đŸ„• Dominans och hackordning

Dominansteori 

NÀstan all trÀning med hÀstar baseras idag pÄ att du ska vara hÀstens ledare och precis som hÀstens ledarsto i flocken utöva dominans över resterande flockmedlemmar. Dominansteorin Àr djupt rotad, bÄde i traditionell trÀning och framförallt i Natural Horsemanship. Vi kommer hÀr att förklara varför vi sjÀlva frÄngÄtt tron pÄ denna princip.

Teorin baseras pÄ att det finns en hÀst i flocken som bestÀmmer över alla andra, samtidigt sÀgs det att det finns en ledarhingst och ett ledarsto. Tillsammans bestÀmmer de över alla andra hÀstar i flocken, som villiga drivs framÄt av hingsten och leds utav stoet.

Inom dominansteorin anser man att du mÄste vara dominant för att fÄ hÀsten att lyda, bli respektfull och vilja följa dig. Senare forskning (Dominance and leadership: Useful concepts in human-horse interactions? Journal of Equine Veterinary Science) visar att detta synsÀtt dels Àr felaktigt och dels riskerar bÄde hÀstens vÀlfÀrd och mÀnniskans sÀkerhet. Det finns ingen forskning som visar att vi fÄr bÀttre trÀningsresultat nÀr vi dominerar hÀsten och anvÀnder oss av ledarskapskonceptet. HÀstarnas svar pÄ trÀning beror snarare pÄ beteendets förstÀrkningar och bestraffningar och dÀrigenom hÀstens kÀnsla i trÀningen! 

Hackordning
Dominansteorin har sitt ursprung i början pÄ 1900-talet dÄ Thorleif Schjelderup-Ebbe observerade en grupp med hönor och kom fram till att: höna 1 pickade pÄ nr 2 och 3, höna 2 pickade pÄ höna 3 men inte pÄ höna 1 och höna 3 pickade inte pÄ nÄgon annan höna alls. Han kallade denna linjÀra hierarki för hackordning och menade att detta var grundlÀggande för ordningen hos alla flocklevande djur. Att idag fortfarande anvÀnda detta förenklade sÀtt att se pÄ relationer mellan fÄglar i fÄngenskap och överföra detta synsÀtt pÄ alla flocklevande dÀggdjur bör ifrÄgasÀttas.

Forskare har visat pĂ„ bĂ„de vilda och domesticerade hĂ€star att den som leder flocken till vattnet, Ă€r oftast den som Ă€r mest törstig, inte den som Ă€r mest “dominant”. Alla andra kan följa med men gör inte alltid det. Vissa hĂ€star verkar ha utvecklat en “hackordning” eller rangordning men detta Ă€r dĂ„ ett resultat av hĂ€sthĂ„llning dĂ€r hĂ€star mĂ„ste konkurrera om resurser sĂ„som mat, vatten och utrymme. Resursvaktande Ă€r inte typiskt förekommande hos vilda frigĂ„ende hĂ€star.

Detta stĂ€mmer vĂ€l överens med det vi har lĂ€rt oss i kapitlet om kĂ€nslosystemen. Att “dominans”/frustration/aggressioner förekommer nĂ€r hĂ€sten kĂ€nner sig begrĂ€nsad (kĂ€nslosystemet RASERI) nĂ€r det finns ont om tillgĂ„ngar eller nĂ€r hĂ€stens grundbehov inte Ă€r tillgodosedda.

En studie frÄn 2010 (Partners with Bad Temper: Reject or Cure? A Study of Chronic Pain and Aggression in Horses, Carole Fureix, Hervé Menguy, Martine Hausberger) visade att aggressivitet hos hÀstar har en stark koppling till smÀrta. Att vara bekvÀm och fri frÄn smÀrta Àr ett av grundbehoven som vi som hÀstÀgare ska tillgodose för hÀstens vÀlmÄende och vÀlfÀrd. Aggressiva beteenden klassas inte sÀllan som dominanta och som ett fult personlighetsdrag hos hÀsten. Vi bör istÀllet vÄga rannsaka vÄr hÀsthÄllning och trÀning för att försÀkra oss om att vi tillgodoser alla hÀstens grundbehov.

Gör som hÀstar gör..?
Vissa trĂ€ningsmetoder föresprĂ„kar att vi ska efterlikna en hĂ€st i flocken som hĂ€sten ska knyta an till och lita pĂ„. De menar dĂ„ att vi ska göra det genom att dominera hĂ€sten, genom att flytta pĂ„ den sĂ„ som en annan hĂ€st skulle göra det: “Jag slĂ„r inte hĂ„rdare med min stick Ă€n en hĂ€st hade sparkat en annan hĂ€st i hagen”, lĂ„ter det bekant?

Men Àr det verkligen dessa beteenden som skapar kÀrleksfulla band?

Visst kan hĂ€star som blivit ett par, tjafsa och brĂ„ka lite sinsemellan nĂ€r de otĂ„ligt vĂ€ntar pĂ„ mat. Men de spenderar sĂ„ mycket mer tid tillsammans i lugn och ro dĂ€r de mĂ„r bra och trivs i varandras sĂ€llskap. Det Ă€r OMHÄNDERTAGANDE systemet som Ă€r aktiverat nĂ€r hĂ€starna betar mule vid mule, utan att krĂ€va nĂ„got av varandra, bara genom att vara tillsammans, klia varandra, Ă€ta tillsammans, sova tillsammans och vara nĂ€ra varandra. Det Ă€r sĂ„klart detta som vi i Relationsbaserad HĂ€sttrĂ€ning vill efterstrĂ€va och efterlikna för att skapa starka relationer till vĂ„ra hĂ€star, för att vi vill mĂ„ bra tillsammans.


Du har lÀst

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

InnehÄlls förteckning

InnehÄllsförteckning

Du har lÀst

av Eboken

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This