JULKALENDER, tips nr 22 för en bättre relation till din häst!

En häst som är bufflig, går på en eller börjar nafsa och tigga efter godis, kallas ofta för respektlös, tuff eller dominant. Lösningen på detta problem är ofta att putta, slå, vifta bort dem och hålla dem på avstånd.

Men det brukar inte vara så effektivt. Vissa ägare anses vara “mesiga” och hästens beteende upprepas om och om igen och ägaren fortsätter att tjafsa och vifta, eller så är ägaren “tydlig” och slår tillräckligt hårt (“hellre vara tydlig en gång än att tjata” sägs det) vilket i sin tur skrämmer hästen tillräckligt för att minska på beteendet.

En tillhörande lösning är också att sluta ge hästen godis, speciellt inte ur handen. Nackdelen är att hästen ofta tappar gnistan för träningen och gör det mesta halvhjärtat eller inte alls.
Vad händer om vi istället för att se hästen som godisMONSTER ser den som väldigt godisMOTIVERAD?

Denna hästen kan VERKLIGEN tänka sig göra saker för att få godisar. Helt plötsligt har vi förvandlat den ofta lite lata och oengagerade eller olydiga hästen till MOTIVERAD – den vet bara inte vilka beteenden som är önskvärda och som förtjänar en godis!

För att utnyttja denna motivation behöver vi BÖRJA MED att lära hästen att uppföra sig korrekt kring godis, att lära sig vilka beteenden som blir belönade och vilka beteenden aldrig belönas och istället släcks ut.

Om jag då har en häst som är dominant/bufflig, oavsett om jag handmatar den eller inte,
KAN jag verkligen träna bort det MED godis?

Börja med skyddad kontakt!

Skyddad kontakt innebär att ni har ett staket/boxdörr/annan slags barriär emellan er så att ni båda kan slappna av och inte behöver vara rädda för varandra (lika viktigt för båda parter). Då behöver vi varken vara oroliga för att behöva försvara oss och vi slipper samtidigt att felaktigt bestraffa hästens dåliga vanor. Vi kan istället släcka ut dem – genom att ignorera dem och belöna för beteendet vi vill ha istället.

Det viktigaste att lära hästen är att den ska ta det lugnt, den behöver inte mer än STÅ STILLA så kan den få godis. När den är stilla med huvudet och håller det ifrån människan – kan den få godis. När hästen är STILLA med huvudet kan den också lära sig att godiset kommer TILL den – med en lång arm utsträckt ifrån fickor och magväskor.

När din häst lärt sig att ta godis korrekt från din hand och vi är båda lugna, så är ni redo för att vara på samma sida av staketet.
Nästa steg är då att lära hästen att backa undan – för att få en godis. Alla problem med buffliga, gåpåiga eller dominanta hästar kommer vara UR VÄRLDEN om hästen förstår att det är BELÖNANDE att hålla avstånd till människan.

Vill du också ha en häst som ÄLSKAR ATT TRÄNA? Äntligen kan du lära dig att hitta glädje i träningen med Relationsbaserad Hästträning oavsett var du bor i landet med hjälp av vår distanskurs!

Varmt välkomna,
Anne & Joanna
www.relationsträning.se

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This