Skyddad kontakt

Skyddad kontakt

Skyddad kontakt innebär att du har en barriär mellan dig och din häst medan du tränar. Det kan vara ett staket, en boxdörr, ett hinder… Vi kan välja att använda skyddad kontakt när vi inte känner oss trygga med att vara nära hästen eller när hästen inte känner sig trygg nära oss. På så sätt kan den frivilligt delta och samtidigt känna att den kan gå ifrån oss och träningen för att ta en paus. Vi kan även använda skyddad kontakt när vi är osäkra på om vi kommer kunna låta bli att använda +P om hästen till exempel skulle bitas eller gå på oss.

Det är smidigt att sätta upp en “omvänd corall” i paddocken med hjälp av stolpar och plastband eller hinderstöd och bommar. Människan får vara på insidan corallen och hästen får vara utanför. Har du inte möjlighet att sätta upp en corall så går det oftast bra att ha hästen lös i paddocken medan du är utanför staketet och tränar därifrån.

Kom ihåg att det inte är sämre att träna med skyddad kontakt än utan. Se det istället som en möjlighet till avslappning och kvalitativ träning!

Tips

  • Att börja träna i separata situationer minskar risken för att hästen utvecklar oönskade beteenden i samband med träningen. Till exempel kan du välja att på ridbanan eller i boxen, DÄR och endast där tränar vi med godis och utan tvång, eller enbart vid lastning eller miljöträning. Det kan också vara tydligt att denna träning gäller endast om hästen är lös eller om du har på dig en magväska. När ni har börjat vänja er mer vid träningssättet så kan ni ta in fler och fler situationer allt eftersom.
  • I vissa fall är det viktigt att byta träningsmetod så fort som möjligt och enbart träna belöningsbaserat, som med en häst som uppvisar farliga beteenden av olika slag och är svår att hantera. I så fall har man inga fungerande situationer att falla tillbaka på och behöver byta träningsmetod direkt. Då gäller det att börja från början helt enkelt.

SparaSpara SparaSpara

Du har läst

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Innehållsförteckning

Nästa steg

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar