ABC, ett praktiskt exempel: lastning. 

ABC är också ett mycket användbart verktyg för att förstå och förändra oönskade beteenden hos vår häst. Låt oss titta på ett vanligt scenario :

Hästen vill inte gå in i transporten, den går in men sen kastar den sig ut och vill inte komma in igen.

Om vi ber hästägaren förklara ännu mer detaljerat vad som händer ser det ut såhär:
Hästen går fint med människan och följer med upp på rampen. Där stannar den. Då ber vi den gå längre in genom att dra i grimman, hästen försöker ta ett steg framåt men ångrar sig och börjar flytta på bakdelen åt sidan istället. Då står den för snett för att gå in i transporten så vi går ut och börjar om igen. Då går hästen långsammare mot transporten och stannar längre ner på rampen, vi drar i grimman och den höjer huvudet och börjar gå runt med bakbenen igen.

Kan du se och känna igen vad som är beteende och vad som är konsekvens här? Och vad som sedan blir en antecedent?

B1: hästen går mot transporten
C1: hästen kommer närmare transporten
A2: hästen är närmare transporten
B2: hästen stannar
C2: människa drar i grimskaft (r-)
A3: hästen känner obehagligt tryck runt huvudet
B3: hästen flyttar rumpan åt sidan
C3: människa leder iväg hästen i från transporten (r+)
A4: människa vänder om och leder tillbaka hästen mot transporten
B4: hästen går mot transporten
C4 & A5: kommer närmare transporten
B5: hästen stannar
osv …

Kan du se hur hästen på grund av konsekverna att komma närmare en läskig transport och bli graden i grimman, kommer att bli mer och mer ovillig till att gå närmare transporten?

Kan du kanske också se några beteenden i scenarion som vi faktiskt skulle kunna belöna och förstärka med något positivt istället?

Till exempel B1 men även B2. Det är fantastiskt att hästen faktiskt tar sig till transporten trots att den tycker att den är obehagligt. Det är inte heller så dåligt att den stannar vid transporten då vi i den stunden har en chans att motbetinga transporten med trevliga upplevelser istället. När hästen stannar kan vi ta fram en target eller stå och klia den för att skapa en trevlig atmosfär. När vi sedan ber vår häst att gå därifrån kan den första gången se det som något skönt att få en paus, men ganska snart kommer den tidigare trevliga upplevelsen inte alls vara lika trevlig som att faktiskt få godis, leka lekar eller bli kliad – vilket är konsekvenser som sker för beteenden mot och i transporten.

Här kan vi också se att antecedenterna inte betyder något utan sina tillhörande konsekvenser. Men samtidigt är det antecedenterna som försäkrar hästen om framtida överlevnad, att undvika obehag och faror och komma ihåg vart trygghet och förnödenheter finns. Om en häst blir skärrad så fort den ser en öppen transport så kan du snabbt gissa dig till vad den har upplevt för känslor kring öppna transporter tidigare. Med positiv träning kan vi få hästen att bli entusiastisk till all träning, även sådant som tidigare har varit jobbigt.

 

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This