Helt plötsligt visar din häst beteenden du ALDRIG sett innan du började med GODIS.

Din häst kanske är rätt lat, omotiverad och står med än gärna still, mest hela tiden. Så varför träna på att stå till, det behövs ju inte! Och det kanske inte ens kommer behövas första passet du tränar med godis, men så en dag har du en häst som inte kan stå still.

Din häst har inte varit tiggig, du har varit noga med att aldrig träna med godis för att du inte vill ha en tiggig häst. Så fort godiset kommer fram så blir en lat häst mer motiverad och en disträ häst blir mer koncentrerad. Men vi kan även få andra beteenden: hästen är PÅ dig, det var ju exakt det DU INTE VILLE HA!

Så när vi börjar träna med belöningar som godis, gräs eller något annat som hästen gärna vill ha, så finns det helt plötsligt något att vinna på att utföra något. Vi vill också undvika att bestraffa beteenden då det minskar hästens självförtroende och lust till att testa nya saker, för vi måste komma ihåg att hästen inte vet vad som är RÄTT eller FEL. Även saker som den tidigare har lärt sig vara “fel” (bestraffande), kan vara något som hästen börjar med igen, då du slutar bestraffa den för det. Speciellt om det är ett beteende som kommer väldigt naturligt för hästen, den har en stark motivation till eller kanske till och med är självbelönande.

Det kan hända att din häst plötsligt tror att händer alltid har godis i dem. Om du är medveten om det och förberedd på det, så kan du ta hand om situationen med ett lugnt sinne.

Det kan hända att din häst plötsligt inte kan stå still och står och krafsar, trots att du aldrig belönat för det. Det kan hända att din häst inte vill ha grimman på sig längre, fast det aldrig varit ett problem tidigare. Eller så har du belönat för att din häst vänder bort huvudet eller backar undan och då är det, det enda hästen erbjuder, gång på gång på gång. Det kan hända att du helt plötsligt inte kan borsta eller inte kan sadla för att din häst tror att ni ska göra de där roliga sakerna ni gjort.

Om du inte är beredd på detta kommer det att kännas väldigt frustrerande och du kommer att beskylla allt på godiset och på den belöningsbaserade träningen.

Men faktumet är, att hästen bara inte LÄRT sig att stå stilla. Den har inte förstått att stå still är det vi vill då du har inte belönat för det. När vi pratar i telefon så kommer vi inte att belöna hästen för något, godismaskinen har stängt.

Hästen behöver lära sig att stå stilla, som en separat övning och den behöver lära sig att pausa. Dessa saker har vi tidigare kanske inte behövt öva på, då hästen inte varit så motiverad till träningen på detta viset!

Varför skulle vi då vilja träna belöningsbaserat? Vore det inte ändå lättare att skippa godiset?!

Föreställ dig att din häst kommer att utföra många fler och av dig önskade beteende med samma entusiasm. Tänk dig att just det du önskar att din häst skulle göra, gör den VILLIGT!

Det kanske är att lastas, duschas, rida ut, rida på banan, galoppera glatt eller göra samlande rörelser. Föreställ dig att din häst inte bara utför detta när du ber om det, utan att den till och med villigt tar sig dit för att utföra det. Tänk att du till och med gett din häst valet att säga nej, men att det trots det säger JA JA JA! När du har fått uppleva DET, så VET DU att det är värt den extra tiden att öva på att vara avslappnad, stå stilla, och hålla mular och hovar på rätt ställe.

Det kommer gå snabbt, din häst är ju VÄLDIGT MOTIVERAD till att lära sig!

Relationsbaserad Hästträning är ett samarbete mellan instruktörerna Joanna Nieznaj och Anne Dirksen.

Har du ett godismonster till häst och är övertygad om att det är svårt eller omöjligt att träna med godis?

Läs då våra tidigare inlägg
https://www.relationstraning.se/filosofi/godis-monster-del-1/
https://www.relationstraning.se/filosofi/godis-monster-del-2/

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This