För oss människor kan en belöning vara att få något vi vill ha. Det kan vara något fysiskt så som pengar och presenter, eller mer abstrakta saker såsom beröm och uppskattning eller att få någon annan att skratta eller le. Vi är alla motiverade när vi får ut något utav det, eller för att undvika problem.

Vi kan städa huset av två anledningar, för att vi älskar att se det nystädat och känna lukten av nytvättade lakan eller för att inte skämmas när gästerna kommer.

Hos hästarna är det likadant. Vad motiverar hästen att göra något för oss? Vilket känslosystem är det då vi aktiverar hos vår häst när vi tränar?

Ligger motivationen i att få:
petandet eller knackandet eller dragandet att sluta?
ELLER
För att hästen kan FÅ något som den vill ha?

Om vi tittar till den operanta betingningen som står till grund för all inlärning och träning så kan vi förklara det första scenariot som negativ förstärkning, någonting obehagligt har tagits bort för att förstärka (“belöna”) hästens agerande.

Det andra alternativet klassas istället som positiv förstärkning där något trevligt har adderats för att förstärka (belöna) agerandet.

Som ni redan förstår är förslag nummer ett det som traditionellt används med hästar. Traditionellt sett är då “belöningen” – att undkomma obehaget, att få vila och få en klapp och glada tillrop om hästen gjorde något tillräckligt bra.

Vi, Joanna & Anne på relationstraning.se anser inte att en belöning är att ta bort obehaget som vi själva lagt på. Hästen mådde ju bra innan vi dök upp, så “vila från arbete” som vi kommit och beordrat ser inte vi som en belöning.

Att klappa hästen och säga vänliga ord är bra men sällan något som hästen verkligen vill arbeta för. Hästen kommer inte att bli motiverad till att utföra avancerade saker av fri vilja när belöningen har ett för lågt värde. En klapp eller kli har ofta lägre värde än gräs eller godbitar.

Det är som att din chef skulle säga:

“Du måste jobba obetald övertid (som du INTE vill) annars förlorar du jobbet”

Du kommer att göra det för att undvika att förlora jobbet, som du gärna vill ha kvar. Men hur kul känns det när uppgiften är genomförd?

De flesta skulle pusta ut, återgå från rädsla till något slags normalläge med en otrevlig eftersmak. Hur kommer du känna nästa gång din chef ber dig utföra en till uppgift? I bakhuvudet kommer din tillit till chefen att ha minskat drastiskt då hen använder sig av så fula metoder som att hota med avsked. En gör som en blir tillsagd, men saknar då glädje och entusiasm.

Hur känns det istället om chefen skulle säga:

“Den som tar sig an denna uppgift på övertid kommer att /befodras/få lönehöjning/en resa …”

Vilka tankar kommer du att ha medan uppgiften utförs? Hur kommer du att känna dig när den är utförd och du fått det du velat ha?. Hur förändrar detta scenario din tillit till chefen i jämförelse med det förra?

Om vi nu föreställer oss vår häst, hur vill vi att den ska känna för oss?
Och vad motiverar just vår häst?

Fördelen med att hästar är betesdjur är att de har ett starkt behov av att söka mat. Så länge hästen inte känner sig för orolig eller osäker kommer den att söka mat. Därför funkar det väldigt väl att att träna med mat – “godis”. Detta kan vara allt ifrån foder som hö eller kraftfoder till frukt och grönsaker.

Dessutom får detta hästen att må bra, forskningsförsök har visat att djur till och med hellre utför uppgifter för sin mat än att få den “gratis”. Det blir som en lek: hur ska jag få min människa att ge mig godisar?

Detta är den stora hemligheten bakom varför vi, föredetta NH tränare, gått över till belöningsbaserade metoder. Hur hästen KÄNNER inför OSS och vår TRÄNING TILLSAMMANS är det allra viktigaste för oss. Därför har vi valt att kalla det vi gör RELATIONSBASERAD HÄSTTRÄNING.

Är du nyfiken på att börja träna din häst med positiv förstärkning? Det är viktigt att börja lära sin häst hur den bör uppföra sig kring godis och vara noga med vilka beteenden det är en faktiskt belönar, då positiv förstärkning (belöning) är väldigt effektivt.

Har du ett godismonster till häst och är övertygad om att det är svårt eller omöjligt att träna med godis? Läs då våra tidigare inlägg
http://www.relationstraning.se/filosofi/godis-monster-del-1/
http://www.relationstraning.se/filosofi/godis-monster-del-2/

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This