JULKALENDER, tips nr 8 för en bättre relation till din häst!

Tycker min häst verkligen om mig, eller vill den bara ha en godis??

Varför handlar det alltid om oss, varför ställer vi inte dessa frågor till vår häst : Vem är du? Vad tycker du om?

Elefanter kan höra skillnaden mellan röster från turister och röster från jägare. Kan vi då föreställa oss att hästarna kan märka skillnader i våra intentioner?
Säg att min häst kommer till mig i hagen när jag ska hämta den, jag rider på den och är rätt krävande, pushar den till att göra mer. Kanske sånt som jag själv inte hade tyckt var jättetrevligt att stå ut med, men min häst kommer till mig i hagen nästa dag igen. Varför då?

Kan den känna att mina intentioner är “goda”?
Vill den stå ut med min otrevliga ridning för att jag menar väl, för att mina tankar är goda och jag trots allt älskar min häst och vill den inget illa?
Varför skulle den annars komma till mig i hagen?

Om vi vänder på det och ser på den dagen då den inte längre vill komma i hagen, hur mycket stress och press har den stått ut med då?

Detta är en fråga både Joanna och Anne har grubblat på. För båda har haft hästar som många gånger kommit i hagen, trots att de hästarna ibland stått ut med mer, än vad andra hästar – som inte kommer i hagen – har gjort.

Skulle vi vilja bli behandlade så som vi behandlar våra hästar?

Vi har alltid lärt oss att det är dåligt med antropomorfism – att lägga an mänskliga tankar och värderingar på djurens handlingar och beteenden. Men idag säger forskare att vi forskar på djurs känslor – för att lära oss mer om VÅRA känslor. Visst finns det skillnader mellan olika djurarter, men det verkar som att det finns många fler likheter än vad vi är bekväma med, eller redo att höra.

Låt oss fundera på dessa påståenden:

Självklart är det fel att slå djur.

Men förmänskliga inte hästen och tyck synd om den när den rids med spö. För när vi använder ett spö, då slår vi inte vår häst. Vi agerar bara som andra frustrerade hästar gör i hagen när de sparkas.

Jag som klen människa kan aldrig slå min häst så hårt som andra hästar gör – därför är det okej för mig att använda ett spö.

Min häst är så känslig att jag aldrig har behövt röra henne med spöet, jag rider med det men behöver Aldrig använda det.

Undra varför den hästen är så känslig i spöets närvaro ifall spöet inte kunde orsaka hästen någon fysisk eller psykisk smärta eller obehag?

Vi har orsakat hästarna så mycket smärta. För vår nöjes skull.
Varför gör de inte oss mer illa än vad de gör?

Vi rekommenderar mycket starkt att du lägger 17 minuter ikväll på att se ett mycket inspirerade tal “What are animals thinking and feeling?” med professor i marin ekologi Carl Safina.
Det fick båda Anne och Joanna att bli riktigt berörda.

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This