Det viktigaste att komma ihåg när man lasttränar är inte hur långt hästen går in, om det skulle vara möjligt att stänga eller om den inte slet sig när den sprang ut. Det spelar inte heller någon roll HUR du lasttränar, om du har en vanlig grimma, en repgrimma eller ett träns på hästen. Det spelar ingen roll om du står där inne, går före eller står bredvid.
Det spelar inte ens någon roll om du använder godis och hö eller inget av det.

DET VIKTIGASTE ÄR HUR DIN HÄST MINNS TRANSPORTEN EFTERÅT!
Det viktigaste är vad hästen kommer att betinga transporten med.
Det viktigaste är alltså vad hästen tänker och känner när den är omkring transporten.

Vad vill du att din häst ska tänka nästa gång han ser transporten?

“Åh nej nu kommer jag att bli påtvingad igen”
“Åh nej där är den där saken som alltid gör människorna till läskiga galningar”
fast vore det inte bättre om hästen tänkte..
“Åh där är transporten, gud va roligt, jag gillar den!”

Problemet många av oss ofta hamnar i är att vi blir för giriga och har för höga krav. – När du går in hela vägen får du godis. Detta betyder för hästen ofta att den kommer att pressas och på ett eller annat sätt tvingas in, för att sedan få en godisbit. Den är så pass långt senare i kedjan att det första som hästen MINNS är att den blev pushad och tvingad. Det är DÄRFÖR så många hästar kastar sig ut så fort de fått smaka på lite gott där framme.

För om hästen inte är sugen på att ens ställa sig på rampen och kan stå där, VILLIGT och avslappnat – ja då är chansen mycket liten att den kommer att vara MER avslappnad inuti transporten. Likaså om den inte kan stå still och vila halvvägs in i transporten, ja då är chansen mycket liten att den kommer kunna stå och vila när den går in hela vägen in.

Hur lastar man då en häst utan tvång?! Allt handlar om hur DU tänker kring vad hästen får och inte får göra. Får den säga nej? Får den gå iväg om den behöver? Får den backa ut?
Många säger att den får allt detta – fast den kommer att få det jobbigare då! Då får den springa runt utanför transporten, eller så kommer man knacka på dess rumpa oavbrutet tills den tar ett steg framåt igen.

Faktum är att desto mer val hästen själv kan göra för att påverka sin situation, desto bättre kommer den känna sig i situationen. Om den vet att den kan gå ut ur transporten om den behöver så är chansen mycket större att den vågar sig in i den igen. Samma gäller om hästen vill lämna transporten för att det blev för mycket eller att den vill testa på vilket sätt den kan slippa denna hemska plats. Om man då låter den gå iväg och ta en liten paus så kan detta faktiskt göra att hästen snart inte längre tycker att transporten är en hemsk plats av tvång och stress och då finns det inte heller någon anledning till att lämna den längre.

Och vet ni vad, detsamma gäller när vi vill att hästen ska tycka om tex människor, ridningen, att vara inne i stallet eller spolspiltan eller vad det nu än kan vara som du vill förbättra med din häst!

Anne & Joanna

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This