JULKALENDER, tips nr 2 för en bättre relation till din häst!

Marianne Viklund: “Jag har känt min häst sedan han var 6 månader, som 1-åring köpte jag honom och tog hem honom till Sverige. Jag kände fort att traditionella träningsmetoder inte var riktigt för oss så jag använde mycket godis och lekte löst i ridhuset, tog det lugnt under inridning och inkörning. Jag ville ha en häst som jag alltid kunde vara trygg med och lita på, och att hästen skulle känna likadant för mig. Det har jag haft igen många gånger under vår tid, när något har skrämt honom så har han istället för att fly valt att stanna och ”frågat” mig hur vi ska hantera detta.

Idag är han en 5,5år gammal hingst och helt okomplicerad i alla situationer. Nästan. Sprayflaskor har inte varit hans grej alls under tiden jag haft honom. Har testat de vanligaste råden jag fått: ge kraftfoder under tiden (funkade inte) och hålla fast honom och spraya tills han står stilla. Det enda han har lärt sig av detta är att jag inte lyssnar på och respekterar honom.

För några veckor sedan frågade jag om råd i Facebookgruppen Relationsbaserad Hästträning, fick tips om att ge honom en startknapp så han kunde säga till när jag fick spraya. Redan efter ett par minuter fattade han vad klickern betydde och lät mig spraya honom, helt lös! Han valde alltså att vara med mig för att jag gav honom möjligheten att välja själv. Han var modig nog att gå utanför sin komfortzon, för min skull!

Jag önskar så att jag visste mer om Relationsbaserad Hästträning när jag var yngre, att jag kunde gå tillbaka till mig själv som tonåring och ge stöttning, alla de gånger man varit på kurser eller fått ”hjälp” av ”kunniga” personer som hanterat hästarna på ett ofta våldsamt sätt som jag inte förstått meningen med, alla instruktörer man tränat för som förespråkat träning där hästen inte får uttrycka sin mening utan brukas som redskap som ska finna sig i det människan behagar.

De gånger man gått från ridlektionerna under gymnasiet med tårarna brännandes bakom ögonlocken för att man tyckt synd om hästen under hela ridpasset som man lidit sig igenom för att få betyg i ämnet. Jag vill lägga en hand på min axel, ge tröst, styrka och säga ”Fortsätt kämpa, stå på dig!”. Jag är så tacksam idag för att jag inte gav upp, för att jag vågat vara obekväm och stuckit ut. Stolt över att jag nu försöker låta min häst vara min guide i vår resa tillsammans!

Bilden är en av mina favoriter, vår andra utställning där han var 2 år gammal och uppförde sig exemplariskt hela tiden trots massa liv och rörelse ”

Tack Marianne för att du delar med dig av din berättelse! Du har fått ett presentkort till vår distanskurs!

Vill du också ha en häst som ÄLSKAR ATT TRÄNA? Äntligen kan du lära dig att hitta glädje i träningen med Relationsbaserad Hästträning oavsett var du bor i landet med hjälp av vår distanskurs med personlig coachning! Kursen startar den 19e januari med ett mycket begränsad antal platser, så tveka inte att boka din plats redan idag!

Varmt välkomna,
Anne & Joanna

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This