JULKALENDER, tips nr 16 för en bättre relation till din häst!

Ledarskap ledarskap LEDARSKAP?!

Hästen kommer inte till mig i hagen – jag är inte tillräckligt bra ledare

Hästen slänger sig ut ur transporten – han känner sig inte trygg för att du inte är ledaren

Hästen står inte still vid uppsittning – respektlös häst pga bristande ledarskap

Hästen går på dig när du leder den – den har tagit över ledarskapet

Hästen går inte fram ute i skogen – han ser inte dig som ledare i sadeln
……
Att basera hästträning på dominans och ledarskap är mycket vanligt, men något många inte vet – är att det är en teori som saknar vetenskaplig grund och kan idag anses vara förlegad enligt många forskare.

Beteenden hästen gör eller inte gör baseras på om det belönas eller bestraffas och vad det betingats med. Specifikt påverkar såklart hästens känslor hur den kommer att se på och agera kring uppgiften. Av alla 7 känslosystem så har forskare inte kunnat hitta någon specifik del hos något djur som aktiverar det vi kallar för dominans.

Det finns fyra positiva känslor: Sökande, Lek, Omhändertagande & Lust (det sistnämnda är dock inget vi vill aktivera i samband med oss) och tre negativa känslor: Rädsla, Raseri och Panik/Ångest.

Om hästen inte kommer till dig i hagen – vad har den betingat din ankomst med?

Något som kanske aktiverar känslan av Ångest för att den ska lämna sin flock, eller känslan av Rädsla för träningen, kraven och pressen känns skrämmande och obehagliga, eller känslan av Raseri då hästen känner sig tvingad och begränsad utan utlopp för egna ideer eller känslor.

Om hästen slänger sig ut ur transporten – har den antagligen blivit orolig eller nervös (känslosystemet för Rädsla) och behöver snabbt hitta tillbaka till en plats där den känner sig säkrare. Eller så blev den orolig för att bli instängd och därigenom frihetsberövad och tvingad till att hjälplöst stå kvar, den agerar då genom känslan av Raseri och vill bestämt undvika att hamna i den situationen igen.

Om hästen inte står still vid uppsittning – hästen kan minnas och ha betingat uppsittningen med något obehagligt, antingen smärta ifrån utrustningen eller faktumet att en människa tar sig upp på ryggen, som båda kan aktivera känslan av Rädsla.
Hästen kan också ännu inte lärt sig att stillaståendet är belönande och vill snarare ta sig iväg fort och se vad för spännande saker ni ska hitta på idag. Hästen kan då både ha en blandning av systemen för känslan av Sökande för att undersöka vad ni ska hitta på idag, samtidigt som den kan bli frustrerad (känslan av Raseri) för att den ombeds att stå still och begränsas i sin rörelse.

Om hästen går på dig när du leder den – många gånger kan unghästar göra saker med flit, trots att de kommer att bli bestraffade för ett sådant beteende, bara för att få uppmärksamhet. Det är faktiskt inte vi som bestämmer vad som är bestraffande, även om vi säger åt vår häst på skarpen kan själva uppmärksamheten vara belöning i sig.

Likaså kan den bestraffningen inte vara tillräckligt bestraffande, utan beteendet av att gå på oss istället för att gå nära det läskiga trädet eller soptunnan var mer belönande. I det här läget hamnar vi ofta i paradoxen av att vi bara bestraffar och korrigerar istället för att faktiskt visa och belöna ett korrekt beteende som vi vill att hästen upprepar istället.

Om hästen inte går fram ute i skogen – om hästen HADE tyckt att det var SPÄNNANDE ( = känslosystemet Sökande) varför skulle den inte vilja rida ut i skogen? Antagligen är någon eller flera av de negativa känslorna igång och ansvariga för att hästen vägrar. Allra oftast är den osäker och rädd utan att det riktigt syns.

Likaså är många hästar inte bekväma med att lämna sin flock och får då lätt ÅNGEST när de ska rida iväg. Samtidigt finns det hästar som inte ser meningen med att rida ut, sättet vi rider och tränar på har då antagligen inte fått vår häst att bli pigg, glad och tycka att det ska bli spännande att gå ut på äventyr.

Så nästa gång du hör någon säga ledarskap, ställ istället någon av frågorna:
Vilka känslor känner min häst just nu?
Vad är det som belönas, bestraffas eller har betingats i samband med detta?

Vill du också ha en häst som ÄLSKAR ATT TRÄNA? Äntligen kan du lära dig att hitta glädje i träningen med Relationsbaserad Hästträning oavsett var du bor i landet med hjälp av vår distanskurs!

Eftersom intresset har varit ENORMT till distanskursen med personlig vägledning, säljs den nu även som SJÄLVGÅENDE distanskurs. Det innebär att vi kan reducera priset samtidigt som du får tillgång till samma material, samma kunskap och kommer att få samma förståelse och fördjupning i Relationsbaserad Hästträning!
Läs mer här -> https://www.relationstraning.se/produkt/b-a-s/ <-

Varmt välkomna,
Anne & Joanna
www.relationsträning.se

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This