Framtidsångest.
Vad om min häst aldrig tillåter mig att rida?
Vad om jag aldrig kan rida ut?
Vad om jag aldrig kan spola hästens ben?
Men det kan ju inte ta en timme att lasta min häst varje gång?
Jag vill ju kunna åka iväg på kurs, hur lång tid kommer det att ta?

Vi vill gärna skynda oss för att vi vill vara någon annanstans än där vi är just nu. Men vad gör allt detta skyndande? Gör det att vi kommer dit vi vill – snabbare? Eller finns det risk att hästen istället aldrig slappnar av. Aldrig tycker att ridningen är rolig, aldrig ser nöjd ut när du sadlar eller alltid behöver hotas med ett spö och linor när den ska lastas.
Vi berövar oss själva från att nå våra drömmar – när vi tvingar fram något som kanske varken vi eller vår häst är redo för, just idag.

Igår fick jag ju rida och allt gick bra. Hur kan hästen nu säga nej?
Sist vi lastade tog det ju bara 10 minuter och han gick in – idag ville han inte gå in alls?

Även tankarna vi håller fast vid från vår dåtid gör att vi har svårt att lösa och hantera det som uppstått här och nu, vilket gör att vi inte heller får den framtid vi önskar.

Det svåraste är att vi behöver göra valet att ACCEPTERA det vi har nu, på riktigt, innerligt i hjärtat. Det betyder inte att vi måste sluta drömma om att rida en villig och engagerad häst eller att vi måste sluta drömma om att ha en lätthanterad häst som duschas och lastas utan problem. Men det betyder att jag måste förlika mig med att vara där vi är just idag, just nu och att verkligen tycka att det är HELT OKEJ.

Många känner sig dåliga för att vi jämför oss själva med andra som kan något vi skulle vilja kunna. Vi dömer oss själva för att vi inte kan göra det där vi så gärna skulle vilja göra. Vi tror att andra dömer oss för att vi inte kan göra det just dom gör med sin häst.
Men du är inte en dålig ryttare bara för att din häst inte vill bli riden. För oss, Joanna & Anne är hästen fortfarande lika fin och älskvärd i våra ögon, oavsett om den är ridbar, användbar eller inte.

Du är inte en dålig hästägare bara för att din häst säger nej ibland. Du är snarare en underbar hästägare som bryr sig om din hästs åsikter och välmående vilket gör att du tillåter den att säga nej.

När vi uppriktigt kan acceptera där vi är kommer vi också att känna lycka och uppskattning för de framsteg som blir. Varje framsteg blir något att fira och något vi kan visa vår tacksamhet till hästen för. Ur dessa positiva känslor också kommer fler positiva resultat att växa fram!

Relationsbaserad hästträning är ett samarbete mellan instruktörerna Joanna Nieznaj & Anne Dirksen.
Läs mer på relationstraning.se eller gå med i FB gruppen
Relationsbaserad Hästträning.

 

  • Share This
    Skriv upp dig på väntelistan We will inform you when the product arrives in stock. Just leave your valid email address below.
    Email We won't share your address with anybody else.