Vad är Relationsbaserad Hästträning?

Vad är RH?

Relationsbaserad Hästträning är skapad av instruktörerna Anne Dirksen och Joanna Nieznaj. Detta är vårt sätt att träna på som fokuserar på relationen mellan hästen och människan. Det allra viktigaste är att min häst mår bra och tycker träningen är värdefull och rolig. Träningen utgår ifrån en human hirarki som en etisk värdegrund och som säkerställer bibehållen välfärd för hästen. Vi tittar även noggrant på att hästen har förutsättningar för lyckad träning genom att tillgodose hästens naturliga behov. 

Genom träningen vill vi hjälpa hästen att bli mer balanserad, lugn och få en bättre självkänsla. Vi lockar fram hästens inneboende motivation och lust till att göra saker, till skillnad från att tvinga den i “ledarskapets namn”.

Detta innebär att vi tillåter och uppmuntrar våra hästar att ha valmöjligheter och egna ideer om vad den vill och inte vill göra, för att främja till autonomi och en känsla av att kunna påverka sin egen situation. Detta innebär dock inte att vi låter hästen göra precis vad den vill, vi sätter upp regler så som man gör med barn, ur ren kärlek.

När vi först och främst fokuserar på människan och är öppna för att utveckla oss själva, kan hästen uppnå sitt potential och visa sitt riktiga jag. Därför lägger vi stor vikt vid människans självutveckling och roll i träningens framsteg. Vi vill vara öppna för hästens budskap till oss. Vad vill din häst lära dig OM dig? 

Denna träning är därför bara för dig som vill sätta relationen till hästen allra främst, för dig som tycker att din hästs känslor är viktiga, för dig som är öppen för din egen utveckling, bara för dig som bryr dig om hur hästen upplever träningen och bara för dig som verkligen älskar din häst!

Vad är Belöningsbaserad träning?

Belöningsbaserad trägning kallas också, klickerträning, reward based training, R+, positive reinforcement, positiv förstärkning.

Det syftar till att vi i huvudsak använder oss av positiv förstärkning för att skapa nya beteenden. Vi adderar alltså något positivt för att förstärka ett beteende hästen uppvisar. I samband med detta använda vi en markör, en klicker eller ett specifikt ord som betyder – nu får du en godis.

Denna markör MARKERAR det exakta beteendet som hästen får en belöning/positiv förstärkning = godis för. Samtidigt undviker vi att använda tryck som obehag (tryck och eftergift) för att inte förknippa våra signaler eller övningarna/ beteenderna med en känsla av obehag.

Vad är en belöning?

Vad är en belöning?

För oss människor kan en belöning vara att få något vi vill ha. Det kan vara något fysiskt så som pengar och presenter, eller mer abstrakta saker såsom beröm och uppskattning eller att få någon annan att skratta eller le. Vi är alla motiverade när vi får ut något utav det, eller för att undvika problem.

Vi kan städa huset av två anledningar, för att vi älskar att se det nystädat och känna lukten av nytvättade lakan eller för att inte skämmas när gästerna kommer.

Hos hästarna är det likadant. Vad motiverar hästen att göra något för oss? Vilket känslosystem är det då vi aktiverar hos vår häst när vi tränar?

Ligger motivationen i att få:
petandet eller knackandet eller dragandet att sluta?
ELLER
För att hästen kan FÅ något som den vill ha?

Om vi tittar till den operanta betingningen som står till grund för all inlärning och träning så kan vi förklara det första scenariot som negativ förstärkning, någonting obehagligt har tagits bort för att förstärka (“belöna”) hästens agerande.

Det andra alternativet klassas istället som positiv förstärkning där något trevligt har adderats för att förstärka (belöna) agerandet.

Som ni redan förstår är förslag nummer ett det som traditionellt används med hästar. Traditionellt sett är då “belöningen” – att undkomma obehaget, att få vila och få en klapp och glada tillrop om hästen gjorde något tillräckligt bra.

Vi, Joanna & Anne på relationstraning.se anser inte att en belöning är att ta bort obehaget som vi själva lagt på. Hästen mådde ju bra innan vi dök upp, så “vila från arbete” som vi kommit och beordrat ser inte vi som en belöning.

Att klappa hästen och säga vänliga ord är bra men sällan något som hästen verkligen vill arbeta för. Hästen kommer inte att bli motiverad till att utföra avancerade saker av fri vilja när belöningen har ett för lågt värde. En klapp eller kli har ofta lägre värde än gräs eller godbitar.

Det är som att din chef skulle säga:

“Du måste jobba obetald övertid (som du INTE vill) annars förlorar du jobbet”

Du kommer att göra det för att undvika att förlora jobbet, som du gärna vill ha kvar. Men hur kul känns det när uppgiften är genomförd?

De flesta skulle pusta ut, återgå från rädsla till något slags normalläge med en otrevlig eftersmak. Hur kommer du känna nästa gång din chef ber dig utföra en till uppgift? I bakhuvudet kommer din tillit till chefen att ha minskat drastiskt då hen använder sig av så fula metoder som att hota med avsked. En gör som en blir tillsagd, men saknar då glädje och entusiasm.

Hur känns det istället om chefen skulle säga:

“Den som tar sig an denna uppgift på övertid kommer att /befodras/få lönehöjning/en resa …”

Vilka tankar kommer du att ha medan uppgiften utförs? Hur kommer du att känna dig när den är utförd och du fått det du velat ha?. Hur förändrar detta scenario din tillit till chefen i jämförelse med det förra?

Om vi nu föreställer oss vår häst, hur vill vi att den ska känna för oss?
Och vad motiverar just vår häst?

Fördelen med att hästar är betesdjur är att de har ett starkt behov av att söka mat. Så länge hästen inte känner sig för orolig eller osäker kommer den att söka mat. Därför funkar det väldigt väl att att träna med mat – “godis”. Detta kan vara allt ifrån foder som hö eller kraftfoder till frukt och grönsaker.

Dessutom får detta hästen att må bra, forskningsförsök har visat att djur till och med hellre utför uppgifter för sin mat än att få den “gratis”. Det blir som en lek: hur ska jag få min människa att ge mig godisar?

Detta är den stora hemligheten bakom varför vi, föredetta NH tränare, gått över till belöningsbaserade metoder. Hur hästen KÄNNER inför OSS och vår TRÄNING TILLSAMMANS är det allra viktigaste för oss. Därför har vi valt att kalla det vi gör RELATIONSBASERAD HÄSTTRÄNING.

Är du nyfiken på att börja träna din häst med positiv förstärkning? Det är viktigt att börja lära sin häst hur den bör uppföra sig kring godis och vara noga med vilka beteenden det är en faktiskt belönar, då positiv förstärkning (belöning) är väldigt effektivt.

Har du ett godismonster till häst och är övertygad om att det är svårt eller omöjligt att träna med godis? Läs då våra tidigare inlägg
http://www.relationstraning.se/filosofi/godis-monster-del-1/
http://www.relationstraning.se/filosofi/godis-monster-del-2/

Är det ONATURLIGT att GODISBELÖNA?

Är det ONATURLIGT att GODISBELÖNA?

Traditionella träningsmetoder och framförallt NH metoden, baseras på “det vi ser i hagen” och påstår att det är så hästarna kommunicerar och därför ska vi göra likadant för att det är “naturligt”. Om vi tittar närmare på det så försöker vi efterlikna just den stunden...

“Det går inte att hantera hästar utan tryck”

“Det går inte att hantera hästar utan tryck”

“Tryck är naturligt för hästar, det är så de flyttar på varandra i hagen” “Jag kan inte föreställa mig hur jag ska få min häst att göra saker utan tryck” “I ridningen måste vi ändå använda tryck, annars blir det farligt. Därför kan man inte träna utan tryck &...

PROBLEMET MED TRYCK OCH EFTERGIFT

PROBLEMET MED TRYCK OCH EFTERGIFT

Vi har själva varit där: “Det finns inget annat du kan göra med din häst än tryck och eftergift” och “herregud hur ska vi kunna hantera våra hästar om vi inte får använda fysiskt tryck på våra hästar?” Grimmor, tyglar och skänklar är det mest naturliga och mest...

Ledarskap, ledarskap, ledarskap

Ledarskap, ledarskap, ledarskap

Ledarskap ledarskap ledarskap Hästen kommer inte till mig i hagen - jag är inte tillräckligt bra ledare Hästen slänger sig ut ur transporten - han känner sig inte trygg för att du inte är ledaren Hästen står inte still vid uppsittning - respektlös häst pga bristande...

Share This
Skriv upp dig på väntelistan We will inform you when the product arrives in stock. Just leave your valid email address below.
Email We won't share your address with anybody else.