Om oss

Vad gör vi?

Relationsbaserad hästträning är en typ av träning som fokuserar på relationen mellan hästen och människan. Det allra viktigaste är att min häst mår bra och tycker träningen är värdefull och vi utsätter därför inte våra hästar för onödig stress. Träningen utgår ifrån en human hirarki som en etisk värdegrund och som säkerställer bibehållen välfärd för hästen.

Genom träningen vill vi hjälpa hästen att bli mer balanserad, lugn och få en bättre självkänsla. Vi lockar fram hästens inneboende motivation och lust till att göra saker, till skillnad från att tvinga den i “ledarskapets namn”.

 

Detta innebär att vi tillåter och uppmuntrar våra hästar att ha valmöjligheter och egna ideer om vad den vill och inte vill göra, för att främja till autonomi och en känsla av att kunna påverka sin egen situation. Detta innebär dock inte att vi låter hästen göra precis vad den vill, vi sätter upp regler så som man gör med barn, ur ren kärlek.

Denna träning är därför bara för dig som vill sätta relationen till hästen allra främst, bara för dig som bryr dig om hur hästen upplever träningen och bara för dig som verkligen älskar din häst! 

 

Vårt jobb

  • Problemlösning
  • Lastning
  • Unghäst/föl utbildning
  • Inridning
  • Träning med klicker
  • Lägga upp träningsprogram
  • Relationsförbättring
  • Liberty och frihetsdressyr

Vi älskar att möta dig och din häst precis där ni är. Vi hjälper dig se sånt du ännu inte är medveten om. Ofta är det skillnaden som gör skillnaden. Oavsett om du vill ha hjälp med ett specifikt problem, att utbilda en unghäst eller hitta mer glädje och avslappning i din befintliga träning. Vi hjälper dig att förstå hästens beteende och hästens sätt att tänka. Vi är inte intresserade av snabba lösningar och tekniker, utan vill gärna arbeta för långsiktiga och hållbara resultat. När du och hästen får en bättre relation kan ni göra vad som helst!

Våra bravader

Vi var båda duktiga och utbildade NH tränare, vi kunde vår grej och självklart trodde vi på det vi gjorde och det var ju minst sagt effektivt. Men vi började ifrågasätta och utforska forskning och metoder som var långt ifrån vad vi var vana vid tillsammans och skrev utifrån det artiklar under #horsemanship i utveckling. Nedan ser vi en film från våra bravader genom NH åren och längre ner hittar ni våra personliga berättelser om varför vi valt att göra det vi gör idag. 

Bakom Relationsbaserad Hästträning

Joanna Nieznaj

Instruktör inriktad på psykologi, inlärningsmetodik, problemlösning och träning i frihet (belöningsbaserad frihetsdressyr)

Sedan 2011 jobbar jag på heltid med hästträning och undervisning. Hemma består flocken av 8 hästar varav 5st är islandshästar som är vad jag började med. När andra tjejer tränade hoppning kämpade jag med grisepass. 

Jag har utbildat mig under många år till NH instruktör och gått kurser för instruktörer som Pat Parelli, Linda Parelli, David Lichman m.m. i USA; England, Tyskland och Italien. Jag har även gått kurs för Honza Blaha och Marijke Dejong.

Resan till NH började med två problemhästar, en som var otalt oridbar och en som var så rädd för människor att det tog flera år innan det regelbundet gick att fånga henne i hagen. Ytterligare flera år innan hon kom villigt och gnäggande. Dessa två blev båda stjärnor som följt med på uppvisningar på bland annat Falsterbo och Eurohorse.

Nästan 10 år senare som det två hästar till som förändrade min syn på hästträning igen. Ingenting jag gjorde fungerade, den ena blev farligare för varje träningspass och den andra fortsatte att vägra allt. Det enda som jag till sist inte hade testat var att vara tacksam och BELÖNA istället för att korrigera och kritisera.

Detta ledde till kurser hos Anna Marciniak i calmness based training på Onehorselife tillsammans med förkovran i forskning och forskningsbaserade träningsmetoder hos bland annat Karen Pryor och Connection training.

Men såklart är hästarna (och hundarna) de verkliga lärarna som fortsätter att visa mig nya saker varje dag. För även om jag gjort flera stora förändringar i träningsteknikerna jag använt mig av genom åren så har den stora förändringen skett inombords. Hur jag ser på hästarna, hästträning och meningen med varför jag går ut till dom varje dag.

För varje förändring och insikt jag hittar till så ger hästarna mig otroliga gåvor. Som att fått uppleva ett otroligt pass där hästen BJUDER och STOLT utför alla dessa övningar som vi hästmänniskor sliter med dag in och dag ut. När hästen erbjuder allt detta på eget bevåg för att den älskar att umgås och träna tillsammans med mig, då finns det ingen återvändo. Då kommer jag aldrig igen kunna finna glädje i att på något sätt förmå, pressa, driva eller tvinga min häst till att utföra något. För var finns nöjet i det?

Att bara få en häst att utföra något, mot sin vilja, även om den är i frihet och varken har träns eller sadel på sig är inte så svårt, det är inte bara naturbegåvningar som kan göra det och det är inte heller raketforskning, det beror bara på effektiviteten av din träning. Tro mig jag har själv gjort det.

Men att få hästen att självmant ta mig till ridbanan och bjuda på allt jag drömmer om för sedan inte ens vilja lämna ridbanan och avsluta passet. Det är inte heller raketforskning och baseras inte heller på hur effektiv du är i din träning, det är resultatet av relationsbaserad häst”träning”.

Anne Dirksen

Instruktör i relationsbaserad hästträning. Inriktad på psykologi, problemlösning, inlärningsteori och belöning.
Jag har jobbat som instruktör och tränat hästar i över 10 år. Jag har (haft) väldigt olika inriktningar på mina hästar: islandshästar, westernhästar, körning, distans och dressyr.

Min första häst var en islandshäst, Gyllir. Jag var ung och hade ingen nära som kunde hjälpa mig då han blev knepig. Han gick inte att lasta utan lugnande, han gick inte att tvätta eller spraya, han var svårfångad och LIVrädd för trafik. Så därför låg Natural Horsemanship nära till hands då det fanns hemstudiematerial som jag kunde beställa hem. Och det funkade riktigt bra, vi började få en bättre relation och samma häst fick följa med på många uppvisningar i slutet. Jag är evigt tacksam för allt han har lärt mig!

Jag har utbildad mig inom Natural Horsemanship för bland annat Pat och Linda Parelli, David Lichman, Honza Blaha, Erika Furberg, mestadels i USA. Där var jag en månad hos Mel Hare i Utah för Distansträning, som avslutades med min första och enda tävling: 80 km på kanten av The Grand Canyon!

Natural Horsemanship har lärt mig otroligt mycket, men nu vill jag komma in på en väg där hästen har mera egna val, där relationen får vara det allra viktigaste och alla andra resultat blir sekundära. Nu när jag har fått uppleva villiga hästar som erbjuder saker och tycker det är roligt att träna, så finner jag ingen som helst glädje i att träna på ett annat sätt. Därför vill jag gärna hjälpa dig att få uppleva det också!

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Just leave your valid email address below.
Email Quantity We won't share your address with anybody else.