Mini Kurs 10 min

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Sed molestie, velit ut eleifend sollicitudin, neque orci tempor nulla, id sagittis nisi ante nec arcu.
Välkommen till

Välkommen till Relationsbaserad Hästträning!

Klicka bara på CURRICULUM ovanför denna text för att få tillgång till kursen!

I denna MINI kurs kommer vi att introducera dig till forskningsbaserade koncept kring umgänget och träningen med hästar som resulterar i hästvänliga lösningar på vardagliga problem. Under kursens gång kommer du att lära dig hur inlärning sker hos hästen och vad vi själva kan göra för att bli den bästa människan vi bara kan bli för vår häst.

Informationen i kursen kan upplevas som raka motsatsen till det du lärt dig tidigare. En förutsättning för att få ut så mycket som möjligt av kursen är att ta in informationen med en öppen attityd och en villighet till förändring. Resultatet i träningen och relationen till hästen beror ofta på våra egna sanningar och tankemönster.

Vi har valt att ge bort denna MINI-kursen så du som vill träna med forskningsbaserade, hästvänliga metoder lättare kan ta del av all denna viktiga information oavsett var du bor. Du som vill ha mer individuellt anpassat och personligt stöd kan välja att gå hela vår distanskurs B.A.S. med vägledning eller /och köpa till extra vägledning på hemsidan. 

Genom träningsmetoderna du får ta del av i kursen har vi fått våra hästar att glattt springa fram till oss i hagen, hästarna vill inte avsluta träningspassen på ridbanan, de bjuder på avancerade rörelser och har hittat lugn, avslappning och motivation i träningen!

Varmt lycka till!
Joanna och Anne

Klicka bara på CURRICULUM ovanför denna text för att få tillgång till kursen!

Om du har problem att komma in på kursen i Safari, prova att öppna i en annan webläsare. Testa även att vända din telefon eller padda till ett liggande läge. När du klickat på ett kapitel kan du behöva klicka på pilen eller krysset längst upp till vänster för att stänga Kapitel menyn och komma till innehållet.

Del 1 - Förståelse: Problemfri handmatning

 

MOTIVATION
Inom Relationsbaserad Hästträning använder vi godis som motivation och tack. Så gott som alla hästar är motiverade av godis och det är ett smidigt sätt att träna. Ibland går det också bra att använda andra typer av förstärkare som motivation, till exempel kli eller ett favoritbeteende (detta tar vi dock inte upp i denna kurs, utan kommer vi prata mera om i BAS-kursen).

När hästen är helt ny till godisbelöningar är det viktigt att ni hittar en struktur i träningen för att undvika frustration. Kanske börja med godisbelöningarna endast i en specifik situation (lastning, borstning, promenader) eller på en specifik plats (i boxen, i paddocken, i skogen). På så viss lär sig hästen att endast förvänta sig belöningsbaserad träning DÄR och DÅ och inte hela tiden. Sedan när du har kommit en bit på vägen, om du vill, kan du utöka det och använda godis i fler situationer. 

Vilken belöning ska jag välja?
Vilken belöning du väljer beror helt på dig och din häst. Det kan vara: morotsbitar, äppelbitar, pellets (high fiber cubes, lusernpellets, primero, hästens vanliga foder), lusernhack, hötussar, knäckebröd, gräs, havreringar, slick på slicksten…

En morotsbit har för dem flesta hästar ett högre värde än pellets, men det kan också vara tvärtom! När hästen behöver mer motivation, så behöver vi öka värdet av våra belöningar. Du kan byta godis till något mer smakligt eller helt enkelt öka mängden av godisar du ger. När du däremot har en häst som är för motiverad så vill vi istället sänka värdet av belöningarna, till exempel använda lusernhack eller hötussar.

Om du har en häst som blir väldigt exalterad när du börjar med en belöningsbaserad träningsmetod som denna så finns det några saker du kan testa och tänka på:
-Se till att din häst inte är hungrig, ge den sin giva hö strax innan träningen
– Använd stora godisar (tex stora bitar morot som är lätta att få tag i), så hästen inte behöver leta i din hand
– Använd godis med längre tuggtid, tex lusernhack, primero eller en morotsbit på en liten tuss hö, eller varför inte testa att belöna med hötussar? (tuggandet gör att hästen slutar leta efter mera mat och det aktiverar det parasympatiska nervsystemet)
-Börja med att lära din häst att behärska sig och vara lugn, en tydlig struktur i passet som ger en förutsägbarhet brukar ge en lugnande effekt. Se lugn som förutsättning för att få träna.

TIPS:
– Om din häst har haft foderstrupsförstoppning är risken större att få det igen. Speciellt om du använder pellets som förstärkare kan det bli torrt i halsen. För att undvika problem är det bra att erbjuda hästen vatten under träningspasset, välja ett annat godis och var noga med att hästen inte är frustrerad eller orolig (det kan göra att den tuggar för snabbt och slarvigt). 
– Är din häst tjock och får inte äta så mycket godis? Anpassa träningspasset efter hur mycket godis du kan ge din häst. Snåla inte utan korta hellre passet.  
– Din häst måste vara lugn och tillfreds på platsen för att vara mottaglig för träning. Se till att vara nära andra hästar eller på en plats där hästen trivs i början och jobba sedan successivt med att vara lugn på flera platser och situationer.
– Kom ihåg att ta pauser, speciellt när ni tränar på något nytt!

Del 1 - Känsla: Uppförande kring godis, Steg 1
Del 2 - Förståelse: Operant Inlärning

Det finns olika typer av inlärning. I denna kurs kommer vi fokusera på operant inlärning.

Ur ett vetenskapligt perspektiv lär sig djur och människor på samma sätt. Vi lär oss att förhålla oss till vår omgivning då vi medvetet eller omedvetet förstår vilka beteenden eller handlingar som orsakar konsekvenser. Konsekvenserna kan vi uppleva antingen förstärkande, som ökar sannolikheten att beteendet upprepas, eller så upplevs det bestraffande och då minskar sannolikheten att beteendet kommer upprepas i framtiden. Kom ihåg att positiv och negativ här syftar till den matematiska betydelsen av att addera och subtrahera, inte bra eller dåligt.

Positiv förstärkning +R
När vi adderar något trevligt och önskvärt efter ett beteende, för att göra det mer sannolikt att beteendet upprepas. Det som för hästen upplevs trevligt och önskvärt är individuellt, det kan vara godis, kli, gräs, en aktivitet osv.

När hästen kommer till sin ägare i hagen får den en morot (+R). Resultatet blir att hästen alltid kommer fram i hagen när den ser sin ägare där.


Negativ förstärkning -R
När vi tar bort något obehagligt eller otäckt efter ett beteende, vilket gör det mer sannolikt att beteendet upprepas. Vi har då först adderat något som för hästens upplevs otrevligt, otäckt eller smärtsamt, som hästens vill undvika och som den slipper när den gjort rätt. I hästvärlden kallar vi ofta detta för “tryck och eftergift”. En eftergift är dock ingen belöning.

En ryttare skänklar hästen i sidorna för att få den att gå framåt. När hästen börjar gå slutar ryttaren skänkla (-R). (Hästen upplever -R, ryttare upplever +R)
Du är ute och det börjar regna (-R), du går och ställer dig under ett tak för att slippa bli blöt.

Positiv bestraffning +P
När vi tillägger något obehagligt eller otäckt efter ett beteende, vilket gör det mindre sannolikt att beteendet upprepas. Det kan vara spön, ryck i rep, slag eller att höja rösten.

En häst stannar på ett hinder. Ryttaren slår hästen med spöt (+P). När ryttaren ber hästen hoppa hindret igen, hoppar den omedelbart för att undvika att bli slagen igen. (Återigen upplever ryttaren +R)

Negativ bestraffning -P
När vi tar bort något angenämt och önskvärt efter ett beteende, vilket gör det mindre sannolikt att beteendet upprepas.

När hästägaren kliar sin häst, börjar hästen bita i kläderna. Hästägaren slutar klia och kliver bakåt lite (-P). Efter några upprepningar lär sig hästen att inte använda tänderna när den ska klia tillbaka.

Vilka metoder använder du i din befintliga träning?
Vilken utav metoderna tror du din häst skulle föredra att bli tränad med?
Kan du komma på egna exempel på alla 4 metoderna både i människor och hästvärlden?

Joanna & Anne

Relationsbaserad Hästträning

Joanna och Anne är två instruktörer inriktade på psykologi, inlärningsmetodik, problemlösning, hållbar ridkonst, kroppsmedvetenhet till häst och träning i frihet. Med bakgrund i Natural Horsemanship med instruktörsutbildningar i bland annad USA och med lång erfarenhet av gångartsträning har de gjort uppvisningar både lokalt och på Falsterbo Horse Show och Eurohorse.

Efter att ha jobbat som instruktörer under 10 års tid med fokus på problemlösning har de stött på otaligt antal hästar med många olika problem. De mest aggressiva, extremt rädda och farliga hästarna var det som ledde Anne och Joanna till att ifrågasätta effektiviteten och välfärden i hästarnas dåvarande träning. Det fick dem att undersöka nya vägar att gå och efter fortsatt utbildning började Relationsbaserad Hästträning att växa fram.

Genom att de började titta på sina egna begränsande tanke- och känslomönster kunde de båda se på sin hästträning med nya ögon. Det handlade om att tillåta sig själv att vara sitt riktiga, genuina jag. Det fanns då inte längre någon glädje i att få hästarna att utföra saker mot sin vilja. De släppte teorier om dominans och ledarskap där även det minsta obehaget kunde upplevas som ett tvång för hästarna. Träningen förändrades när fokus hamnade på vad som kunde belönas istället för vad som skulle korrigeras. Det var en magisk känsla när hästarna själva började erbjuda att göra olika övningar och verkligen ville vara delaktiga i träningen.

Free Courses

Duis egestas aliquet aliquet. Maecenas erat eros, fringilla et leo eget, viverra pretium nulla. Quisque sed augue tincidunt, posuere dui tempor.

Premium Courses

Duis egestas aliquet aliquet. Maecenas erat eros, fringilla et leo eget, viverra pretium nulla. Quisque sed augue tincidunt, posuere dui tempor.

Ready to get started?

Get in touch, or create an account