đŸ„• Börja med klickertrĂ€ning med en target

En target Àr ett objekt som hjÀlper oss att fÄ fram olika beteenden. I denna övning kommer vi att be hÀsten att vidröra targeten med mulen, men mÄnga andra kroppsdelar gÄr ocksÄ att target-trÀna.

TargettrÀning Àr en otroligt mÄngsidig trÀningsteknik. Vi kommer hÀr att visa nÄgra av mÄnga hÀndiga anvÀndningsomrÄden. Targeten Àr dÀr för att hjÀlpa oss att fÄ fram beteendet, men slutmÄlet kan vara att fÄ beteendet pÄ en annan signal som till exempel ett ord eller kroppssprÄk.

En target kan vara mĂ„nga olika saker och vĂ€lja om du vill kunna hĂ„lla det i handen eller om den ska sitta fast pĂ„ vĂ€ggen eller staketet sĂ„ du fĂ„r hĂ€nderna fria. Exempel kan vara: en petflaska, ett plastlock, ett spö med en plastpĂ„se eller tennisboll pĂ„, en flugsmĂ€lla, en bĂ„tboj
 

HĂ€r har hĂ€sten bĂ„de en hovtarget och en multarget för att trĂ€na HĂ„llbar HĂ„llning (“crunch”)

Detta kan vi trÀna med hjÀlp utav en target:

+ FÄ mer framÄtbjudning. 

+ FÄ en bÀttre rörelse bakÄt & lÀra in en ryggning med bra hÄllning.

+ För att lÀra in ett frivilligt stillastÄende.

+ För att sÀtta signal pÄ huvud Ät höger, vÀnster eller ner.

+ För att skicka ivÀg hÀsten pÄ avstÄnd.

+ För att fÄ hÀsten att vilja lÀmna gÄrden eller gÄ nÀrmare nÄgot annat lÀskigt.

+ För att ge hÀsten nÄgot som Àr vÀrt dennes uppmÀrksamhet och gör trÀningen roligare och mer intressant. 

Detta Àr bara nÄgra exempel, fundera pÄ vad du skulle vilja anvÀnda en target till. Du kan efter introduktionsövningen börja anvÀnda den till just det du önskar!

 

MÄlet med target-övningen:

IstÀllet för att driva fram hÀsten, kan vi med hjÀlp av en target locka hÀsten att röra sig i den riktningen vi vill. Vi kan pÄ det viset fÄ fram olika beteenden som vi sedan kan klicka för och sÀtta en signal pÄ. NÀr hÀsten har förstÄtt vad den ska göra kan vi fasa ut targeten och bara anvÀnda den om hÀsten behöver extra stöd.

Markör – ditt magiska ord
I denna övning kommer vi ocksÄ att introducera dig och din hÀst till en markör, det kallas ocksÄ för en brygga. En klicker eller ett specifikt ord (vi och vÄra elever anvÀnder till exempel: Tack, RÀtt, Klick eller ett klickljud med tungan. Vi har medvetet undvikit ordet Bra, dÄ vi vill kunna anvÀnda det i andra sammanhang).

VÄr markör ska markera rÀtt beteende och brygga det med belöningen. Det Àr svÄrt att ge godis i exakt rÀtt stund, men det gÄr att klicka i exakt rÀtt stund för att sedan ge godis. Markören ska alltsÄ bli starkt kopplad till belöningen. Vi rekommenderar att ge godis efter varje klick.

Du kan om du vill börja med nÄgra repetitioner av att klicka / sÀga ditt magiska ord och direkt efter ge en godis. HÀstarna förstÄr konceptet vÀldigt fort dÀrför brukar vi oftast lÀra in ett hÀndigt beteende pÄ en gÄng. 

NÄR VI HAR VÄL INLÄRDA BETEENDEN KAN VI SÄTTA DE EFTER VARANDRA I EN SEKVENS OCH KLICKAR DÅ EFTER UTFÖRANDET AV FLERA BETEENDEN I RAD, MEN VI KOMMER UNDVIKA ATT KLICKA UTAN ATT GE EN GODIS.

SÄhÀr börjar du klicker och target-trÀna:

 SÄhÀr gör du::

1 → NĂ€r din hĂ€st stĂ„r och tar det lugnt, den fĂ„r gĂ€rna Ă€ta
grovfoder. ↓

2 →  Presentera targeten ↓

3 → NĂ€r hĂ€sten visar intresse eller till och med nosar pĂ„ targeten, markerar du beteendet med klick eller ditt magiska ord.↓
4 → Ge hĂ€sten godis, gĂ€rna i krubban, hink eller annan plats lĂ„ngt bort ifrĂ„n din ficka. ↓

5 →  NĂ€r hĂ€sten igen Ă€r nyfiken pĂ„, eller nosar pĂ„ targeten klickar och belönar du igen. 

6 → Efter max 10 klick tar du en paus, genom att ge hĂ€sten en godisbit i krubban eller annan plats lĂ„ngt bort ifrĂ„n dig, meddelar och visar att det Ă€r paus och tar bort targeten. Var noga med att sjĂ€lv ta en paus, pyssla med nĂ„got helt annat eller passa pĂ„ att andas och njuta av en lugn stund med din hĂ€st.

7 → Börja sedan om ↑

Nedan hittar du en video som ger dig en bra grund för din relationsbaserade trÀning genom hur du startar och utvecklar din targettrÀning och klickertrÀning i 4 tydliga steg.

Tips & vanliga fallgropar:

Är din hĂ€st vĂ€ldigt ivrig och letar efter godis i dina fickor?

Börja med att trÀna pÄ andra sidan av ett staket eller boxdörren. Det Àr det allra smidigaste och effektivaste sÀttet att visa hÀsten att det finns andra mer effektiva sÀtt att fÄ godis pÄ Àn att leta i vÄra fickor. VÀlj ocksÄ en belöning som Àr mindre god och/ eller varva med hö för att minska hetsen.

Är din hĂ€st försiktig och rĂ€dd för ljud?

Ta inte ett objekt som din hÀst Àr rÀdd för eller Àr skeptiskt mot. Vissa hÀstar har svÄrt för spö-liknande targets. Ta gÀrna nÄgot som lockar nyfikenhet. Blir den rÀtt för klickerns ljud, testa att ha den i fickan eller anvÀnd ett magiskt ord i början. 

Gillar din hÀst att bita pÄ saker?

Ifall du inte har som avsikt att lÀra din hÀst att till exempel apportera, utan hellre vill att den nuddar med nosen, börja i sÄ fall med att vÀlja en target som inte Àr inbjudande att tugga pÄ. Du kan Àven försöka klicka innan hÀsten biter och placera den pÄ ett sÄdan sÀtt sÄ att hÀsten lÀttare kan nudda targeten med nÀsborrarna istÀllet för lÀpparna.

KOM IHÅG

NÀr det Àr paus Àr det paus och hÀsten fÄr inget godis Àven om den skulle nosa pÄ targeten. För att undvika frustration Àr det bÀst att ta bort targeten i pausen. 

Du har lÀst

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

InnehÄlls förteckning

InnehÄllsförteckning

Du har lÀst

av Eboken

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar