”En häst kommer aldrig frivilligt att VILJA göra ett hårt träningspass”

Denna tanke tänkte vi och många med oss, vi kunde inte föreställa oss hur hantering och träning av våra hästar skulle fungera utan tryck och eftergift, vilket är fullt förståeligt med tanke på att man aldrig sätt något annat. Eller jo vi hade sett en massa trick och cirkusträning med godis, ingen verklig träning som gjorde hästen starkare och mer balanserad både fysisk och mentalt…

Allt vi lärt oss från stunden vi träffade på hästar och ridning, är tryck och eftergift. När barnen är som minst är det ridläraren som håller i pisken, när barnen blir större och kan mer så får du själva hålla ett spö i handen när de rider. Vi är på det viset vana att alltid be, övertala, lura, tjata, hota eller tvinga vår häst till att göra det vi vill. Om hästen inte lyssnar på skänkeln vad händer då? Om den inte går framåt när du går framåt, vad händer då?

Många skulle absolut inte säga att de slår eller tvingar sina hästar. Många gör sitt allra bästa med de verktyg de har. I hästvärlden använder vi de ord vi VILL ska representera vårt umgänge och vår träning med hästen. Många vågar inte titta på vad som finns bakom orden, för varför ska egentligen hästen följa med ifrån hagen? Varför ska den lämna sin flock på obestämd tid? Varför ska den rida ett hårt pass på banan? Vad har HÄSTEN att vinna på att göra det vi vill? 
Visst finns det hästar som finner livet roligt, men det finns också otroligt många hästar som inte känner så..

När hästarna får frågan ”vad vill du göra?” kommer därför många att stanna kvar i hagen eller gå till gräset, för att det är det som är trevligare och roligare än träningen.

Många har likaså svårt att föreställa sig hur relationsbaserad träning ser ut uppsuttet. Samma spärr som säger att det är fult att ge godis men okej att ta fram spöt hindrar oss från att se att det är fullt möjligt att belöna våra hästar när vi sitter uppe på ryggen.

Precis som när det gäller fysisk kontakt(taktila signaler) ifrån marken så vill vi att hästarna ser ett tygeltag eller en skänkel som en hjälp och inte ett obehag med ett “gör det annars…”-hot bakom.

Det är bara för att träningen vanligtvis inte motiverar hästarna så mycket som gör att vi inte kan klara oss utan tryck. Många hästar vet att en skänkel kan leda till ett spö och en lätt förhållning kan leda till något värre…

Vi behöver INGA hjälpmedel alls när vår häst är motiverad och VILL träna med oss. Om vi tänker trav och öppnar vår sits för det kommer vår häst att utan problem förstå vad vi menar.

Likaså om vi ska svänga, göra skänkelvikningar, galoppfattningar eller skolor. Om hästen vill och kan så kommer den att göra sitt allra bästa för att förstå och svara på alla ledtrådar vi ger dom.

Om du märker att du själv har förutbestämda åsikter om något, testa att tänka om och fundera på – Om jag visste att det skulle fungera, hur skulle jag göra då?

Om du visste att belöningsbaserad träning fungerar, individuellt anpassat för alla hästar, hur tror du då att vi använder oss av fysiska signaler? Hur belönar vi hästen när vi rider?

Genom att basera vår träning på att motivera, tacka och BELÖNA vår häst ger vi den friheten till att säga nej. Den behöver inte välja mellan pest eller kolera.
För vem är entusiastisk till något en annan tvingar oss till?
När vi belönar hästen för delaktighet och egna initiativ i träningen, får vi en häst som säger JA innan vi ens ha ställt frågan!

Är du nyfiken på att veta mer? 
Du hittar gratis e-böcker här: 
https://www.relationstraning.se/ebok1/

Du hittar distanskurser och fysiska böcker här: 
https://www.relationstraning.se/butik/

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This