“När du tar av repet och släpper din häst fri, då kommer SANNINGEN fram.”
Har ni hört denna? Vad är det för sanning som kommer fram?

Vi, Joanna & Anne har själva både varit NH instruktörer och tränat frihetsdressyr. Men det tog oss några år att inse vad det var för sanning som faktiskt kom fram när vi släppte våra hästar lösa.

Vi trodde på det som vi lärt oss, att sanningen som kommer fram är:
-Hur mycket hästen vill vara med dig
-Och hur bra tränare du är.

Men alla var noga med att börja träna sin häst på lina, inte ha för bråttom med att ta av den för då kan den lära sig att misslyckas och göra träningen svårare än vad den behöver vara och att man får frihetsdressyren “gratis” bara du tränar hästen tillräckligt väl på linan först. Träningen bör vara så tydlig för att lära hästen vad det är vi förväntar oss av den och vad som händer om den inte möter våra förväntningar.

När vi sedan tar av linan så vet hästen mycket väl vilka konsekvenser som väntar ifall den tittar bort, eller hänger sig i linan eller mot för modan till och med försöker LÄMNA DIG. Målet är att hästen inte ska se skillnad på att vara fri eller med lina på, den ska vara lika lydig oavsett, när detta är uppnått går det att ta av linan och göra alla möjliga coola saker var som helst och när som helst.

Detta “funkar” såklart väldigt väl, men till vilken BEKOSTNAD?
Varför tränar vi inte så längre?
Vad är det vi förlorade när vi tränade hästar på det viset ?

Genom att studera inlärning och betingning vet vi nu att det handlar om att hästen är rädd för konsekvensen, att bli BESTRAFFAD, ifall den visar att den inte vill vara med oss. Hästen väljer då att stanna nära och göra som vi önskar, för att annars….

I sådan träning har alla hästens val en konsekvens, en konsekvens som är TILLRÄCKLIGT OBEHAGLIG för att hästen inte ska upprepa beteendet igen. Detta benämns som positiv bestraffning i operant inlärning/betingning, vi har adderat (positiv) något obehagligt för att minska uppkomsten av beteendet (bestraffning).

Denna konsekvens behöver inte se så hård eller brutal ut, vissa hästar tycker det är tillräckligt obehaglig så fort vi lyfter på spöet – vi behöver aldrig ens röra vid dem för att de ska förstå konsekvensen. Även det lilla spölyftet påminner hästen om när spöt tidigare användes på ett ännu mer obehagligt och otäckt sätt.

Den där sanningen som skulle komma fram när vi släppte hästen lös, det där vi alla drömmer om, den som lockar oss till att just släppa vår häst lös:

Att vår älskade häst ska ÄLSKA att vara med oss, ÄLSKA att träna med oss. Den sanningen ville vi se, men den sanningen visade sig INTE VARA SANN!

För hur ärligt är svaret om frågan är “SVARA SOM JAG VILL, annars..” ?

Nu, i vad vi kallar Relationsbaserad Hästträning, vill vi vända på det, att målet är att även då vi har utrustning – ska hästen känna sig fri!

I denna träning väljer vi att BÖRJA med att ha hästen lös, då har hästen möjlighet att VÄLJA att vara med oss, UTAN att det blir några otäcka konsekvenser. Det är HELT OK att din häst tar en paus ifrån oss och träningen.

När vi börjar med att träna i frihet, så lär vi oss att LITA PÅ att hästen kommer tillbaka igen efter en stund, för det gör den. Vi lär oss att bli medvetna om oss själva, våra tankar, känslor och handlingar. Vill vår häst vara med oss om vi är stressade eller irriterade? Vi lär oss också vad vi ska göra för att vår häst på riktigt ska vilja vara med oss och träna med oss.

Genom detta får hästen känna att vi inte kommer pressa den till att utföra övningar, den kommer inte att bli tvingad till något, att GE HÄSTEN MER KONTROLL i träningen ökar hästens tillit till oss och engagemang i träningen.

För hur engagerad känner du själv när du är tvingad till att göra något?

När det är hästens val att vara med dig och utföra dina övningar så kan den utföra dessa med ENTUSIASM och TRÄNINGSGLÄDJE. Detta kan i sin tur skapa mer uttrycksfulla och stolta rörelser och kroppen får full tillgång till sin räckvidd, styrka och lek.

Detta betyder inte att man ALLTID måste börja något nytt helt i frihet. När hästen har lärt sig att vi aldrig kommer tvinga den att utföra något så kan den såklart känna sig lika villig och säker trots att vi använder utrustning. Så nu har utrustningen inte funktionen längre att kunna kontrollera hästen, utan vi kan använda utrustning som signaler och hjälper, som information till hästen.

Nu undrar du kanske hur mycket det verkligen går att träna hästen löst?
Kommer den ut av fri vilja göra fysiskt svårare övningar eller till och med miljötränas?

Nästa vecka skriver vi om hur äkta frihet kan hjälpa hästen att göra allt detta!

Är du nyfiken på Relationsbaserad Hästträning?

Gå med i vår grupp för att få inspiration och stöd https://www.facebook.com/groups/1779870502299411/
—————————————————–
Varmt välkomna!
Joanna Nieznaj & Anne Dirksen

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This