Vi har själva varit där: “Det finns inget annat du kan göra med din häst än tryck och eftergift”

och “herregud hur ska vi kunna hantera våra hästar om vi inte får använda fysiskt tryck på våra hästar?”

Grimmor, tyglar och skänklar är det mest naturliga och mest användbara för kommunikation och kontroll. MEN forskning ställer sig bakom belöningsbaserade metoder som säger att tryck och eftergift inte bör vara den första eller enda träningsmetoden.

VARFÖR? VAD ÄR PROBLEMET MED TRYCK OCH EFTERGIFT?

All negativ förstärkning baseras på att ett obehag tas bort när rätt beteende är utfört. Vi trycker med skänkeln tills hästen flyttar sig. Det är obehaget från skänkeln som motiverar hästen till att röra sig och förhoppningsvis undkomma obehaget. Vi tar bort skänkeln – obehaget, vilket lär hästen att den gjorde rätt.

In i denna ekvation kommer också det som inom NH kallas för faser – att trycket ESKALERAR om hästen inte tycker det är tillräckligt obehagligt för att börja leta efter en utväg. Det är också så frihetsdressyrtränare får hästar att utföra saker i frihet, för att även den minsta lilla vinken med fingret har hästen LÄRT sig betyder att ett VÄRRE tryck kommer.

Sen är hästar olika känsliga, vi har de som man knappt får nudda och de som “behöver lära sig mer respekt”. Det kan ju inte vara så farligt om vi inte ens nuddar hästarna? Men det lilla trycket är tydligen tillräckligt obehagligt för att hästen ska vilja flytta på sig, därför att det är ett löfte om att det kommer eskalera och bli värre och värre tills hästen LYDER. Så det lilla trycket är betingat med ett mycket stort obehag och är därför inte “snällare”.

Vad om vi inte eskalerar trycket då? Bara håller kvar ett mindre tryck tills hästen hittar svaret? Jo, då kanske hästen inte får lika mycket fysisk obehag, men den är likväl tvingad till att göra som du vill, för annars kvarstår trycket. Det är därför fortfarande mentalt och känslomässigt obehagligt för hästen även om man kan tycka att det är bättre än det eskalerande trycket.

Det grundläggande problemet med TRYCK är att det spelar på hästens känsla för obehag som hör till känslosystemet för RÄDSLA. RÄDSLA systemet genererar otrevliga känslor för hästen. Om den kunde så skulle de undvika att hamna i situationer där den känner denna känsla. Det är därför tryck och eftergift fungerar så bra på de flesta hästar, för att de listar ut hur de ska undkomma obehag.

Alla hästar är olika individer och upplever tryck på olika sätt, faktumet kvarstår att det hos majoriteten kommer att upplevas som ett obehag, vilket också är vad metoden i sig förlitar sig på.

Hur tränar man en häst utan att driva den med tryck?

Som tur är finns det faktiskt alternativ, fastän vi aldrig trodde det när vi själva var helt insnöade i tryck och eftergift baserade NH. Forskning visar att hästen lär sig sämre om känslor av RÄDSLA är aktiverade samtidigt som de lär sig allra bäst när känslan för SÖKANDE är aktiverad. Så om SÖKANDE känslor är målet för en lyckad träning, hur kommer vi dit?

nr 1. Vi kan lägga upp träningen på ett sådant sätt så att hästen alltid är nyfiken och entusiastisk alltså i sitt känslosystem för SÖKANDE. Belöningar är en viktig del för att uppnå detta. Anpassat från häst till häst för vad den ser som tillräckligt belönande. Nyckeln är att belöna för ett steg/rörelse som hästen gör HELT SJÄLVMANT hellre än för 10 steg som vi har “bett om/tjatat /tvingat fram”.
Dela upp allt i små steg så att hästen snabbt lär sig och kan säga “JA, detta kan jag göra! Titta så duktig jag är!”

nr 2. Visst kan man släppa trycket fast hästen inte svarat som du tänkt dig, (otroligt svårt för oss NH tränade människor) för att sedan prova på nytt lite senare. Ett nej nu betyder inte att det är ett nej för alltid. Be istället om någonting som din häst tycker om att göra och gärna bjuder på – få den nyfiken och engagerad igen så kan den snart göra det du bad om från början.

nr 3. En engagerad och nyfiken häst kan lätt börja härma oss, vår energi och vårt kroppsspråk.

nr 4. En annan mycket användbar metod är Target, att hästen ska nudda ett objekt (oftast med nosen) den kan då börja röra sig framåt utan att bli driven och den kan lära sig att forma sin kropp utan att bli tryckt på. Detta är bara några utav många fördelar med targeting.

Betyder det att vi ser det som helt fel att ha grimma, tyglar eller använda skänklar? Självklart inte, det är väldigt praktiskt, men det måste inte förknippas med OBEHAG och TVÅNG. Vi ser skillnad på en HJÄLP och ett TRYCK. Och alla dessa hjälper går alldeles utmärkt att lära in med belöning istället för tryck och eftergift!
______________________
Vill du också lära dig mer om Relationsbaserad Hästträning och hur man kan tränar belöningsbaserad med sin häst?

Kurser
https://www.relationstraning.se/undervisning/

Har du funderingar och vill bli inspirerad?
Gå med i vår grupp
https://www.facebook.com/groups/1779870502299411/

www.relationsträning.se
Joanna Nieznaj & Anne Dirksen

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This