Avslappning med mat

En övning för att hjälpa hästen att slappna av i situationer där det finns mat, hö, godis eller gräs.

Det är vanligt att hästar har svårt att behärska sig när det gäller mat. När väl hästen har blivit ivrig och spänd kring maten, oavsett om det är när du ger hö i hagen, försöker få din häst att sluta äta gräs på promenaden eller när ni tränar, så är det allra första vi behöver hitta tillbaka till – avslappning. Har du en häst som inte är särskilt ivrig men vill undvika framtida problem och “göra rätt från börja” så är det detta du ska börja med! När vi har börjat träna belöningsbaserat så är det inte helt ovanligt att hästarna får svårt att sluta träna. Träningen och umgänget med oss blir så värdefullt att det blir jobbigt att bli lämnad tillbaka i hagen eller att faktiskt sluta göra de roliga övningar vi har lärt vår häst. Vissa hästar har då svårt att slappna av i hagen när vi tex ska mocka eller göra något annat. De kan då antingen gå på oss och försöka buffa igång oss eller så vill hästen erbjuda beteenden som den tidigare har blivit belönad för.

Vi behöver därför börja med att öva på att pausa, att bara vara i varandras sällskap utan förväntningar och utan ivrighet. Så hur ser det ut? Låt oss börja i hagen eller paddocken/boxen där hästen är lös. Målbilden kan vara att hästen mjukt kommer fram och tittar på dig, som att den frågar dig vad som kommer ske. När du då ger paus-signal kommer hästen bara hänga med dig, stå nära med en mjuk känsla eller så går den och gör sin egen grej, kanske letar mat eller går och betar. Detta kan kännas ganska långt borta när hästen redan har blivit ivrig och förväntansfull när den ser oss. Så kom ihåg att detta är en shejpingprocess, små steg i rätt riktning. Det innebär att vi försöker belöna det minsta lilla som hästen gör rätt och stegvis höjer kriterierna. Gör vi det allt för snabbt på en gång är risken stor för frustration och då blir det mycket svårare för hästen att lyckas. Men det finns saker vi kan göra för att underlätta!

Om du kan så försök tajma din avslappnings-session med en stund där hästarna redan är i “avslappnings-mode”. Alltså när hästarna redan står och halvsover och vilar. Då blir det lättare att få in den känslan ihop med dig också.

Du kan även påbörja denna övning i samband med att hästen får hö att äta. Då blir det mycket lättare för hästen att lyckas, för det finns något den kan göra. Det kan också fungera med bete eller en populär typ av berikning som du redan vet att hästen gillar. Berikning kan vara att du strör ut godisbitar som hästen får leta efter eller en annan typ av godis-pussel, att det finns saker hästen kan göra på egen hand som leder till godisbitar. Det är en fördel att redan nu ha på sig den magväska som vi har tänkt att använda, för att även denna ska vara kopplat till avslappning. Vi rekommenderar också att i denna övning ge hästen mat på marken/höt, för att det ska vara en del av signalen för att det är slut och att ge hästen mat i handen betyder att det är träning. Om vi dock har en häst som tar godiset ur handen på ett ivrigt sätt eller som blir uppe i varv när vi ska sträcka fram handen med godis, så kan vi i början lägga all godis på marken först. När hästen sedan är lugnare överlag så kan vi testa att ge godis i handen igen.

När det är paus så ignorerar vi hästens ivriga försök till att få oss att ge den mat (buffar, krafsar, biter, kastar med huvudet, stretar med huvudet i grimman, sparkar, erbjuder tränade beteenden osv) samtidigt som vi letar efter ett alternativt beteende att belöna. Så det är väldigt viktigt att vi  har klart i vårt huvud vad vi faktiskt vill att hästen ska göra istället, vad är kriterierna? Vad är det allra minsta framsteget som vi kan belöna?

Att ignorera hästens beteenden på detta viset kallas för utsläckning. Det är en otrevlig process både för hästen som blir frustrerad och för människan som tycker det är besvärligt med en frustrerad häst. Så lägg en del tankar på hur du kan underlätta för din häst att lyckas istället! Gör såhär: Ge din häst en hög med hö. Gå och mocka/pyssla i hagen eller sätt dig ner någonstans där du känner dig bekväm. Det går bra att vara i skyddad kontakt – på andra sidan staketet om det ger dig och hästen en lugnare känsla. Om hästen kommer till dig med en intensiv intention, ignorera den. Fokusera själv på att slappna av och ha fina tankar om din häst.

Första gången kanske din häst kommer bli fundersam och kanske mycket frustrerad då detta inte är det som brukar hända. Försök att andas och förklara för din häst och dig själv varför ni gör denna övning – för att hitta mer njutfull samvaro och mer avslappning tillsammans! Det kan kännas svårt nu men ni kommer att hitta en avslappning som öppnar upp helt nya sidor hos er båda!

Du kan såklart mjukt och tydligt hålla undan hästen från att vara för nära och göra illa dig, men tänk på att du ska göra det som ger er mer avslappning. Det är därför vi starkt rekommenderar att våga vara på andra sidan staketet och njuta av utrymmet ni kan dela tillsammans på det viset.

Utsläckning Det är inte ovanligt att en “extinction-burst” uppstår, detta är när det oönskade beteende först ökar i intensitet (hästen blir värre!) innan det helt avtar och hästen blir lugn. När det avtar och hästen går och äter hö, går du mjukt fram till hästen och lägg lite godis i höet. Samtidigt kan du säga din paus-signal (tex “paus” eller “slut” och en handsignal). Detta för att koppla paus-signalen till något trevligt. Sedan går du tillbaka till det du gjorde innan. Det kan vara så att hästen nu på nytt vill få igång dig och en ny frustration och ny extinction-burst uppstår. Det är helt ok, ha tillit till att det kommer att minska snart.

Upprepa detta tills du ser att din häst gör en förändring. Den kanske stannar längre vid höet, kanske inte lämnar det alls. Den kanske kommer tillbaka till dig på ett mindre intensivt sätt. Alla framsteg är bra. Fortsätt att göra sådana pass där ni enbart tränar på att pausa tills du ser en väsentlig skillnad i hästens ivrighet och intensitet. Det ska nu vara mycket sällan hästen visar oönskade beteenden.

Vad gör jag då om hästen kommer till mig? Det är såklart jättefint att hästen vill komma till oss och söker upp vårt sällskap. Vi vill såklart fortfarande att hästen ska vilja hänga med oss, men inte på ett frustrerat sätt. Så om din häst kommer mjukt till dig och står på lagomt avstånd med mjuk och trevlig energi så kan du belöna det också! Men var noga med att fortsätta att lägga godis på marken eller i höet och pausa igen, tills all ivrighet är borta. Då kan vi njuta av en avslappnad och trevlig samvaro oavsett om vi tränar eller inte tränar.

Ha hö tillgängligt I början är det bra att din häst har hö tillgängligt och du SKA då gå och ge den godis och säga paus-signalen – även om hästen struntar i dig och bara äter sitt hö. Det är superbra! Nästa steg är att fortsätta samma process men att låta höet ta slut. Belöna då för det mesta hästen gör som INTE är att vara på dig och vilja få igång godisutdelningen. Belöna alltså när hästen hittar ett lugn, när den vill stå kvar och ta det lugnt. När den står och sover. När den står och gäspar. När den står och mjukt tittar på en fågel, eller en bil. När den står och vilar. När den går och pillar i gräset.

Variera pausbeteenden Desto fler olika paus-beteenden du kan belöna desto bättre! Då får hästen många möjligheter, ett helt spann av saker den kan göra och kommer belönad för och det i sin tur hjälper den att slappna av. I början kan det vara så att hästen gör detta “bara för att få godis” och vi får en känsla av att den inte är avslappnad på riktigt. Det är helt ok, om vi fortsätter att belöna det som är kopplat till avslappning och har tillräckligt med variation så kommer det leda till “äkta” avslappning.

Målet är att din häst ska känna avslappning och trygghet med dig oavsett om ni tränar och oavsett vad du gör och oavsett om du är nära eller går ifrån din häst.

När det känns att hästen har en variation av saker den kan göra, förstår din paus-signal och då slappnar av och gör sin egen grej, då kan du gå vidare till nästa steg!

Film: I filmen nedan ser ni Anne och Vatnar, Santoz och en liten bit av Ella. Anne har valt att träna alla tre hästar samtidigt på detta. Det går såklart också att träna en häst i taget och då ta ut de andra ur hagen eller ta ut din häst till paddocken istället. Det är möjligt att enbart träna just din häst, även om den står med andras hästar. De andras hästar brukar snabbt förstå att de inte får något godis. Finns det dock hästar som är väldigt ivriga så  kanske det är bättre att separera hästarna vid denna träningen. Vi brukar inte rekommendera att mata andras hästar med godis alls.

 

 

Du har läst

Åsikt, fundering eller fråga?

12 Kommentarer
  1. Hej!
    Jag har precis genomfört denna övning för första gången med min häst och tyckt att det var svårt att veta när/hur jag ska avsluta. – Kan ni ge mig något tips?

    • Hej! Hur länge en ska träna är jättesvårt att svara på, allt ifrån 5 minuter till 50 (med korta pauser emellan) kommer att ge resultat. Det viktiga är att känna efter och när vi känner att vi faktiskt hittat lite mer avslappning än vad vi hade när vi började passet, så är det bra att sluta. Det är lätt att bli girig och vilja ha mer och mer. Våga lita på din egna magkänsla helt enkelt! 🙂

  2. Min häst får inte hö pga allergi – endast hösilage men vi har inte öppnat de balarna ännu. Hur kan jag då träna denna övningen?

    • Hej Helén. Då misstänker jag att din häst går på gräs just nu? Det går bra att träna på gräs, poängen med att ha hö/hösilage tillgängligt är för att hästen ska ha större chans att ha något att göra och inte bli frustrerad för att den är hungrig. Därför fungerar det likadant om det finns gräs tillgängligt.

  3. Har du någon liten gräsplätt utanför stallet som du kan träna på? Eller en hage där det inte finns andra hästar? Annars kan du också vänta med denna övningen tills ni har öppnat hösilagebalarna.

    • Nu antar jag att du är i en situation där du är i hagen men inte vill göra något med hästarna? Isf säger du “paus” när de kommer till dig och visar tydligt med ditt kroppsspråk att det inte är träning som gäller. Alltså vänder du dig bort, sätter dig ner, mockar fokuserat och ignorerar deras försök till att få din uppmärksamhet och godis. När de slappnar av och slutar försöka få igång dig, DÅ kan du gå fram och ge godis på marken och säga “paus” igen.

      Så småningom, genom upprepningar, kommer de att lära sig att det är avslappning som gäller för att få godis och att den snabbaste vägen dit är att göra ingenting.

      Mer information om träningsstruktur och pauser finns i kursen Relationsbaserad Klickerträning!

  4. Hej!
    Jag har en fråga angående val av godis. Köpte höpellets (Höveler heu cobs) som jag tänkte skulle funka finemang. Problemet är bara att hästen inte gillar dem alls.. hon spottar ut och vill inte alls ha när vi klickar och tröttnat därför efter en stund vilket jag förstår. Har istället använt morotsslantar, vanligt hästgodis och ibland hötussar (vilket var väldigt osmidigt men uppskattat). Har du tips på annat godis jag kan testa?

    • Hej Va bra att du provat dig fram! Om hästen ändå äter hö-cobsen så tycker jag du kan skapa en liten go blandning, ibland får hon en hö-cob, ibland en morots-bit (om hon inte blir för på av dem) och ibland något annat. Knäckebröd, frukostflingor / ringar och lusernhack eller musli kan också vara klokt att testa. Prova och känn efter vad som fungerar för er, i början är det bättre att ha lägre värde på godiset för att senare plocka upp godare godis och att variera med eller använda vid speciella tillfällen. Berätta gärna vad du kommer fram till framöver! 🙂

  5. Superbra avsnitt!

    Jag har en fundering. Skall man klicka vid pauserna också? Tex, om min häst är ivrig, jag ignorerar beteendet, hästen går iväg och äter hö eller visar andra signaler för avslappning. Skall jag då gå fram och klicka och sedan lägga morötterna på golvet/hö och sen säga/göra paussignal och gå där ifrån? Eller ska man bara gå fram och slänga godiset, göra paussignal och sedan gå där ifrån utan att klicka?

    Sedan funderar jag över om man väl får avslappning och hästen lär sig paussignal. Hur undviker man att hästen återfår känslan av frustration när man väl säger till hästen att “nu kan vi träna”. Eller kommer pauserna automatiskt generera att hästen blir lugnar i träningen också? (förstår att det inte finns svar på allt, lite funderingar jag har bara). Tack för superbra E-böcker!

    • När det gäller klickandet så kan du börja utan klicket, och när du känner att allt funkar som du vill och känns lugnt och fint, så kan du slänga in det. Då kan den lugna känslan kopplas till klicket också helt enkelt.

      Jättebra fundering kring frustrationen, du hittar hur du kan hitta lugnet i själva träningen under avsnittet “Avslappning i klickerträningen”. 🙂

Skicka en kommentar

Innehållsförteckning

Nästa steg

Åsikt, fundering eller fråga?

12 Kommentarer
  1. Hej!
    Jag har precis genomfört denna övning för första gången med min häst och tyckt att det var svårt att veta när/hur jag ska avsluta. – Kan ni ge mig något tips?

    • Hej! Hur länge en ska träna är jättesvårt att svara på, allt ifrån 5 minuter till 50 (med korta pauser emellan) kommer att ge resultat. Det viktiga är att känna efter och när vi känner att vi faktiskt hittat lite mer avslappning än vad vi hade när vi började passet, så är det bra att sluta. Det är lätt att bli girig och vilja ha mer och mer. Våga lita på din egna magkänsla helt enkelt! 🙂

  2. Min häst får inte hö pga allergi – endast hösilage men vi har inte öppnat de balarna ännu. Hur kan jag då träna denna övningen?

    • Hej Helén. Då misstänker jag att din häst går på gräs just nu? Det går bra att träna på gräs, poängen med att ha hö/hösilage tillgängligt är för att hästen ska ha större chans att ha något att göra och inte bli frustrerad för att den är hungrig. Därför fungerar det likadant om det finns gräs tillgängligt.

  3. Har du någon liten gräsplätt utanför stallet som du kan träna på? Eller en hage där det inte finns andra hästar? Annars kan du också vänta med denna övningen tills ni har öppnat hösilagebalarna.

    • Nu antar jag att du är i en situation där du är i hagen men inte vill göra något med hästarna? Isf säger du “paus” när de kommer till dig och visar tydligt med ditt kroppsspråk att det inte är träning som gäller. Alltså vänder du dig bort, sätter dig ner, mockar fokuserat och ignorerar deras försök till att få din uppmärksamhet och godis. När de slappnar av och slutar försöka få igång dig, DÅ kan du gå fram och ge godis på marken och säga “paus” igen.

      Så småningom, genom upprepningar, kommer de att lära sig att det är avslappning som gäller för att få godis och att den snabbaste vägen dit är att göra ingenting.

      Mer information om träningsstruktur och pauser finns i kursen Relationsbaserad Klickerträning!

  4. Hej!
    Jag har en fråga angående val av godis. Köpte höpellets (Höveler heu cobs) som jag tänkte skulle funka finemang. Problemet är bara att hästen inte gillar dem alls.. hon spottar ut och vill inte alls ha när vi klickar och tröttnat därför efter en stund vilket jag förstår. Har istället använt morotsslantar, vanligt hästgodis och ibland hötussar (vilket var väldigt osmidigt men uppskattat). Har du tips på annat godis jag kan testa?

    • Hej Va bra att du provat dig fram! Om hästen ändå äter hö-cobsen så tycker jag du kan skapa en liten go blandning, ibland får hon en hö-cob, ibland en morots-bit (om hon inte blir för på av dem) och ibland något annat. Knäckebröd, frukostflingor / ringar och lusernhack eller musli kan också vara klokt att testa. Prova och känn efter vad som fungerar för er, i början är det bättre att ha lägre värde på godiset för att senare plocka upp godare godis och att variera med eller använda vid speciella tillfällen. Berätta gärna vad du kommer fram till framöver! 🙂

  5. Superbra avsnitt!

    Jag har en fundering. Skall man klicka vid pauserna också? Tex, om min häst är ivrig, jag ignorerar beteendet, hästen går iväg och äter hö eller visar andra signaler för avslappning. Skall jag då gå fram och klicka och sedan lägga morötterna på golvet/hö och sen säga/göra paussignal och gå där ifrån? Eller ska man bara gå fram och slänga godiset, göra paussignal och sedan gå där ifrån utan att klicka?

    Sedan funderar jag över om man väl får avslappning och hästen lär sig paussignal. Hur undviker man att hästen återfår känslan av frustration när man väl säger till hästen att “nu kan vi träna”. Eller kommer pauserna automatiskt generera att hästen blir lugnar i träningen också? (förstår att det inte finns svar på allt, lite funderingar jag har bara). Tack för superbra E-böcker!

    • När det gäller klickandet så kan du börja utan klicket, och när du känner att allt funkar som du vill och känns lugnt och fint, så kan du slänga in det. Då kan den lugna känslan kopplas till klicket också helt enkelt.

      Jättebra fundering kring frustrationen, du hittar hur du kan hitta lugnet i själva träningen under avsnittet “Avslappning i klickerträningen”. 🙂

Skicka en kommentar