Ebok för Självstudie

Gräsutmaningen

Din möjlighet till självutveckling

av Joanna Nieznaj & Anne Dirksen

Detta är en uppdaterad version (29/03 2019) fler uppdateringar kommer!

Innehållsförteckning

Innan du påbörjar övningarna som beskrivs i den här e-boken, var noga med att din häst är fysiskt och mentalt frisk, ta inga risker bortom din – eller din hästs – nivå, erfarenhet, förmåga, träning och komfort. Vi kan inte ge några garantier med hänsyn till innehållet i denna bok, förutom att ni förhoppningsvis kommer att ha roligt tillsammans! 

Genom att fortsätta läsa boken, godkänner du författarnas friskrivning från ansvar.

Detta material får endast användas för eget bruk, all kopiering utan författarnas godkännande är inte tillåtet.

förord

Börja här

I denna e-bok kommer vi att introducera dig till forskningsbaserade koncept kring umgänget och träningen med hästar, som resulterar i en bättre relation mellan hästen och människan. Vi kommer att förklara hur vi ser på relationen och vad du kan göra mer av tillsammans med din häst för att få en ännu bättre relation redan idag. 

Informationen kan upplevas som raka motsatsen till det du lärt dig tidigare. En förutsättning för att få ut så mycket som möjligt är att ta in informationen med en öppen attityd och en villighet till förändring. Resultatet i träningen och relationen till hästen beror ofta på våra egna sanningar och tankemönster.

Vi har valt att ge ut denna e-bok så att du som vill träna med forskningsbaserade, hästvänliga metoder lättare kan ta del av all denna viktiga information oavsett var du bor. 

Du som vill ha en mer individanpassad träning samt personligt stöd finner olika undervisningsformer och intressanta ämnen på vår hemsida. 

Genom träningsmetoderna du får ta del av har vi fått våra hästar att glatt springa fram till oss i hagen, de vill inte avsluta träningspassen på ridbanan, de bjuder på avancerade rörelser och vill frivilligt umgås med oss så fort det finns möjlighet. De väljer oss framför mat, gräs och till och med tryggheten hos andra hästar!

I denna e-bok kommer vi att uppmana dig att utforska nya sätt att umgås med din häst. Alla ändringar i hästens rutiner kan innebära att hästen beter sig på ett nytt sätt och du kan när som helst under tidens gång bestämma dig för att inte utföra en eller flera övningar. Det är helt upp till dig HUR du vill göra och OM du vill följa våra råd. 

Vi förväntar oss att du noga tänker igenom hur just du vill att relationen till din häst ska se ut.

I denna bok kommer  vi, Joanna och Anne, att introducera dig till vår syn på träning utifrån ett etiskt perspektiv. 

Men vi kan garantera att det du kommer läsa i denna ebok antingen kommer att ge dig några nya ideér eller bara bekräfta dina egna tankar och erfarenheter kring relationshöjande aktiviteter!

Varmt lycka till!

Joanna och Anne

Kapitel 1

Självutveckling

När Anne och Joanna undervisar ser de ofta att hästen reagerar på ägarens känslotillstånd. Som om att hästen vill säga ägaren någonting med sitt beteende. Vanliga exempel är till exempel när en ägare är spänd/orolig/uppe i varv eller tänker på annat och hästen som går undan eller istället blir bufflig och letar efter något att äta eller bita på. Känner du igen dig?

Istället för att träna bort just det oönskade beteende har fantastiska resultat uppnåtts genom att hjälpa ägaren att ändra sitt egna känslotillstånd! Så i denna e-bok vill vi fokusera på DIG så du kan vara den bästa hästägare och tränare som din häst förtjänar.

En bättre relation börjar alltid med att se på dig själv först.

När hästen älskar gräs och helst vill äta gräs he- la tiden, kan vi bli frustrerade och arga. Ibland tänker vi att det kanske inte är ett så stort pro- blem eller i alla fall inte är något som påverkar annat än just den stunden. Men just gräsutma- ningen är tydlig då det verkligen kan skapa nega- tivitet i relationen mellan dig och din häst och gö- ra er båda spända och förlora kontakten sins- emellan så fort gräset är närvarande.

När vi vågar blicka inåt, då kan vi lösa gräsutmaningen.

Många hästägare fastnar i att tro att hästen ÄR sådan, att det inte går att göra något åt det förut- om att straffa den och att aldrig låta en äta gräs och helst undvika gräs så mycket det går. Men i gräsutmaningen kommer vi inte att leta efter lös- ningar i yttre ting eller tekniker, utan vi måste blicka inåt för att lösa vår egna kamp mot gräset.

Det finns stunder och platser där speciella tekniker är användbara, och vi kommer att ta upp några sådana här i e-boken. Dessa kan du använ- da när du ska leda hästen till och från stallet, när veterinären är på väg eller det är något annat viktigt på gång.

Men för att det ska bli en riktig skillnad och ett långvarigt resultat så kommer vi även ta upp våra tankar om hur vi ska uppnå just det. Vi kom- mer därför utgå ifrån att du har TID , ÖNSKAN om och ett MOD till att få uppleva något helt nytt. Istället för att undvika utmaningen så utgår vi ifrån att du ser fram emot att MÖTA den istället!

Vad är det hästen vill säga dig, OM dig?

Hästen kommer visa dig dina spänningar, rädslor, förväntningar, tvivel och drömmar. Det är då sanningen kommer fram. Människor säger att de vill veta sanningen, men trots det är det just sanningen vi undviker mest. Därför att den inte går att ändra, det är ju sanningen och går inte att påverka. Vi vill hellre drömma. Drömmarna lovar oss att vi kan förbli så som vi är, men att livet kommer att förändras. Sanningen berättar att inget kommer ändras om inte du ändras. Men om du ändras kommer sanningen att ändras också!

Så om vi kan, bara för skojs skull, se sanningen lite grann och ändra oss själva lite grann, så kommer du kunna se hur ändringen hos dig även gör att hästen ändrar sig. Detta kan bli en utav de mest kraftfulla och värdefulla upplevelser i ditt hästliv! Du får uppleva att ni inte är två helt skilda väsen, utan att ni har en kännbar kontakt och är enade.

Så fokusera på att det hästen försöker visa dig snarare än vad du vill förändra hos hästen! Tacka din häst för feedback och följ hästen med ditt hjärta utan rädsla.

Spänningar kan släppa när du blir medveten om dem. Om du inte kan se dina egna spänningar kan du heller inte bli av med dem. Därför hjäl- per din häst dig att få upp dem till ytan.

Desto mer du vill följa och lära dig, desto mer kan du upptäcka nya sa- ker som verkligen kan förändra dig.

När du vill gå någonstans med din häst och du har tidspress, då ber du din häst vänligt att följa med. Men när du har tid, då lyssnar du, för det är eleven som väcker läraren! Och det gäller inte bara din egen häst, utan alla hästar, närsomhelst och varsomhelst.

Du kan hitta glädje 
och lätthet där du

tidigare hittade spänningar och stress.

Kapitel 2

Progressiv muskelavslappning

Kommunikation sker mellan två individer som förstår varandra. En insikt som kommit till oss, till stor del på grund av denna övning, är att många av våra hästars beteenden och reaktioner är på grund av oss. Inte på grund av vad vi bett om, eller specifikt vilken utrustning vi använde eller hur hårt eller löst vi använde denna på min häst. Utan varför och med vilken känsla jag bad min häst utföra min önskan.

Hur många muskler spänner jag när jag ber min häst om en öppna?

Hur många behöver jag faktiskt spänna?

Varför spänner jag så många?

Det händer ofta att vi påminner våra elever om att Slappna av, Andas, och en del säger ” Jag är avslappnad” med en mycket snabb och stressad ton. Vår egna kroppsmedvetenhet och avslappning är tyvärr inte något som vi pratar så mycket om i vårt (häst)samhälle, utan det är träningsmetoderna, träningsredskapen och övningarna vi fokuserar mest på.

Det är så lätt att skylla på hästen, att den inte vill eller inte förstår. När vi tittar på andra som tränar hästar så tittar vi på vad de rent fysiskt gör, vad vi direkt kan se med våra ögon att de gör. Men vad som döljer sig inombords, det vi tyvärr inte kan se, spelar en stor roll i det resultat vi sedan ser. Det går bra när tränaren visar en övning med en ny häst, när den osäkra ägaren sedan själv ska göra övningen går det inte lika bra, vi har sett detta många gånger eller hur?

Efter att vi själva gjort följande övning regelbundet kunde vi snabbt märka att hästarnas beteenden många gånger var resultatet av våra inre spänningar. Ju bättre Joanna lärde sig att andas och släppa spänningarna runt magen desto mer slutade hennes Mero att nafsa runt just magen – true story! Det låter som hokus pokus för många, Joanna var en av dem som själv skulle skrattat  åt detta påstående bara några år sedan!

Denna övning kan du antingen göra själv efter följande beskrivning eller genom att lyssna på vår ljudguide. Den ena görs bäst liggandes och den andra kan göras både sittandes och liggandes.

10 minuter två gånger om dagen är att rekommendera närmaste veckorna för att du ska märka skillnad redan närmaste tiden. Det går inte att säga exakt NÄR du kommer märka något, eller vad det kommer att vara.Garanterat är dock att du kommer att lära dig mer om din kropp.

Du kommer att göra övningen i din takt, efter din egna andning. Det finns inget rätt att fel i hur du andas eller hur du spänner dig.

VARNING: Övningen kan vara beroendeframkallande!

När övningen utförs regelbundet kan den träna hjärnan att på en signal slappna av i våra muskler.

Det är en stor fördel när vi vill slappna av i situationer där vi behöver vår hjärna till andra saker.

BÖRJA MED ATT

Avsätt en stund då du ger dig möjlighet att göra övningen minst 10 minuter i början.
Sätt dig bekvämt.
Blunda.
Observera 5-7st av dina andetag, utan att ändra på dem.
Känn hur luften åker in och fyller dina lungor.
Känn hur kläderna du har på dig rör sig när du andas.

Läs texten på nästa sida, sätt dig ner bekvämt, sätt på musiken och gör sedan övningen på egen hand eller följ röstguiden.


Kommer du spänd från jobbet och har ont om tid?

Hitta en kort stund att göra denna övningen i sadelkammaren eller utanför hagen.

Tryck ner tårna på din högra fot mor golvet, ta ett djupt andetag, och när du andas ut släpper du spänningen.

Andas tre andetag.

Tryck ner tårna på din högra fot igen och denna gången observerar du vilken muskel det är du spänner och hur din andra fot känns, är den avslappnad?

Nästa gång du andas ut – slappnar du av.

Upprepa två gånger på din vänstra fot. Kom ihåg att andas och njuta innan du spänner dina muskler igen.

Tryck ner hälen mot golvet, andas in och slappna av när du andas ut. Repetera och ställ dig själv frågorna vilken muskel det är du spänner och hur den motsvarande muskeln känns.

Håll upp dina händer som om när du rider, spänn din högra hand och andas in. När du an- das ut slappnar du av i handen.

Andas och repetera
Tryck in båda dina armbågar mot sidan av krop-

pen, andas och slappna av när du andas ut.

Höj axlarna mot dina öron, ta ett djupt andetag och släpp ner dem när du andas ut. Ta tre ande- tag innan du repeterar två gånger till.

Har du tid, testa att göra följande!


Höj upp dina ögonbryn – släpp när du andas ut.

Blunda hårt – släpp när du andas ut.

Bit ihop hårt – släpp när du andas ut.

Pressa ihop dina läppar – släpp när du andas ut.

Sitt sedan kvar och observera 5-7 andetag, känn efter hur dina muskler nu känns. Känn efter hur din hela din kropp nu känns, hur din andning känns.

Du kan nu antingen sätta på lite musik (eller lyssna på hästarnas tuggande om du har möjlighet att göra det i stallet!) eller följa ljudguiden.. 

 

När du nu hämtar din häst så är du ditt bästa jag!

Separationer mellan hästar

Separationer mellan hästar

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Detta avsnitt handlar om separationsproblematik och separationsångest. Hur uppstår det? Varför är det så smärtsamt för hästen? Och framförallt, vad gör vi åt det?

läs mer
Gräsutmaningen – att se gräset som en resurs

Gräsutmaningen – att se gräset som en resurs

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Bävar du inför den gröna gräs-draken? Låter du aldrig hästen äta gräs, för det blir en dragkamp då? Vill du lära dig om hur du kan använda gräset till din fördel? Lyssna på denna podden!

läs mer
Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor  När vi väl har kommit upp på hästryggen kan det vara lite klurigt att få till farten framåt. Speciellt om hästen är van att följa med sin människa från marken, så kan den känna sig lite vilse när människan hamnar på ryggen. Därför vill vi gärna förbereda hästen väl från marken, […]

För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

läs mer
Operant betingning

Operant betingning

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Här kommer fjärde avsnittet som handlar om alla termer som används när vi diskuterar träning. R+ R- P+ P-  vad är vad?

läs mer
Öron framåt – belöna en känsla?

Öron framåt – belöna en känsla?

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Här kommer tredje avsnittet som handlar om beteendet "öron framåt". Vad ska vi ha det till? Ska vi ens klicka för ett beteende som är så starkt kopplat till känslor? Vi reder ut det!

läs mer
Belöningsfrekvens

Belöningsfrekvens

Reko Hästliv podden fortsätter, men nu med Anne och Hanne! Här kommer andra avsnittet som handlar om belöningsfrekvens. Hur ofta ska vi belöna och hur påverkar det min träning?

läs mer

Kapitel 3

Att lyckas ger självförtroende

För att hästen ska kunna vara glad i träning och nå dina tänkta mål behöver den ha rätt förutsättningar för att lyckas. Är den mätt? Har den sällskap? Känner den sig trygg där ni är? Känner vi oss trygga där vi är? Har den fått utlopp för sina behov? (Rörelse, födosök, socialt samspel osv)
Fundera på vad du kan göra för att göra det lätt för hästen att göra det du har tänk dig.

Ibland är det lätt att glömma bort att vi faktiskt tränar våra hästar även då vi inte tränar dem. Beteenden sker och får konsekvenser med och utan oss, både när vi umgås och när vi tränar. Så även promenader, eller att när vi leder hästen (där det kanske finns gräs), är ett inlärningsmoment. (Du hittar grunderna om inlärning i vår första E-bok!)

Se till att skapa situationer där både du och din häst kan lyckas!

Det är ofta så att vi tar på oss alldeles för stora utmaningar, istället för att öka svårighetsgraden successivt. Vi kanske har läst något eller sett något på film som har gjort oss entusiastiska och vi vill då genast ut till hästen för att testa detta. Fastän varken vi eller hästen är förberedda på denna uppgift vilket lätt gör att frustrationen blossar upp och vi känner oss dåliga och otillräckliga för att vi inte klarar av det vi önskat.

Vi uppmanar dig därför att noga tänka igenom din träning innan du ivrigt springer ut till hästen och ser om den kanske går att leda på gräs. Både för hästen och oss är det viktigt att lyckas för att vi ska behålla självförtroendet och lusten till att umgås och träna. Försök därför att skapa situationer där det är lätt att lyckas för dig och för hästen. Där du kan fortsätta att behålla ett leende på läpparna och där din häst njuter av stunden ni spenderar tillsammans.

Om ni ändå känner att ni tagit på er en för stor utmaning, se om du kan dela upp det i mindre steg eller kan du ändra något i omgivningen som kan underlätta för er att lyckas?

När ni båda upplevde att det var lätt att lyckas, då kan ni ta nästa steg och öka utmaningen en aning. Om det inte var så lätt eller det inte kändes bra, då kan ni antingen ta ett steg tillbaka och repetera eller upprepa samma svårighetsgrad några gånger till.

Genom att vara uppmärksam på detta kommer du veta hur höga krav och kriterier du kan sätta i stunden, då kommer träningen alltid att vara individanpassad efter just din häst. Hästen kommer på så vis också ha fler sätt att kunna kommunicera med dig, om hur den känner sig idag, vad
den känner för eller hur effektiv och rolig er träning faktiskt är.

Det är viktigare att ha roligt och lyckas med träningen, än att ni uppnår ett visst yttre mål!

NÄR UTVECKLINGEN STÅR STILL

Ibland fastnar vi och förstår inte varför det vi tränar på inte blir bättre, hästen uppnår inte det kriterium vi satt och utvecklingen står still.
Då ska du minnas: TKFF: TIMING, KRITERIUM, FÖRSTÄRKNINGSFREKVENS, FÖRSTÄRKNINGSKVALITÉ

Timing

När klickar du? Råkar du alltid klicka lite för sent? Eller är du för snabb istället och ger inte hästen möjlighet att utveckla eller ta i mera i en övning?

Vad händer då om klicket uteblir? Kommer hästen upprepa eller fortsätta göra beteendet, för att den vet att det var det rätta, eller kommer den att ge upp eller prova något helt annat istället?

Kriterium

Kan du befästa ditt förra kriterium bättre eller hitta ett mellansteg mellan det du har nu och det du hade tidigare? Behöver du ändra ditt kriterium?

Förstärkningsfrekvens

Ofta när kriteriet är lite för högt blir det lätt att frekvensen på belöningen blir för låg och upplevs omotiverande för hästen. Du kanske har klumpat ihop flera delar istället för att befästa och särskilja de olika momenten?

Förstärkningskvalité

Din förstärkning/belöning kanske har blivit osmaklig eller tråkig och inte tillräckligt motiverade för hästen att fortsätta jobba för. Testa att blanda olika förstärkare och ge ibland en jackpot, en större mängd eller godare förstärkning.

Kapitel 4

Medvetenhet under träning

De fysiska beteenden hästen visar är ofta det vi fokuserar på. Vi bedömer saker utifrån hur det ser ut – hur bra hästen trampar under sig eller hur den håller sitt huvud. När vi tittar på andra tränare eller ryttare spanar vi direkt efter vad de gör rent fysiskt, vilka tekniker de använder, hur högt eller snabbt de lyfter handen eller vilken skänkel de använder i vilket moment.

Som elever hamnar vi då i ett läge av starkt fokus på utförandet av övningen och just det blir viktigare än något annat. Vi kanske glömmer bort vad vi gör med andra kroppsdelar och vi kan då missa hur hästen känns i övningen.

I detta kapitel kommer vi därför att titta närmare på din medvetenhet under träningen, som skapar mer känsla och timing, snarare än att fokusera på dina tekniker och de fysiska beteenden din häst utför.

Du kan själv testa vad som händer när du väljer att stirra på en specifik punkt framför dig.

– Stirra på den utan att titta bort i flera sekunder.
– Känn sedan efter vad din kropp gör och i vilken hållning du hamnat i.

Övningen tappar sitt värde om vi enbart fokuserar på hur hästen har hu- vudet, när vi samtidigt helt glömmer bort vad den gör med ryggen eller med bakbenen. Likaså spelar det ingen roll om vi fokuserar starkt på
en uppgift om vi samtidigt glömmer bort att andas. Andningen är det som har störst påverkan på vår kropp och som hjälper oss som mest

att finna kontakt med hästen.

När vi är öppna och närvarande blir vi medvetna om allt som pågår, för allt är lika viktigt.

Spänningar är oundvikliga när vi hanterar saker som kräver stort fokus, hård ansträngning och när vi pressar oss själva eller våra hästar. Spänningarna kommer allra oftast från våra tankar och känslor. Om vi känner oss osäkra eller oroliga kommer hjärnan att skicka ut signaler och substanser som gör att våra muskler kommer att vara mer spända och agera snabbare och hårdare än om vi varit i en lugn sinnesstämning. Likaså kan oro och tankar om dåtiden eller framtiden göra att vi inte kan slappna av i nuet.

“Kommer han alltid vara så här?”
”Jag vill ju kunna rida ut!”
eller
“Det gick ju bra igår, vad har jag gjort för fel?”

Klassisk betingning som vi skrev om i den första e-boken sker både för oss och för vår häst, både medvetet och omedvetet. Genom att påbörja en övning med en viss inställning och känsla finns det en risk (eller chans) att denna lever kvar och betingas ihop med övningen.

Vi behöver tillåta oss att känna de känslor vi känner för endast då kan vi belysa dem och låta dem rinna iväg.

Vi behöver tillåta oss att vara oss själva, precis som vi låter vår häst att uttrycka sig och sina känslor.

Vi kan istället låta övningen bli en ansträngningslös ansträngning som vi ser fram emot att utforska. Den kommer då ge oss mer medvetenhet om oss själva och mer kontakt med vår häst. Släpp tanken på att du måste få igenom en övning som du påbörjat “annars vinner hästen” eller bara lär sig fel. Du kan alltid testa övningen igen senare, du kan dela upp övningen eller förändra vad du och din häst gjorde innan. Om ni först hittar en bra kontakt och avslappning tillsammans är det större chans att ni sedan kan gå in i en ny övning och behålla denna känsla.

När vi kan påminna oss själva om att oskyldigt be om övningen kan vi njuta av det vi gör.

Vi ska njuta både medans vi gör en övning och när allt är klart. Om vi inte kan njuta, slappna av och bli medvetna om vår kropp och vår upplevelse, kommer vi också att beröva oss själva lyckan att uppleva de där passen vi drömmer om. För den där drömlika kontakten och känslan är inte något som kommer efter år av hård träning, den finns där redan från början, så fort du låter dig själv se och njuta av den.

När vi är mitt uppe i en övning ska vi njuta!

Knutna händer

Låt oss testa vår medvetenhet genom att du knyter din högra näve. Spänn den så hårt du kan, känn hur dina naglar trycker in i din handflata, känn hur spända dina knogar blir och hur hårt din tumme håller om dina fingrar.

Nu lägger du märke till vad dina axlar gör. 
Hur känns din andning?
Är du spänd kring bröstkorgen?
Vad gör dina käkar?
När du slappnar av i dom, slappnar du kanske också av i ögonbrynen och slätar ut rynkorna i pannan?

Så fort du börjar gå igenom din kropp och bara bli medveten om en spänning så har du möjlighet att belysa den och låta den smälta bort. Antagligen hände det ganska automatisk för dig, så fort du blev påmind om att du hade fler kroppsdelar än bara den knutna näven.

Men ibland händer det att vi inte känner något, att en kroppsdel känns som osynlig eller som ett svart hål. Vi vet knappt om den är spänd eller avslappnad och vad vi än gör så lyckas vi inte påverka den. Låt oss göra en till övning som kan förklara detta fenomen.

Knyt din vänstra hand nu. Spänn den så hårt du kan, känn hur dina naglar trycker in i din handflata, känn hur spända dina knogar blir under huden och hur hårt din tumme håller om dina fingrar.

Ta sedan din andra hand och försök öppna upp din knutna näve. Fortsätt att knyta den hårt, som att den knutna näven är något du verkligen inte kan släppa taget om, den har varit knuten varje dag senaste dagarna och ska fortsätta att vara det. Gör ditt bästa med din andra hand, känn efter hur hårt och hur mycket du måste anstränga dig för att ens försöka. Du kan lyckas att kanske lossa på ett finger men trots det fortsätter fingret att vara spänt och kommer återgå till sin knutna position så fort du släpper.

Föreställ dig nu att din vän ser dig och ser hur spänd du är, hen försöker nu att sära på dina händer. Din vän får anstränga sig hårt och oavsett vad hen åstadkommer, till och med om hen skulle lyckas ta isär dina händer skulle de fortfarande vara spända. Det skapar till och med mer ansträngning och spänning hos dig desto mer hen försöker få upp din knutna näve.

Hur känns det då istället om du med din fria hand slappnar av och håller om din knutna 
näve?

Kanske smeker lätt runt näven som om du vill förmedla av- slappning, glädje och lätthet. Vad händer i din kropp?

Hur påverkas din andning av denna tanke?

Slutligen – vad händer med den knutna näven?

Därför vill vi belysa hur viktigt det är att släppa taget om gamla tankar

Precis som spänning smittar och skapar mer spänning, så sker samma sak med avslappning, speciellt i din egna kropp. Många muskler kan vi hålla spända dag ut och dag in av många olika anledningar, fysiska, mentala och känslomässiga. Alla känslor som vi känner går hela vägen ut i musklerna. Men om vi blir medvetna om våra fysiska spänningar och börja släppa på dem, kan vi också bli medvetna om våra känslor, som kanske spänningarna från första början. Likaså kan mer medvetenhet och avslappning snabbt leda till att lära oss nya saker om vår kropp. Vi kan lägga märke till en spänning idag som vi inte kände igår. Det kan vara så att den är ny, men ofta är det så att den kan ha varit där hela tiden men varit begravd under många andra spänningar att vi inte kunnat se den.

Därför vill vi belysa hur viktigt det är att släppa taget om gamla tankar eller mönster som kanske resulterar i dessa spänningar som vi bär på och som våra hästar många gånger kan känna av och påverkas av.

Fun fact
Det finns forskning gjord av Dr. Sarah Pressman som visar på ett starkt samband mellan ansiktet och hjärtat genom vagusnerven. Om du ler och skrattar kommer du att sänka din hjärtfrekvens, sänka ditt blodtryck och sänka dina kortisolnivåer. Om du istället rynkar din panna och koncentrerar dig riktigt hårt, kommer motsatsen att hända: din hjärtfrekvens kommer att öka och mer stress och spänning kommer att påverka din kropp. En ökad medvetenhet om vår kropp och våra spänningar tillsammans med rätt inställning och kriteriesättning i våra pass (så att vi känner oss lyckade) – kan verkligen hjälpa oss på många olika plan!

Kapitel 5

Avslappning – kring mat

“You are so blinded trying to get the little carrots in your life that you don’t see the infinitiv number of them that I have, that I’m waiting to share with you. But I can not. Because you don’t see me.”

– Anna Marciniak.

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor  När vi väl har kommit upp på hästryggen kan det vara lite klurigt att få till farten framåt. Speciellt om hästen är van att följa med sin människa från marken, så kan den känna sig lite vilse när människan hamnar på ryggen. Därför vill vi gärna förbereda hästen väl från marken, […]
För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

Kapitel 5 B

Avslappning i träningen

Det du belönar får du mer av och om du belönar och tränar på ett sådant sätt att din häst finner mer och mer avspänning, desto lättare kommer din häst att kunna återgå till avspänning.

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor  När vi väl har kommit upp på hästryggen kan det vara lite klurigt att få till farten framåt. Speciellt om hästen är van att följa med sin människa från marken, så kan den känna sig lite vilse när människan hamnar på ryggen. Därför vill vi gärna förbereda hästen väl från marken, […]
För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

Kapitel 6

Låt bli signalen

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor  När vi väl har kommit upp på hästryggen kan det vara lite klurigt att få till farten framåt. Speciellt om hästen är van att följa med sin människa från marken, så kan den känna sig lite vilse när människan hamnar på ryggen. Därför vill vi gärna förbereda hästen väl från marken, […]
För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

Kapitel 7

Varsågod – signalen

Att hitta ömsesidig förståelse och glädje är vad vi brinner för i Relationsbaserad Hästträning. Att kunna beta eller erbjuda andra godsaker till hästarna är alltså av högsta vikt.

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor  När vi väl har kommit upp på hästryggen kan det vara lite klurigt att få till farten framåt. Speciellt om hästen är van att följa med sin människa från marken, så kan den känna sig lite vilse när människan hamnar på ryggen. Därför vill vi gärna förbereda hästen väl från marken, […]
För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

Kapitel 8

Samarbete – med hjälp av gräset

Gräset är inte mer än gott godis, en bra förstärkare och helt enkelt en grym be- löning!

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor  När vi väl har kommit upp på hästryggen kan det vara lite klurigt att få till farten framåt. Speciellt om hästen är van att följa med sin människa från marken, så kan den känna sig lite vilse när människan hamnar på ryggen. Därför vill vi gärna förbereda hästen väl från marken, […]
För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

Kapitel 9

Rörelseglädje – med hjälp av gräset

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor

Ridning med hjälp av byttor  När vi väl har kommit upp på hästryggen kan det vara lite klurigt att få till farten framåt. Speciellt om hästen är van att följa med sin människa från marken, så kan den känna sig lite vilse när människan hamnar på ryggen. Därför vill vi gärna förbereda hästen väl från marken, […]
För att läsa detta material, behöver du köpa Glädjefull ridning -Vägledningstermin or Relationsbaserad Klickerträning. Om du redan är kund behöver du logga in .log in

Kapitel 10

Fråga eller fundering?

 Har du en fundering?

Tveka inte att höra av dig till oss, via mail, fb eller i gruppen! 

Du kan skicka mail till joanna@relationstraning.se eller skriva till oss på facebook.

Gå gärna med i vår Facebook grupp Relationsbaserad Hästträning och berätta hur det går för dig och din häst!

 

Vi hoppas denna ebok har lärt dig mer om hur du använder dig av mat och gräs som en tillgång och inspirerat dig till hur du kan hitta mer avslappning och samarbete med hjälp av dessa tillgångar!

Nästa steg

Rabatt

Denna ebok är bara ett litet urdrag ur vad som finns i distanskursen Glädjefull Träning.

Självklart får du rabatt när du köper en annan av våra kurser, just då detta material ingår i både Njutfull Samvaro och Glädjefull träning!

Använd rabattkoden : Gräs
för att få 270kr rabatt på nästa kurs.

Är du osäker på om kurserna passar dig?
Hör av dig! Vi är väldigt måna om att rätt person går rätt kurs, våra kurser passar inte alla.

Men om du värdesätter relationen med din häst framför era prestationer så finns det stor chans att våra kurser kan ge dig mer vägledning på just din väg till mer ömsesidig glädje i träningen!

“Mycket bra kurs! Superpedagogiskt! Jag är helnöjd!”

– Johanna Sundin

Kommer definitivt gå fler kurser och rekommenderar denna till fler! Stort tack! Synd bara att det är slut redan…”

– Carolina Theen