“Tryck är naturligt för hästar, det är så de flyttar på varandra i hagen”

“Jag kan inte föreställa mig hur jag ska få min häst att göra saker utan tryck”

“I ridningen måste vi ändå använda tryck, annars blir det farligt. Därför kan man inte träna utan tryck & eftergift”

Detta är ständigt återkommande tankar som vi får höra omkring oss och detta är också exakt det vi själva tänkte tidigare. Dessa tankar var det som hindrade oss att titta på vad belöningsbaserad träning faktiskt handlar om –

vi hade redan bestämt oss att det är omöjligt, onödigt och meningslöst. Så låt oss nu titta på dessa påståenden!

nr1.
Självklart är taktila signaler ett mycket smidigt och bra kommunikationsmedel, såsom att använda grimmor, tyglar, skänklar och våra händer på våra hästar.

När detta används och lärs in på ett positivt sätt kommer hästen att se det som en HJÄLP och inte som ett tryck, tvång eller obehag. Så vi kan rida precis som vanligt, med tyglar och skänklar, men den enorma skillnaden är i HUR HÄSTEN UPPLEVER mina hjälper och vilka känslor dem framkallar.

nr2.
Hästar kommunicerar med varandra i hagen genom kroppsspråk känslor och energi, precis som vi gör fast omedvetet. När hästarna är hungriga eller på annat sätt vill vakta en tillgång så kommer de att agera hotfullt och i de flesta fall inte vara mer aggressiva än det behövs, därför förvarnar och hotar de innan de faktiskt går på.

Men detta är något som till allra största del syns hos våra domesticerade hästar enligt forskare. Dessa beteenden kallas för dominanta, men är enligt forskning endast resursvaktande.

Den viktigaste aspekten i detta, om att tryck är naturligt, har vi sällan funderat på. Hur kommunicerar hästar resten av dygnet?

När de inte behöver slåss för sin mat, vatten eller bästa platsen i hagen? Vi glömmer bort att hästar spenderar MYCKET TID ihop, fridfull och kravlös tid där de använder sig av en så diskret och fin kommunikation att vi knappt ser den.

Det är just alla dessa timmar som skapar band, inte den lilla stunden där de bråkar, och det är just dessa timmar som vi borde efterlikna när vi skapar relationer mellan människor och hästar.

nr3.
Att många inte kan föreställa sig hur hantering och träning av våra hästar skulle fungera helt utan tryck, är fullt förståeligt. Vi är vana att alltid be, övertala, lura, tjata eller tvinga vår häst till att göra det vi vill. Om vi inte skulle be eller tjata på den skulle ju ingenting hända!

Varför skulle ingenting hända? Hästen har inte fått utrymme att utforska, vara nyfiken och aktiv i träningen. Hästen har inte motiverats av något och skulle därför inte bjuda på något heller. Den kommer att gå till gräset för att det är det som är trevligare och roligare än träningen.

Träningen upplevs inte som rolig eller spännande för hästen på grund av att den just baseras på tryck, obehag och tvång. När detta tas bort och vi istället belönar för det som hästen gör frivilligt, desto mer börjar den också att erbjuda själv!

Joanna har behövt belöna sina hästar för att skritta när hon håller barnlektioner, då hästarna hela tiden vill bjuda på mer och mer! Det blir tråkigt att skritta och göra för monotona saker.

nr4.
Många har likaså svårt att föreställa sig hur relationsbaserad träning ser ut uppsuttet. Samma spärr som säger att det är fult att ge godis men okej att ta fram spöt hindrar oss från att se att det är fullt möjligt att belöna våra hästar när vi sitter uppe på ryggen.

Precis som när det gäller fysisk kontakt(taktila signaler) och tryck ifrån marken så vill vi att hästarna ser ett tygeltag eller en skänkel som en hjälp och inte ett obehag med ett “gör det annars…”-hot bakom.

Det är bara för att träningen vanligtvis inte motiverar hästarna så mycket som gör att vi inte kan klara oss utan tryck. Många hästar vet att en skänkel kan leda till ett spö och en lätt förhållning kan leda till något värre med ett skarpt bett i munnen…

Men precis som ifrån marken så behöver vi INGA hjälpmedel alls när vår häst väl är motiverad och VILL träna med oss. Om vi tänker trav och öppnar vår sits för det kommer vår häst att utan problem förstå vad vi menar.

Likaså om vi ska svänga, göra skänkelvikningar, galoppfattningar eller skolor. Om hästen vill så kommer den att göra sitt allra bästa för att förstå och svara på alla ledtrådar vi ger dom.

Om du märker att du själv har förutbestämda åsikter om något, testa att tänka om och fundera på – Om jag visste att det skulle fungera, hur skulle jag göra då?

Om du visste att belöningsbaserad träning fungerar, individuellt anpassat för alla hästar, hur tror du då att vi använder oss av fysiska signaler? Hur belönar vi hästen när vi rider?

Genom att basera vår träning på att motivera och BELÖNA vår häst ger vi den friheten till att säga nej. Den behöver inte känna sig tvingad att den MÅSTE göra något.

För vem är entusiastisk till något en annan tvingar oss till?

När vi belönar hästen för delaktighet och egna initiativ i träningen, får vi en häst som säger JA innan vi ens ha ställt frågan!

LÄS OCKSÅ VÅRT TIDIGARE INLÄGG OM TRYCK & EFTERGIFT som förklarar mer ingående varför vi ej vill använda det
https://www.facebook.com/relationstraning/posts/1376397115808856:0

Gå med i vår grupp för att få inspiration och stöd https://www.facebook.com/groups/1779870502299411/
Läs mer om vår filosofi och vår undervisning på
http://relationstraning.se/

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This