Om RH

Vad är RH?

 

Relationsbaserad Hästträning är skapad av instruktörerna Anne Dirksen och Joanna Nieznaj. Detta är vårt sätt att träna på som fokuserar på relationen mellan hästen och människan. Det allra viktigaste är att min häst mår bra och tycker träningen är värdefull och rolig. Träningen utgår ifrån en human hirarki som en etisk värdegrund och som säkerställer bibehållen välfärd för hästen. Vi tittar även noggrant på att hästen har förutsättningar för lyckad träning genom att tillgodose hästens naturliga behov.

Genom träningen vill vi hjälpa hästen att bli mer balanserad, lugn och få en bättre självkänsla. Vi lockar fram hästens inneboende motivation och lust till att göra saker, till skillnad från att tvinga den i “ledarskapets namn”.

Detta innebär att vi tillåter och uppmuntrar våra hästar att ha valmöjligheter och egna ideer om vad den vill och inte vill göra, för att främja till autonomi och en känsla av att kunna påverka sin egen situation. Detta innebär dock inte att vi låter hästen göra precis vad den vill, vi sätter upp regler så som man gör med barn, ur ren kärlek.

När vi först och främst fokuserar på människan och är öppna för att utveckla oss själva, kan hästen uppnå sitt potential och visa sitt riktiga jag. Därför lägger vi stor vikt vid människans självutveckling och roll i träningens framsteg. Vi vill vara öppna för hästens budskap till oss. Vad vill din häst lära dig OM dig?

Denna träning är därför bara för dig som vill sätta relationen till hästen allra främst, för dig som tycker att din hästs känslor är viktiga, för dig som är öppen för din egen utveckling, bara för dig som bryr dig om hur hästen upplever träningen och bara för dig som verkligen älskar din häst!

Om RH

Vad är BT?

 

Belöningsbaserad träning kallas också, klickerträning, reward based training, R+, positive reinforcement, positiv förstärkning.

Det syftar till att vi i huvudsak använder oss av positiv förstärkning för att skapa nya beteenden. Vi adderar alltså något positivt för att förstärka ett beteende hästen uppvisar. I samband med detta använda vi en markör, en klicker eller ett specifikt ord som betyder – nu får du en godis.

Denna markör MARKERAR det exakta beteendet som hästen får en belöning/positiv förstärkning = godis för. Samtidigt undviker vi att använda tryck som obehag (tryck och eftergift) för att inte förknippa våra signaler eller övningarna/ beteenderna med en känsla av obehag.

 
 

 

Om RH

Bakom RH – 
Anne Dirksen & Joanna Nieznaj

 

Anne och Joanna är två instruktörer inriktade på psykologi, inlärningsmetodik, problemlösning, hållbar ridkonst, kroppsmedvetenhet till häst och träning i frihet. Med bakgrund i Natural Horsemanship med instruktörsutbildningar i bland annad USA och med lång erfarenhet av gångartsträning har de gjort uppvisningar både lokalt och på Falsterbo Horse Show och Eurohorse.

Efter att ha jobbat som instruktörer under 10 års tid med fokus på problemlösning har de stött på otaligt antal hästar med många olika problem. De mest aggressiva, extremt rädda och farliga hästarna var det som ledde Anne och Joanna till att ifrågasätta effektiviteten och välfärden i hästarnas dåvarande träning. Det fick dem att undersöka nya vägar att gå och efter fortsatt utbildning började Relationsbaserad Hästträning att växa fram.

Genom att de började titta på sina egna begränsande tanke- och känslomönster kunde de båda se på sin hästträning med nya ögon. Det handlade om att tillåta sig själv att vara sitt riktiga, genuina jag. Det fanns då inte längre någon glädje i att få hästarna att utföra saker mot sin vilja. De släppte teorier om dominans och ledarskap där även det minsta obehaget kunde upplevas som ett tvång för hästarna. Träningen förändrades när fokus hamnade på vad som kunde belönas istället för vad som skulle korrigeras. Det var en magisk känsla när hästarna själva började erbjuda att göra olika övningar och verkligen ville vara delaktiga i träningen!

Om RH

Våra Bravader

 

Vi var båda duktiga och utbildade NH tränare, vi kunde vår grej och självklart trodde vi på det vi gjorde och det var ju minst sagt effektivt. Men vi började ifrågasätta och utforska forskning och metoder som var långt ifrån vad vi var vana vid tillsammans och skrev utifrån det artiklar under #horsemanship i utveckling. Nedan ser vi en film från våra bravader genom NH åren.

Om RH

Rekommenderade Artiklar

 

Separationer mellan hästar

Separationer mellan hästar

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Detta avsnitt handlar om separationsproblematik och separationsångest. Hur uppstår det? Varför är det så smärtsamt för hästen? Och framförallt, vad gör vi åt det?

läs mer
Gräsutmaningen – att se gräset som en resurs

Gräsutmaningen – att se gräset som en resurs

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Bävar du inför den gröna gräs-draken? Låter du aldrig hästen äta gräs, för det blir en dragkamp då? Vill du lära dig om hur du kan använda gräset till din fördel? Lyssna på denna podden!

läs mer
Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor  När vi väl har kommit upp på hästryggen kan det vara lite klurigt att få till farten framåt. Speciellt om hästen är van att följa med sin människa från marken, så kan den känna sig lite vilse när människan hamnar på ryggen. Därför vill vi gärna förbereda hästen väl från marken, […]

För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

läs mer
Operant betingning

Operant betingning

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Här kommer fjärde avsnittet som handlar om alla termer som används när vi diskuterar träning. R+ R- P+ P-  vad är vad?

läs mer
Öron framåt – belöna en känsla?

Öron framåt – belöna en känsla?

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Här kommer tredje avsnittet som handlar om beteendet "öron framåt". Vad ska vi ha det till? Ska vi ens klicka för ett beteende som är så starkt kopplat till känslor? Vi reder ut det!

läs mer
Belöningsfrekvens

Belöningsfrekvens

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Här kommer andra avsnittet som handlar om belöningsfrekvens. Hur ofta ska vi belöna och hur påverkar det min träning?

läs mer
Februari Workshop 2022 – ABC + Signaler

Februari Workshop 2022 – ABC + Signaler

Denna workshop ägde rum den 28e februari 2022. Inspelningen:   Hemläxor: 1. Analysera din häst(ar) i hagen. Vilka ABC kan du se? R+ eller R-? 2. Analysera en egen film eller situation hemma med din egen häst. Vilka ABC kan du se? R+ eller R-? 3. Byt eller sätt signal på ett beteende med hjälp […]

För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

läs mer

Om RH

Fördjupning

 

Vill du läsa mer om rekommenderad litteratur och forskning? Klicka här