JULKALENDER, tips nr 20 för en bättre relation till din häst!

Freedom is the right to tell people what they don´t want to hear. – George Orwell

Där det inte finns autonomi, finns inte heller självständighet eller engagemang. Det finns inte heller någon energi, ingen kreativitet, inget ansvarstagande, ingen känsla eller tro på att kunna påverka situationen. Det kan leda till en känsla av hjälplöshet, det finns då ingen önskan till vidare handlingar i situationen.

Vi drömmer nog alla om att vår häst ska älska att göra det vi vill göra med den. Om det är att rida ut i skogen eller rida avancerade rörelser spelar ingen roll, vi vill att vår häst ska vara engagerad, villig, stolt och vara vår partner och vår vapendragare (partner in crime). Det engelska ordet för fysisk samling som vi strävar mot i ridningen är engagement – engagemang. Självklart vill vi ha en häst som är både mentalt och fysiskt engagerad.

Beroende på om hästen har möjlighet till eller brist på autonomi, ger detta oss människor olika känslor. När man har fått känna på den där drömmen, när hästen villigt erbjuder och inbjuder till att tränas och ridas, så känns allt annat meningslöst. Att rida på en häst som stolt visar upp hur fint han gör öppnor, slutor eller allt ifrån samlade galoppfattningar och balanserade halter, det är helt fantastiskt!

Föreställ dig att din häst, istället för att äta i en gräshage, helt frivilligt vill att du ska följa med och upptäcka världen tillsammans med den. När frihetsdressyren blir något hästen själv bjuder på och inbjuder till att utöva, när hästen inte vill gå ut ur ridbanan för att den inte vill att träningspasset ska ta slut, det är en drömliknande känsla som inte går att jämföra med något annat.

Denna känsla är så magisk att allt annat umgänge med vår häst, som vi på ett mer eller mindre påtagligt sätt tvingat fram, inte alls ger samma tillfredsställelse. Även frihetsdressyr, trots namnet, behöver inte innebära att hästen är fri till att uttrycka sig eller för den delen frivilligt väljer att inte lämna sin människa. Det går alldeles utmärkt att tvinga en häst till att göra saker även om man saknar grimma och rep. Men att tvinga en häst till att utföra öppnor, slutor, samlade fattningar och balanserade övergångar den dagen den inte vill, kommer inte att ge oss någon som helst tillfredsställelse – när vi vet att det går att umgås och träna våra hästar på ett sådant vis att de själva kan erbjuda detta tillsammans med oss.

När du vägrar ge din häst autonomi och yttrandefrihet så tar du även bort möjligheten för dig själv att uppnå den magiska relationen som vi drömmer om!

Vill du också ha en häst som ÄLSKAR ATT TRÄNA? Äntligen kan du lära dig att hitta glädje i träningen med Relationsbaserad Hästträning oavsett var du bor i landet med hjälp av vår distanskurs!

Varmt välkomna,
Anne & Joanna
www.relationsträning.se

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This