Checklistan
som gör det lättare för dig att identifiera var eventuella problem kan uppstå och åtgärdas:

Flocken:
Ett socialt sammanhang är otroligt viktigt för hästens välmående och utveckling. Att hålla en häst helt ensam, är många gånger en stor anledning till varför problem uppstår, trots att den kan se andra hästar bredvid sig räcker det inte som socialt sammanhang till en häst. En häst är tyvärr sällan nöjd med bara en kamrat i sin hage. Se därför till att din häst har så stor flock det bara är möjligt!
Ofta trivs valacker ihop med andra valacker och ston trivs ihop med andra ston. Men det finns också mycket välfungerande blandflockar. Vad trivs din häst med? Tycker den om sina hagkompisar? Har den en “bästa vän” som den kan skapa ett parband med?

? Socialt sammanhang tillgodosedd

? Trivsam, stabil flock

? Min häst har skapat parband

Hagen:
Hästar är gjorda för att vara i rörelse de allra flesta timmarna av dygnet. Vad vi kan vara glada över att ha tillgång till det vida, vackra svenska landskapet, ta nytta utav det! Se till att din häst har stora hagar, både på vintern och på sommaren. Rörelse är mycket viktig för hästens välmående, både fysiskt och mentalt. En häst får till exempel högre risk för kolik när den rör sig för lite och risken för hältor är mindre när hästen bor i lösdrift istället för box.
Är din hage platt och “tråkig”? Kolla in “paddock paradise” som ett koncept till att göra hagen mer intressant och för att få hästarna att röra sig så mycket som möjligt i hagen. Hägna gärna in en del skog om du har möjlighet till det.

? Min häst har en stor hage

? Hagen är utvecklande och lockar till rörelse

? Hagen innehåller olika sorters mark, äng, bete, skog osv

? Min häst har ett paddock paradise

 

 

 

Utfodring:
Är din häst stressad kring utfodringen? Kan den få ändrade rutiner eller fri tillgång till stråfoder? Det finns många olika sätt att fodra hästarna på, utforska gärna nya sätt för att se vad din häst trivs bäst med.
Tyvärr har många utav våra hästar magproblem, magsår och svårt att ta upp näringen från fodret. En häst som har svårt att ta upp näringen kan till exempel få brist på magnesium. Magnesiumbrist kan leda till nervösa och stressade hästar.
En överviktig häst kan, förutom slitage på leder, få hormonella störningar, trögt lymfsystem och andra problem med sin kropp.
Beteendeproblem kan alltså ha en fysisk orsak. Fördjupa dig gärna inom detta för att kunna åtgärda foderrelaterade problem.


? Min häst har något att göra när en inte har grovfoder att äta (grenar eller halm att äta på tex)

? Min häst går inte många timmar utan mat (att utfodra bara 1-2 gånger om dagen är okej om vi vet att det räcker och hästen inte går hungrig med än 3 timmar)

? Min häst kan stå och äta i lugn och ro alla sina mål om dagen

? Min häst får grovfoder innan den tränas

 

Hullbedömning:
Tyvärr har många utav våra hästar det alldeles för bra och blir därför för feta. Det kan vara väldigt svårt att hålla ponnys i bra hull. Istället för att mestadels fodra med gräs och hö, kan hästen istället få tillgång till timotejfröhalm, vetehalm och grenar att gnaga på. Tänk på att även sådant foder ska vänjas in sakta. Kolla även in olika fodergrindar för att automatisera utfodringen oftare.

Men det kan såklart även vara tvärtom, att hästen har svårt att hålla hullet. Se då till att hästen har en stressfri vardag, fri tillgång till stråfoder och undersöks för magproblem. Att ge hästen många tillskott och kraftfoder kan eventuellt förvärra problematiken då det belastar kroppen ytterligare. Lös orsaken till problemet istället för att köpa dyra tillskott.  

 

? Jag har övat på att bedöma hull

? Min häst har lagomt hull, eller är på väg dit

? Jag har koll på min hästs upptag av mineraler och andra viktiga näringsämnen

? Jag är noga med att göra höanalys och anpassar resten av foderstaten till dettaUtrustning:

Det händer en hel del inom utrustningsbranchen och det kommer fler forskningsrapporter och undersökningar. Självklart är det viktigt att noga se över den utrustning som du använder. Är din sadel bekväm och välstoppad? Sitter du bra i just den sadeln? Rätt typ av sadelgjord? Passar selen bra och är vagnen i balans så hästen slipper dra för tungt?
Det är inte ovanligt att hästar får problem med sadeltvång. En orsak till detta kan vara magproblem eller spänningar kring bröstbenet och bringan.

 

Vi rekommenderar starkt att du själv lär dig grundläggande sadeltillpassning då vi stött på alldeles för många som lagt dyra pengar på en ny sadel tillpassad av en utprovare, för att det senare ska visa sig att den inte passar hästen i rörelse.

? Jag har en fysioterapeut som kollar på min häst och sadeln minst 2 gånger om året

? Min häst kan bli sadlad och tränsad lös (när den är fri och kan våga uttrycka vad den tycker)

Hälsa:
Undersökningar visar att smärta kan orsaka aggressivitet hos hästar. Tyvärr kan det vara svårt för många att se om hästen är smärtpåverkad eller inte. Se till att regelbundet ta ut en massör/equiterapeut/equiopat eller liknande för att ha koll på förändringar i kroppen.
Det finns hästägare som har berättat hur deras “problemhäst” helt har förändrats efter att ha varit hos tandläkaren. Det finns oändligt med exempel på “problemhästar” som visade sig ha orsak i kroppen: hästen som vägrade backa och la sig ner när ryttaren ställde krav, ansågs bortskämd och feltränad, men hade inflammationer i knäna. Hästen som var mycket aggressiv i boxen och behövde ha munkorg på för att kunna borstas, visade sig ha stora problem med ryggen, men var “snäll” att sadla och rida.

 

? Vid problem har jag NOGA kollat hästens kropp

? Jag ser alla hästens uttryck som feedback och information, inte som “dumheter”

? Min häst får regelbunden tandvård

? Min häst får regelbunden kroppsgenomgång av någon slags bodywoker.

? Jag tar min hästs signaler om evt smärta på stort allvar

 

Hormoner:
En hel del problem (för ägaren) kan uppstå när hästar förälskar sig i varandra. När hingstar eller valacker känner ett stort ansvar för stona i sin flock, kan de tycka det är mycket svårt att släppa det ansvaret och vilja lämna stona. De kan då även börja försvara och skydda stona mot andra valacker och bråk kan uppstå. Hästen kan till och med bli svårlastad för att den inte vill lämna sin flock. Det finns olika örtpreparat som har visat sig vara effektiva för att lugna LUST -hormoner.
Har du dock möjlighet att låta ston och vallacker vara tillsammans så som de önskar och är naturligt för dem, så är det självklart att föredra.  

 

? Jag förstår att hästar kan vara osams i flocken utan att vara dominanta eller elaka

? Jag bestraffar inte min häst när den visar LUST-känslor
Den fysiska miljön och rutiner:
Hur ser stallet och gården ut där din häst bor? Vad är det för stämning? Är det lugnt och trivsamt eller känns det stressigt? Se till att din häst går på lösdrift eller i alla fall har så kort boxtid som möjligt. Fungerar rutinerna? Anpassa rutinerna så hästarna mår så bra som möjligt och problem kan lösas/undvikas. Se till att stall och hagar är utformade optimalt. Om en häst är svår att ledas till och från hagen kanske det är möjligt att stängsla in på gårdsplanen så den kan gå lös?
Undersök noga om det kan finnas stressmoment i hästens vardag, vad kan du göra åt det?

? Min häst vardagsrutiner är fria från stress

? Min hästs miljö är trivsam och optimal

? Jag är kreativ för att göra min hästs liv så smidig och problemfri som möjlig

? Min häst trivs och känns avslappnad i alla sina miljöer

? Min häst går på lösdrift / är ute minst 14 timmar per dygn

 

Hovar:

Även hovarna kan påverka hästen mycket. Detta kan du kolla själv:

  • Hovväggen. Är den slät och fin? Finns det små sprickor eller ser den torr ut? Finns det horisontella ränder? När hoven inte är slät och jämn finns det ofta stress/foderbyten/avmaskning/dyl som orsak.
  • Trasiga kanter. Går hovväggen sönder nertill? Om din häst är barfota så verkas den kanske för sällan, är hästen skodd så kan det vara så att hovkvaliten är sämre på grund av den förlorade hovmekanismen. Att sko av hästen brukar förbättra kvaliten på hornet avsevärd.
  • Strålen. Är den bred och slät? Finns det fickor eller lösa flikar (det är normalt att strålen ömsar emellanåt), luktar det illa? Finns det svart gegga eller vitt, mjöligt svamp? Oavsett om hästen är skodd eller barfota så är en frisk stråle jätteviktigt. Behandla (förebyggande) med att spraya äppelcidervinäger eller solecleanse eller dylikt. En sjuk stråle kan orsaka ömhet och leda till att hästen inte landar plant på sin hov.
  • Ömhet vid barfotagång. Många barfotahästar blir ömma på grus. Se till att alltid ha lämplig hovskydd vid behov, en öm häst kan få problem med spänningar i rygg och ben och det är såklart olämpligt att orsaka hästen obehag.
  • Se till att regelbundet ta ut en bra hovslagare/barfotaverkare och prata gärna med denna om du har funderingar kring hovarna.
  • Gör hovvårdaren en tjänst och träna hästen så den blir smidig och lätt att verka, då kan hen göra ett mycket bättre jobb än om hen måste brottas med hästen samtidigt.

 

? Min häst har släta, raka hovar med breda strålar

? Min häst är oöm på de underlag den bor på och tränas på

? Min häst får regelbunden hovvård
? Hovvården av min häst är stressfri för alla inblandade

Du hitta flera länkar och videor med mer information och tips under extramaterialet!

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This