Det viktigaste att komma ihåg när man lasttränar är inte hur långt hästen går in, om det skulle vara möjligt att stänga eller om den inte slet sig när den sprang ut. Det spelar inte heller någon roll HUR du lasttränar, om du har en vanlig grimma, en repgrimma eller ett träns på hästen. Det spelar ingen roll om du står där inne, går före eller står bredvid.
Det spelar inte ens någon roll om du använder godis och hö eller inget av det.
DET VIKTIGASTE ÄR HUR DIN HÄST MINNS TRANSPORTEN EFTERÅT!
Det viktigaste är vad hästen kommer att betinga transporten med, vilka minnen får den med sig?
Det viktigaste är alltså vad hästen tänker och känner när den är omkring transporten.
Vad vill du att din häst ska tänka nästa gång han ser transporten?
“Åh nej nu kommer jag att bli påtvingad igen”
“Åh nej där är den där saken som alltid gör människorna till läskiga galningar”
fast vore det inte bättre om hästen tänkte..
“Åh där är transporten, gud va roligt, jag gillar den!”
Problemet många av oss ofta hamnar i är att vi blir för giriga och har för höga krav. – När du går in hela vägen får du godis. Detta betyder för hästen ofta att den kommer att pressas och på ett eller annat sätt tvingas in, för att sedan få en godisbit. Den godisbiten kan inte kompensera för trycket hästen upplever, för stressen, osäkerheten eller rädslan. Om vi dessutom alltid lägger på bommen när hästen tar ner huvudet i hinken med morötter, ja då har vi snart en häst som vägrar äta ur hink i transporten för den är livrädd för att bommen ska läggas på.
Om hästen inte är sugen på att ens ställa sig på rampen och kan stå där, VILLIGT och avslappnat – ja då är chansen mycket liten att den kommer att vara MER avslappnad inuti transporten. Likaså om den inte kan stå still och vila halvvägs in i transporten, ja då är chansen mycket liten att den kommer kunna stå och vila när den går in hela vägen in.
Hur lastar man då en häst utan tvång när hästen är svårlastad?! Allt handlar om hur DU tänker kring vad hästen får och inte får göra. Får den säga nej? Får den gå iväg om den behöver? Får den backa ut?
Många säger att den får allt detta – fast den kommer att få det jobbigare då! Då får den springa runt utanför transporten, eller så kommer man knacka på dess rumpa oavbrutet tills den tar ett steg framåt igen. Det är inte samma sak som att ge hästen valmöjlighet, där den på riktigt kan välja att inte delta i träningen, UTAN negativa konsekvenser.
Såhär kan det se ut:
Faktum är att desto mer val hästen själv kan göra för att påverka sin situation, desto bättre kommer den känna sig i situationen. Om den vet att den kan gå ut ur transporten om den behöver så är chansen mycket större att den vågar sig in i den igen. Samma gäller om hästen vill lämna transporten för att det blev för mycket eller att den vill testa på vilket sätt den kan slippa denna hemska plats. Om man då låter den gå iväg och ta en liten paus så kan detta faktiskt göra att hästen snart inte längre tycker att transporten är en hemsk plats av tvång och stress och då finns det inte heller någon anledning till att lämna den längre.
När vi kan ha lagom höga kriterium och ge hästen möjlighet att själv visa vad den är bekväm med och inte och när vi belönar hästen massvis i närheten och i transporten, då har vi snart en häst som är lättlastad, som ÄLSKAR sin transport och som villigt och avslappnat går in i den.
Som denna hästen:
Vill du lära dig HUR vi tränar hästar på detta viset, hur då också kan få en lättlastad häst? Hur du kan dela upp allting i mindre pusselbitar som gör att hästen lätt kan lyckas?
Du lär dig allt om lastträning med hjälp av klicker och godis i vår nya e-bok!