Gratis övning

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”ÖVNING FÖR ATT ÖKA TILLIT, SJÄLVFÖRTROENDE OCH LEKFULLHET!” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Vill du ha en gratis övning som du kan börja med på egen hand? Fyll i din mejladress (och gå med i vår Facebookgrupp Relationsbaserad Hästträning!) så får du tillgång till övningen i både text och video. Varsågod och lycka till!

[emaillocker id=”7865″]

VARSÅGOD!
Här får du en gratis övning som är så otroligt användbart för oss alla! Oavsett om du har en skeptisk häst eller en mer modig typ av häst, så kan det dyka upp något som just din häst blir skeptisk emot. Skeptisk kommer före rädd, så det är alltid något som är viktigt att bejaka och ta hand om. För de mer skeptiska hästarna är denna övning fantastisk då de verkligen får tid att bli modigare och mera nyfikna på sin omgivning. För de mer modiga hästarna är denna övning riktigt rolig, de älskar att följa efter saker och man kan utveckla övningen tills hästen kan springa och ha kul med föremålen!

Vad uppfattas som mer farligt, ett objekt som kommer MOT dig, eller ett objekt som går IFRÅN dig?
Allt som är på väg bort ifrån dig upplevs självklart som mindre hotfullt. Detta är jätteviktigt att komma ihåg. Att ta fram och visa hästen “Titta denna är inte farlig” samtidigt som vi rör den mot vår häst kommer inte att direkt få vår häst att förstå oss. Det är då bättre att hålla still föremålet, gärna på ett så stort avstånd så att hästen VÅGAR vara nyfiken, eller om den är väldigt skeptisk, låta den följa efter föremålet.

Denna övningen består av två delar:
1. Förfölja och bli bekväm med föremål
2. Nosa på specifika föremål

nr 1 är viktig för alla hästar och speciellt för alla hästmänniskor att lära sig då den ger oss chansen att läsa vår häst, alla små eller stora tecken den visar. Desto mer vi blir uppmärksamma under kontrollerade former, desto mer kan vi känna igen dem i vår senare träning eller när vi kanske rider ut eller lastar. Den hjälper oss också att hitta timing och vår egna avslappning och ro i träningen. Om hästen redan ser objektet som läskigt kommer vår stress och press att han ska nosa eller slappna av vid det inte direkt göra uppgiften lättare.

nr 2 är en rolig övning som faktiskt ALLA hästar kan lära sig att tycka om. De redan självsäkra hästarna får då en övning som de naturligt älskar, då de skulle kunna gjort den av inneboende motivation också. Den är då redan belönande att utföra i sig. Den gör också lite lata och omotiverade hästar pigga och nyfikna då det finns ett klart mål och tydlig belöning.
De mer skeptiska hästarna kan behöva mycket mer tid och repetitioner innan de börjar göra denna uppgift av sig själva på nya platser. Men då den stärker hästens SJÄLVFÖRTROENDE och NYFIKENHET som är motsatsen till rädsla, kommer den att förändra hela vår häst och hans TILLIT till oss.

Innan du tränar på detta är det viktigt att du och din häst har en fungerande avslappningssignal och att ni har en tydlig markör (tex klicker) som hästen redan vet innebär GODIS KOMMER FÖR DET DU JUST GJORDE.

Du behöver ett objekt, jag använder en plastpåse på filmen, då den både kan se läskig ut i rörelse och avgöra ljud hästar kan reagera på. Du kan använda precis vad som helst, spö, sprayflaska, bil, traktor, motorcykel eller vad som helst din häst kan vara rädd för.

FÖRFÖLJA

1. Hitta vilket avstånd hästen är mer bekväm med och kan börja förfölja objektet på. Har du en mycket skeptisk häst kan du behöva en medhjälpare. Se till att göra objektet så ofarligt som möjligt (jag håller plastpåsen långt bort och stilla). Öka intensiteten när hästen senare blivit avslappnad och nyfiken.

2. Belöna när hästen vågar titta mot objektet och sedan röra sig mot det. Belöna både genom att objektet “försvinner” och med godis. Om din häst inte kan äta godiset är den för spänd! Hitta då avslappning innan du fortsätter och öka avståndet till det läskiga.

Ha helst också ett längre grimskaft/rep för att ge hästen möjlighet att röra på fötterna ifall den skulle vilja det. Dock betyder det också att vi gått för fort fram, vilket vi vill undvika.

3. Snart bör hästen själv bli nyfiken och självmant söka sig närmare objektet, belöna alla försök! Snart kommer den även att våga nosa! (i farten)

Slappna av

De flesta hästar har lättare att börja slappna av när de får röra på sig samtidigt, börja därför med att förfölja för att sedan ge dig på att slappna av stillastående. Kom ihåg att själv vara förebilden din häst ska spegla, ta några djupa andetag och repetera avslappningssignalen – din egna utandning för att hjälpa hästen. Har den svårt är objektet antagligen för nära hästen.

Olika positioner & lägen

Är det möjligt börja i rörelse, så som ni kan se på min film. Det är även fullt möjligt att börja klappa hästen samtidigt som ni går. Hindra inte hästen för att springa iväg ifall den blir så rädd, det är viktigt att den inte känner sig fast, det gör då rädslan STÖRRE. Undvik dock att gå så fort fram att hästen blir så obekväm!
Gör det alltid lätt för din häst att vara bekväm och avslappnad.

Närma objektet långsamt och en mycket kort stund i början. Läs av din häst och lyssna på alla tecken den ger dig, allt ifrån hur högt den har huvudet till vad den faktiskt tittar på. Känns din häst ovillig, skeptisk eller spänd, gå inte längre. Istället kan du vänta eller öka avståndet igen för att hjälpa hästen att hitta avslappning igen.

Även om din häst verkar okej så håll inte kvar objektet så länge i början, hästen ska faktiskt inte göra annat än att stå still & slappna av, den ska därför inte hinna fundera på om den ska göra något annat.

NOSA

Denna övning är specifik för saker som står still, som vi inte kan flytta på.

1. Börja med att gå bredvid din häst mot objektet, gå i din hästs takt och var MYCKET observant om den ändrar fart eller tempo, om den höjer huvudet eller vill undvika att gå mot objektet. Så fort du ser den minsta signalen på tveksamhet -> stanna! Förhoppningsvis står du nu precis på det avståndet som hästen tycker är okej, tacka och belöna för att den tog sig dit och se till att hitta avslappning.

Vill hästen vända är det okej, det betyder att ni antagligen stod lite för nära. Stanna på ett sådant avstånd som gör hästen nyfiken och av egen vilja sugen på att närma sig objektet. BELÖNA för alla sådana tecken hästen visar!

Du kan här använda en signal, både kroppslig och muntlig som du vill att hästen ska förknippa med att närma sig och nosa på saker. Kom ihåg att vi här vill låta vår hästs nyfiken helt blomma ut, det kan den inte om den känner sig pressad.

Många hästar har dåliga erfarenheter av saker de tycker är läskiga – > inte bara för att saken upplevs läskig, utan för att vi människor ofta då fortsätter be hästen att gå, gå, gå och inte vara rädd. Inte nog med att den blivit rädd så blir människan jobbig och kanske läskig också. Bara för att en häst har gått förbi något betyder inte att den automatiskt ändrar sina tankar och känslor om objektet. TVÄRT OM! Om objektet var läskigt idag, så minns den det imorgon!

Därför handlar inte uppgiften om att hästen ska nosa på objektet, utan att den ska bli mer NYFIKEN och få mer TILLIT till sin människa som nu vill visa att den ser och förstår hästens signaler. 

Slutar hästen försöka närma sig eller är den för rädd, gå tillbaka – > gå bort ifrån objektet och närma er långsamt igen! Det är mycket viktigt att vi här lär oss att hitta vår egna avslappning och följsamhet, INTE driva eller fortsätta gå när hästen saktar ner eller stannar. (Vilket är såå lätt hänt, för vi ska ju till objektet! eller?) Lita på att din häst kommer att bli mer MODIG och NYFIKEN desto mindre vi pressar och driver den till att vara det!

Desto bättre du blir på att läsa av din häst och belöna när den försöker, desto roligare kan ni sedan ha med uppgiften!

Vi har flera kurser som kan fördjupa dina kunskaper i ämnet, kolla in dom under Undervisning.

Har du frågor? Hör av dig i vår Facebookgrupp Relationsbaserad Hästträning

[/emaillocker][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]