Detta var också en punkt som vi, som tidigare nh instruktörer hade svårt med. Det heter ju natural horsemanship av en anledning. För att det ska vara så naturligt, så normalt, så lätt som möjligt för hästen att förstå. I denna myt ingår också tanken att hästar biter och sparkar mycket hårdare på varandra än vad vi människor någonsin kan på dem. Men är det verkligen så?

Hästar kommunicerar med varandra i hagen genom kroppsspråk, känslor, intentioner och energi, precis som vi människor gör omedvetet. När hästarna är hungriga eller på annat sätt vill vakta en tillgång så kommer de att agera hotfullt sätt och i de flesta fall inte vara mer aggressiva än det behövs. Därför förvarnar och hotar de innan de faktiskt går på den hästen som behöver flytta på sig.

Men detta är något som till allra största del syns hos våra domesticerade hästar enligt forskare. Dessa beteenden kallas för dominanta, men är enligt forskning endast resursvaktande. Det uppstår alltså mest i de miljöer där resurserna som mat, vatten, eller en bra plats är av begränsad tillgång och har varit så hela hästens liv.

Den viktigaste aspekten i detta, om att tryck är naturligt, har vi sällan funderat på. Hur kommunicerar hästar resten av dygnet?
När de inte behöver slåss för sin mat, vatten eller bästa platsen i hagen? Vi glömmer bort att hästar spenderar MYCKET fridfull och kravlös tid ihop där de använder sig av en så diskret och fin kommunikation att vi knappt ser den.

Det är just alla dessa timmar som skapar band, inte den lilla stunden där de bråkar. Det är just dessa fridfulla timmar som vi nu för tiden vill efterlikna när vi skapar relationer med våra hästar.

Det har alltså varit en ögonöppnare för oss att förstå hästens känslosystem men också se de så kallade lunchande signalerna. Signaler / kroppsspråk hästar använder för att lugna, lugna sig själv men i allra flesta fall också lugna det som närmar sig/känns obehagligt för hästen.

Du hittar gratis e-böcker här: 

Du hittar distanskurser och fysiska böcker här: 

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This