Varsågod signalen

Vissa kan vara ute och ha en otroligt mysig stund med sin häst samtidigt som den betar och undersöker omvärlden. Andra bävar inför gräset och väljer att istället aldrig låta hästen beta eller äta på något, för att då aldrig mer ha en diskussion om det. Precis som det finns godismonster-hästar så finns det gräsmonster-hästar också med andra ord. Att hitta ömsesidig förståelse och glädje är vad vi brinner för i Relationsbaserad Hästträning. Att kunna beta eller erbjuda andra godsaker till hästarna är alltså av högsta vikt. I filmen nedan visar vi hur du redan nu kan förbereda dig för gräset, men också hur “Varsågod signalen” kan ge både dig och hästen mer förståelse och verka för en mer kärleksfull kommunikation mellan er.

Förberedande tips:

Se till att din häst inte är hungrig, en hungrig häst blir lätt frustrerad och har svårt att koncentrera sig på uppgiften. Se till att ställa lagom stora kriterier och krav så du inte hamnar i en dragkamp med hästen, det ska kännas lätt att genomföra i alla stegen innan du går till nästa steg. Se till att öva noggrant med en lågvärdig typ av mat först, till exempel hö eller gräspellets innan du går till gräset. Lär din häst att svara på signal i grimman med hjälp av positiv förstärk- ning först. Desto bättre det funkar, desto lättare denna övning kommer bli! Om du är osäker på hur du gör så kan du läsa vår första gratis e- bok som handlar om inlärning och hur du tränar.

Gör det lätt att lyckas genom att börja med hö eller tråkig pellets.

Gör så här:

Ställ er vid en rejäl hög med hö. Medans hästen äter sitt hö så fokuserar du på dig själv, din kropp och dina tankar en stund. När hästen ser ut att ta en liten paus i ätandet, då ber du den att lyfta sitt huvud med signal i grimman och belönar det med (klick och) godis. Tillåt hästen att ta ner huvudet och äta en stund igen och försök tajma när du ber den lyfta sitt hu- vud, igen. Kom ihåg att slappna av, det är bara hö, det gör inget om det tar tid. Om hästen bara vill höja sitt huvud en liten bit så sätter du dig på huk och ger godis lågt i början. Upprepa tills det känns lätt att få hästen att lyfta sitt huvud. När huvudet är uppe så håller du kvar huvudet där i kanske en eller två sekunder för att sedan belöna med “varsågod” och gestikulera nedåt. Tillåt hästen att äta en stund igen. Upprepa till det känns smidigt. Det gör inget om hästen drar ner sitt huvudet snabbt igen, säg varsågod ändå.

Nästa steg blir att be hästen att hålla sitt huvud i luften en lite längre stund, kanske en eller två se- kunder, innan du säger varsågod. Öka tiden häs- ten får vänta lite i taget. Passa på att säga varså- god just när hästen är lugn och stilla, och har kontakt med dig, för det är beteendet strax innan signalen som kommer förstärkas. Men kom ihåg att inte höja kriterierna för snabbt! Lägg sedan ut små högar med hö i paddocken eller stallgången eller strö ut pellets. Nu kan ni börja gå några steg mellan matpauserna. Testa sedan om du kan gå längre sträckor och kanske kunna gå förbi en hö-hög och använda din ”Låt bli”- signal om det behövs utan att bli oroliga el- ler frustrerade.

Du har läst

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Innehållsförteckning

Nästa steg

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar