đŸ„• Godis vs Relation?

Hur vet vi att hĂ€sten tycker om oss och inte “bara vill ha godis”?

Hur trÀnar vi?
Om vi enbart anvÀnder den belöningsbaserade trÀningen som en torr och teknisk möjlighet till att fÄ fram beteenden sÄ handlar det om godiset. Men det finns ett annat djup i den relationsbaserade trÀningen utöver operant betingning. Vi tittar noga pÄ hur hÀsten mÄr och vi fokuserar pÄ hÀstens kÀnslosystem, före sjÀlvabeteendet i sig. PÄ sÄ vis kommer hÀsten att mÄ bra hos oss, den kommer att kÀnna sig trygg och kan lita pÄ att vi inte tar den över trösklar eller utsÀtter den för situationer som den inte klarar av. Det Àr en stor skillnad och gör att det inte bara handlar om godiset sÄ lÀnge vi sjÀlva kan se förbi det.

SjÀlvklart pÄverkar vi hÀsten med vÄra egna kÀnslor och tankar. DÀrför kan det vara svÄrt att ha en djup och utvecklande relation till sin hÀst om vi inte Àr öppna för att utveckla oss sjÀlva med hjÀlp av hÀsten. Vad sÀger hÀstens beteende om dig sjÀlv?

Det finns mÄnga olika sÀtt att förstÀrka beteenden, vÀcka och stÀrka önskade kÀnslosystem och att fÄ en kÀrleksfull och meningsfull relation till hÀsten. TrÀningen med godis Àr enbart en del av en större helhet och ska dÀrför inte utgöra all tid som vi spenderar med hÀsten. Vi vill gÀrna kunna spendera tid med hÀstarna utan godis ocksÄ.

NÀr vi tittar pÄ den operanta betingningen sÄ finns det inget bÀttre alternativ Àn trÀning med positiv förstÀrkning. Men trÀningen Àr alltid manipulativ, precis sÄ som relationerna med mÀnniskorna omkring oss Àr. Genom socialt samspel sÄ pÄverkar vi mÀnniskorna vi möter helt i enlighet med operant betingning. Det Àr ingen skillnad, bara att förstÀrkningar och bestraffningar ser annorlunda ut hos mÀnniskor och hÀstar dÄ vi motiveras av olika saker. Med det sagt sÄ behöver det inte innebÀra att man alltid och enbart trÀnar med just godis.

Ett sÀtt att se förbi godiset som en primÀr förstÀrkare Àr att hitta riktigt bra sekundÀra förstÀrkare. Kan jag ta ett trÀningspass och belöna med sekundÀra förstÀrkare? Vad Àr förstÀrkande för min hÀst, förutom godis? Vissa hÀstar gillar att bli kliade, andra vill röra sig framÄt och den tredje Àlskar sin nostarget. Kan jag belöna min hÀst genom att lÄta den skritta framÄt efter den har stÄtt still? Kan jag belöna rörelse framÄt med en nostarget? Vad hÀnder om min hÀst fÄr en ordentlig stund med kli efter en övning?

Premacks princip Ă€r nĂ„got vi anvĂ€nder mycket i mĂ€nniskovĂ€rlden ocksĂ„. “NĂ€r du har gjort dina lĂ€xor fĂ„r du lov att leka ute”. Vi kommer berĂ€tta mer om just Premacks princip i kommande text i detta kapitel, som handlar om att leda sin hĂ€st.

Ett beteende med en bra förstÀrkningshistorik kÀnns bra att utföra och behöver inte förstÀrkas hela tiden utan bara upprÀtthÄllas (belönas dÄ dÄ). SÄ glöm inte att skapa kedjor sÄ du kan fokusera pÄ att förstÀrka det som verkligen behövs.

FÄr jag sÀtta en grÀns?
Först nĂ€r hĂ€sten har autonomi och vet att den kan sĂ€ga nej utan nĂ„gra jobbiga konsekvenser, sĂ„ kan den helhjĂ€rtat sĂ€ga ja till vĂ„ra förslag. HĂ€sten kan dĂ„ börja Ă€lska att trĂ€na med dig och dĂ„ spelar det kanske mindre roll om du anvĂ€nder lite tryck ibland. Du har “rĂ„d” med det och kommer förhoppningsvis försöka att anvĂ€nda det sĂ„ lite som möjligt. Den positiva, hĂ€rliga kĂ€nslan hĂ€sten har i relationen till dig kommer dĂ„ övervĂ€ga den eventuellt mindre trevliga kĂ€nslan av trycket.

Det Ă€r pĂ„ detta sĂ€tt en hĂ€st kan acceptera att du sĂ€tter upp en grĂ€ns. Med fördel sĂ„ som vi beskrivit “barriĂ€ren” och “lĂ„t bli signalen” i e-boken “GrĂ€sutmaningen” (lĂ€s den om du inte redan har gjort det!). NĂ€r du sĂ€tter en grĂ€ns utifrĂ„n ditt eget lugn, sĂ„ Ă€r det sjĂ€lvklart helt ok. Vi kanske till och med tappar vĂ„rt lugn och blir rĂ€dda eller upprörda över hĂ€stens agerande, och det Ă€r ocksĂ„ ok! Beroende pĂ„ hĂ€stens historik och personlighet kan dock det dĂ€r lilla (eller stora) trycket upplevas vĂ€ldigt olika. SĂ„ lyssna pĂ„ just din hĂ€st!

Med detta sagt sÄ Àr det inte en bra ide att systematiskt anvÀnda vÄld gentemot sin hÀst. IstÀllet försöker vi sÄklart undvika situationer som krÀver det och kan fÄ stor hjÀlp i det genom att anvÀnda beteendets ABC och Problemlösningstrappan.

Vad trÀnar vi pÄ?
Om vi utgÄr utifrÄn ett etiskt- och relationsperspektiv sÄ behöver vi fundera pÄ vad det Àr vi trÀnar pÄ, vilka beteenden förstÀrker jag hos min hÀst? Det finns en anledning till varför varken Anne eller Joanna trÀnar tricktrÀning i nÄgon större skala. Vi tycker det Àr viktigt att trÀna beteenden som gynnar hÀsten, inte vÄra egna egon. DÀrför fokuserar vi mestadels pÄ vardagsbeteenden och hÄllbar rörelse/biomekanik.

Ett annat sÀtt att se pÄ det Àr att utgÄ frÄn vad hÀsten tycker Àr roligt och har talang för. Om din hÀst Àlskar att ridas ut i skogen, kan du trÀna dressyr dÀr istÀllet för i paddocken?

Vad gillar just din hÀst?Du har lÀst

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

InnehÄlls förteckning

InnehÄllsförteckning

Du har lÀst

av Eboken

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This