Berättelsen om hästen som vägrade ALLT
 
Bland det mest pinsamma för en instruktör eller tränare är när ens träning inte fungerar, tydligt INTE FUNGERAR. Det är inte bara en teknik eller en övning som inte ger de resultatet man önskar, utan alla övningar, alla tekniker och alla äss i ärmen var lönlösa. Det är en sak när det är en kunds häst som man inte lär känna förrän den är på träning.
 
MEN VAD HÄNDER OM DET ÄR ENS EGNA HÄST?
 
Ens egna häst som varit ”korrekt” tränad sen den var liten. Men desto äldre hon blev och desto mer hon förväntades att kunna göra som ridhäst, eller blivande ridhäst desto mindre gjorde hon. Så som trava och galoppera i longeringen eller trava i alla fall ett varv på spåret var svårt att förmå henne att göra. Rida ut kunde gå bra, tills hon kände att hon inte ville det heller.
 
Det fanns inget spö eller annat hjälpmedel som kunde tvinga henne. Hon stod emot allt. Till hennes nackdel var hon snäll, hon stod emot, gjorde inga ”dumheter” , inget sparkande, bitande, stegrande, eller stickande. Hon stod bara emot. Så det var många, otaligt många tekniker som testades för att få henne att göra som vi vill. Naturens (NHs) lagar verkade hon inte ha läst. Tryck motiverar, eftergiften lär. Det fanns till sist inte mer tryck som jag kunde applicera, då hade jag behövt skaffa en strömförande kofös.
 
När jag kommit så långt att jag vågade mig på positiv förstärkning och belöningsbaserad träning, döm min förvåning när denna lilla islandshäst erbjuder passage. Hon erbjuder galopp. Hon erbjuder att springa ner till ridbanan och hon kan lämna gräs för att komma och träna.
 
Tidigare var hennes första val av gångart grisepass, långsam energilös grisepass. Denna har inte synts till sen vi började vår på riktigt fria, positiva, utforskade, karaktärsbyggande och uppfinningsrika träning.
 
Nu är hon fortfarande inte högsta prioritet på grund av hennes storlek (och antalet hästar) men några gånger i månaden får hon chansen att följa med ner till ridbanan. Då ger hos oss så mycket energi och glädje att ingen lämnas oberörd och med ett stort leende på läpparna.
 
När man får uppleva dessa stunder så finns det ingen återvändo.
Att ha en häst som utför även de allra svåraste rörelserna, utan egen glädje eller stolthet går inte att mäta sig mot när hästen utför, kanske de allra enklare övningarna men med lekfullhet och engagemang.
 

Jag finner inte längre någon glädje i träningen, om inte min häst faktiskt gör det.
/Joanna

 

Snaelilja busridning 2017 from Joanna Nieznaj on Vimeo.

 

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This