“Hållbar hållning” (crunches/core posture) är en övning framtagen av Intrinzen Horsetraining. När hästen utför “hållbar hållning” skiftar den vikten till bakbenen, formar sin hals och lyfter upp sin rygg. För att göra detta krävs att magmusklerna spänns. Det är en fantastisk övning som stärker bålstabilitet, balans, styrka och bärighet. För att få hästen att göra “hållbar hållning” använder vi mestadels frishejping men det går också bra att använda sin hand för att göra hästen medveten om sin kropp.

Vi rekommenderar att :

  • Utforska hållningen på olika platser med olika terräng, speciellt i nedförsbackar. Hitta först en backe med mindre lutning innan du testar i större lutning. I nedförsbacken behöver hästen anstränga sig extra hårt för att att faktiskt flytta vikten bakåt, (då lutningen neråt, tvärt om hjälper hästen att fortsätta vara framtung). 
  • Gör även gärna övningen på en gymnastikmatta (vi har köpt våra på ikea) eller annat ojämnt och ovanligt underlag (en gammal madrass) som ökar hästens proprioception och kroppsmedvetenhet
  • Vänj din häst vid att börja gå från en hållning och att stanna och hitta hållningen. Alltså vi vill att hästen ska utföra hållningen, och ur den direkt kunna gå fram i en gångart. Vi vill också att hästen ur en gångart ska kunna stanna och hitta tillbaka till hållningen..
  • Vill du kunna utnyttja detta i ridningen? Många hästar tappar balansen när ryttaren sätter sig på och de blir otroligt framtunga, dessa hästar kan bli hjälpta av att träna med vikter som är mindre än ryttarens vikt. Du kan alltså ha på sadeln och sadelväskor med vikter i för att precis som på gymmet långsamt höja hästens kapacitet. 
  •  Vi har upplevt förändringar som vi aldrig kunde trott var möjliga! Från att hästen knappt kan stanna i nedförsbacken till att dagen efter tvärnita och sätta sig så mycket på rumpan att den är på väg att göra en levad. Eller från att vara framtung och trött i ridningen till att erbjuda passage och kort samlad galopp!
  • När vi tränar funktion och utökar hjärnans medvetenhet om sin kropp kan kolossal utveckling verkligen ske från dag till dag. 

Vill du ha hjälp med din träning och liknande övningar på svenska? Kolla in våra gratis eböcker och kurser. https://www.relationstraning.se/butik/

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This