🥕🥕
Eller har du också en ponny som INTE vill röra på sig och speciellt INTE lämna gräset?
🌱🌱
Utforska kedjor och sekvenser i din klickerträning! 
☀️☀️
Det är lätt att hamna i beteende – klick – godis – beteende – klick – godis osv
Men när beteendena är väl inlärda och vi har tydliga signaler för dem (kan vara ljud, kroppsspråk, fysisk beröring m.m) så kan vi börja skapa kedjor eller sekvenser av flera beteenden! Signal 1 -beteende 1 – signal 2- beteende 2 – klick . 
🐎🦄🐎
Här kommer kruxet : vi måste börja smått även här! Ta två väl inlärda beteenden i en sekvens eller kedja och repetera detta väl innan du tar in fler beteenden eller testar andra beteenden!Det är lätt att en gör väldigt stora kriteriehopp vilket kan skapa frustration i övningen hos hästen, vilket tyvärr snabbt befästs och sedan alltid finns med i det klara beteendet. 
🙈
Ännu bättre är om du baklängeskedjar! Vad är det? 
4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣
Jo att du börjar med att lära in det beteendet du vill ha sist i kedjan. Ett tydligt exempel är vår gräs-utmaning. Vi börjar stillastående med att lära hästen att den behöver den vara stilla med huvudet / titta på mig för att få gräs. När det sitter i stillastående, då vill vi be och belöna för ett steg framåt. Vi belönar detta genom det tidigare beteendet, där hästen stannar och frågar om lov – för att bli belönad med gräs. Snart går vi fler och fler steg eller till och med ökar gångart. Alltid genom att belöna med att be hästen stanna och ge den möjlighet att fråga om lov. Det är måånga saker att tänka på men genom att börja med det viktigaste då är det även lättare för oss människor sedan att göra fler saker utan att tappa det vi precis gjort. 
4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣
I filmen ser ni en ponny som verkligen älskar att stå still och äta gräs. Så om han blir busig är det guld för oss. Ni kommer de att han blir belönad med båda godis och gräs, det är av flera anledningar anpassade för just honom och hans matte 💕
🌱🐎🥕🌱
Vill du ha hjälp att komma vidare från nybörjarstadiet där du belönar för varje steg och börja få träningen riktigt användbar i vardagen, markarbetet eller ridningen? Passa på att gå vår personliga vägledningstermin! Allt är anpassar enligt dig, din häst och era mål (ja din hästs åsikter är lika viktiga!) och du får inspiration och vägledning på flera olika sätt mellan februari tom maj. Är du nyfiken och vill lära dig mer om relationsbaserad Hästträning ? 
Du hittar mer info här : 
https://www.relationstraning.se/produkt/utbildningstermin/
💕☀️
Är du extra nyfiken på Gräsutmaningen? (Den ingår i vägledningsterminen – glädjefull träning såklart) men om du vill köpa den fristående hittar du den här : 
https://www.relationstraning.se/produkt/ebok3/
🦄🌱🦄
Har du några som helst frågor eller funderingar? Skriv ett pm! 
🥳