Vi har många gånger lärt oss att pressa oss själva och hästen igenom en övning. Att göra övningen korrekt för att sedan pusta ut blir då viktigare än att göra övningen njutbar för både oss och hästen, även vid inlärningen. Kanske är vi osäkra i en ny process och vill snabbt ta oss igenom den av den anledningen.

Istället kan vi tillåta oss att ta det i den takt vi är mest bekväma med. Vi kan tillåta oss själva att låta bli övningen och göra den senare när vi känner oss mer redo. Det kan vara om en minut och det kan vara en helt annan dag. Vi måste tillåta oss att känna de känslor vi känner för endast då kan vi belysa dem och låta dem rinna iväg. Vi behöver tillåta oss att vara oss själva, precis som hästen har tillåtelse att uttrycka sig och sina känslor.

Allt kan bli en tung ansträngning när vi redan är vana att pressa eller snabbt ta oss igenom saker. När vi redan i förväg har bestämt oss för att övningen ska bli svår eller jobbig kommer den också att vara just det. Då har vi inte bara förstört upplevelsen i stunden utan även inför framtida pass. Även hästen påverkas av detta. Trots att en övning inte är jobbig för hästen rent fysiskt, så kommer vår förutfattade inställning till den att påverka vår kontakt och känsla till hästen.

Istället kan vi låta övningen vara en ansträngningslös ansträngning som vi ser fram emot att utforska. Den kommer då ge oss mer medvetenhet om oss själva och mer kontakt med vår häst. Släpp tanken om att vi måste få igenom en övning som vi påbörjat “annars vinner hästen”. Vi kan alltid testa övningen igen senare och vi kan dela upp den eller förändra vad vi gjorde innan. Om vi redan har en bra kontakt och avslappning sins emellan finns det större chans att vi kan gå in i en ny övning och behålla denna känsla.

Spänningar är oundvikliga när vi hanterar saker med stort fokus, hård ansträngning och när vi pressar oss själva eller våra hästar. Spänningarna kommer allra oftast från våra tankar och känslor. Om vi känner oss osäkra eller oroliga kommer hjärnan att skicka ut andra signaler och substanser som gör att våra muskler kommer att vara mer spända och agera snabbare och hårdare än om vi varit i en lugn sinnesstämning. Likaså kan oro och tankar om dåtiden eller framtiden göra att vi inte kan slappna av i nuet. (“Kommer han alltid vara så här? Jag vill ju kunna rida ut!” eller “Det gick ju bra igår, vad har jag gjort för fel?” )

När vi kan påminna oss själva att vi oskyldigt får be om övningen kan vi njuta av det vi gör. När vi är mitt uppe i en övning ska vi njuta! Vi ska både njuta medans vi gör det och även efteråt när det är klart. Om vi inte kan njuta, slappna av och bli medvetna om vår kropp och vår upplevelse, då kommer inte bara vår häst undra varför vi ber den göra allt detta, men vi kommer också att beröva oss själva lyckan av att ha dem där passen vi drömmer om. För den där drömlika kontakten och känslan är inte något som kommer efter år av hård träning, den finns där redan från början så fort du låter dig själv se och njuta av den!

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This