Varför är det mer accepterat att ta fram spöt än att träna med hjälp av morötter? ??

Många tillsammans med mig själv har känt att sen traditionella hästhanteringen inte passar oss. Den traditionella hästträningen har känns för hård och för tuff.

Nh var då en annorlunda väg som såg mjukare ut, var mer systematisk och tog hänsyn till hästens förståelse och inlärning. Det förespråkades inte att bli arg på hästen och många kunde få resultat utan att det såg våldsamt ut, det såg istället harmoniskt ut i jämförelse med annat man sätt.

Men så kom känslan och förståelsen för hur träningen ändå fungerar för mig. Trots att hästarna inte alltid behövde bli slagna så byggdes allting på tryck och obehag. Ett felaktigt beteende bestraffades fortfarande fast med andra, till synes mjukare medel. Med den systematiska träningen fick jag som tränare då hästarna till att sluta med de felaktiga beteendena.

Sättet jag hade lärt mig träna hästar på var “Gör som jag vill – annars..” allt bakades in i fina ord och det gjordes i ledares namn, för säkerhet och för att vinna hästens tillit och förtroende som ledare.

Men jag hade ju hästar för att jag älskar dom. Jag vill inte tvinga de till att göra det jag önskar. Jag vill att de ska ÄRLIGT VILJA umgås med mig och utföra olika övningar.

När min resa som Nh och frihetsdressyr tränare började kännas fullbodad och helt miste sin mening och glädje gav jag mig ut och letade efter andra träningsformer, andra metoder för att hantera och umgås med hästar.

Nu vet jag att det finns ett mjukare, ett mer intuitivt och inkännande sätt. Det går att få entusiatiska hästar som älskar att gå ner till ridbanan och träna. Hästar som till och mer erbjuder galoppfattningar och skolhalter i ren stolthet och glädje.

Jag uppmanar därför alla att börja fundera över alla dessa regler vi lärt oss. För mig är det inte längre fult att ge en häst en (eller massor) morotsbitar.
Det är mitt sätt att säga

?Du är duktig
?Du är på rätt väg
?TACK för att du ställer upp för mig

Är du nyfiken på Relationsbaserad Hästträning?

Kolla in  kommande kurser om hästens känslosystem

http://relationstraning.se/undervisning

Gå med i vår grupp för att få inspiration och stöd https://www.facebook.com/groups/1779870502299411/

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This