Då neuroforskaren Jaak Panksepp gått bort förra veckan tänkte vi att det var lägligt att ära hans arbete och forskning kring djurs sju olika känslosystem.

1. SEEKING- Sökande
2. FEAR – Rädsla
3. CARE – Omhändetagande
4. RAGE – Raseri
5. PANIK – Panik
6. LUST – Lust
7. PLAY – Lek

Vi väljer att belysa en utav dessa känslosystem: OMHÄNDERTAGANDE.
Denna känsla är otroligt viktig för alla flockdjur, så som vi människor eller hästar. När vi tränar våra hästar önskar vi att hästen är med oss för att den tycker om oss, inte bara på grund av att vi har godis eller ett spö med oss. Men hur visar hästar sin OMHÄNDERTAGANDE känsla?
Vi vet att ston tar hand om sina föl, de slickar dem, de skyddar dem och de är beredda att göra vad som helst för dem. Likaså är hingstar i det vilda beredda att beskydda sin familj från faror.
Men vilka beteenden kan vi se hos våra domesticerade hästar ute i våra hagar?
Slicka, klia, beta nära, härma, gå tillsammans, leda eller följa. Precis som för oss och alla flockdjur är sammanhang och acceptans av gruppen otroligt viktigt för hästarna. Detta är djupt rotat då en häst utan flock blir ett lätt byte för rovdjuren. Eftersom detta system är så viktigt är det också väldigt lättväckt vilket gör att även vi människor kan skapa starka band med våra hästar.
Hur skapas detta band? Jo det bygger på beröring som aktiverar opioder i hjärnan. Hästarna kan klia, nosa, buffa på varandra, stå väldigt nära med huvudet åt samma håll och de kan ofta ses betande mule vid mule. Allt detta aktiverar ”må bra” processerna i hjärnan. Hästarna fortsätter därför att söka rätt på den andra hästen kontinuerligt just för att att må så bra. Man kan därför säga att hästen gör det för att få sin dagliga dos av välmående. Det är bland annat därför det inte rekommenderas att hålla hästar helt ensamma utan någon möjlighet till fysiskt kontakt med andra hästar.
Det pratas mycket i hästträningen om att hantera och ta platsen av en ledarhäst i flocken. En annan häst som hästen kan knyta an till och lita på. Men genom vilka beteenden är det hästen skapar kärleksfulla band? Det är inte genom att hota och dominera varandra 24h om dygnet så som dominansteorin föreslår, utan genom att spendera kravlös tid tillsammans.
Även om hästar som blivit ett par kan tjafsa och bråka lite sinsemellan när de otåligt väntar på mat, så spenderar de så mycket mer tid tillsammans, i lugn och ro där de bara har det mysigt och trivs i varandras sällskap. Utan att kräva något av varandra, bara genom att vara tillsammans, klia varandra, äta tillsammans, sova tillsammans och vara nära varandra.
Veckans blogg kommer därför med direkta tips och förslag till dig som vill stärka relationen och bandet med din häst. Till exempel när du hämtar din häst från hagen eller möter den i boxen, kan du gå medvetet fram till din häst och observera alla tecken han kan visa. När han tittar upp på dig kan du stanna och le åt honom. Ha lite tålamod och se om din häst vill komma och möta dig. I annat fall kan du när du närmat dig din häst, stanna på någon meters avstånd för att låta din häst nosa på din hand först. Kan du sedan stanna upp en stund och känna efter hur din häst känns idag? Hur kan din hästs dag ha varit?
När vi leder våra hästar föredrar vi att ha dem vid sidan av oss för att kunna se och mentalt vara med vår häst. När vi drar hästen med oss som långsamt hänger med bakom oss har vi ingen konversation sinsemellan, ingen kontakt och ingen förståelse. Det är som när man var barn och ens upptagna förälder inte ens märkte när man gjorde en konstig min. Observa din häst och fundera på vad den kan vilja säga dig idag.
Likaså kan du när du borstar, istället för att göra det på autopilot vara mer närvarande och observant för vilka områden på kroppen som din häst älskar att bli kliad på, speciellt nu under fällning är borstning och kliande ett jättebra sätt att skapa ett starkare band med din häst!

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This