Om Relationsbaserad Hästträning

Vad är RH?

Relationsbaserad Hästträning är vårt sätt att träna på som fokuserar på relationen mellan hästen och människan. Det allra viktigaste är att min häst mår bra och tycker träningen är värdefull och vi utsätter därför inte våra hästar för onödig stress. Träningen utgår ifrån en human hirarki som en etisk värdegrund och som säkerställer bibehållen välfärd för hästen.

Genom träningen vill vi hjälpa hästen att bli mer balanserad, lugn och få en bättre självkänsla. Vi lockar fram hästens inneboende motivation och lust till att göra saker, till skillnad från att tvinga den i “ledarskapets namn”.

Detta innebär att vi tillåter och uppmuntrar våra hästar att ha valmöjligheter och egna ideer om vad den vill och inte vill göra, för att främja till autonomi och en känsla av att kunna påverka sin egen situation. Detta innebär dock inte att vi låter hästen göra precis vad den vill, vi sätter upp regler så som man gör med barn, ur ren kärlek.

Denna träning är därför bara för dig som vill sätta relationen till hästen allra främst, bara för dig som bryr dig om hur hästen upplever träningen och bara för dig som verkligen älskar din häst!

Vad är Belöningsbaserad träning?

Belöningsbaserad trägning kallas också, klickerträning, reward based training, R+, positive reinforcement, positiv förstärkning.

Det syftar till att vi i huvudsak använder oss av positiv förstärkning för att skapa nya beteenden. Vi adderar alltså något positivt för att förstärka ett beteende hästen uppvisar. I samband med detta använda vi en markör, en klicker eller ett specifikt ord som ALLA gånger betyder - nu får du en godis.

Denna markör MARKERAR det exakta beteendet som hästen får en belöning/positiv förstärkning = godis för. Samtidigt undviker vi att använda tryck som obehag (tryck och eftergift) för att inte förknippa våra signaler eller övningarna/ beteenderna med en känsla av obehag.

Läs mer om varför vi tränar som vi gör

Share This
Skriv upp dig på väntelistan We will inform you when the product arrives in stock. Just leave your valid email address below.
Email We won't share your address with anybody else.