🍭 
En ganska vanlig fråga, tyvärr en vanlig anledning varför folk undviker att träna med godis och ett vanligt nybörjarproblem. 
🐎 
Först och främst behöver vi se problemetbeteendets funktion. Vad är funktionen av att hästen utför ett (tidigare belönat) beteende repetitivt och med intensitet? Den ber om att få träna! Den tjatar på dig att snälla snälla få träna lite till. Och det är väl egentligen underbart?! ❤ 
Nu behöver vi bara funders på vad vi faktiskt vill att hästen SKA göra istället. Vilket beteende kan den tjata med? Vilket beteende står jag ut med och vilket beteende är trevligt för hästen att göra repetitivt? 
😊 
En del väljer “titta bort” som tjatbeteende (default). Då svänger hästen undan sitt huvud går på den sedan får godis. Det som är nackdelen med det är att hästen kanske hamnar i att svänga huvudet fram och tillbaka, vilket vi inte riktigt är ute efter samtidigt som det kan vara mindre bra muskulärt att utföra samma rörelser alldeles för många gånger. 
🦄 
Här är ett exempel på vad vi kan lära hästen istället, men det finns såklart fler bra exempel. Ett stilla beteende, ta öronen framåt valde jag till Ella. 
🤚 
En fördel att träna i skyddad kontakt först så alla kan slappna av och ingen behöver försvara godisväskan .
😉 
Det är mycket att tänka på när en börjar träna på ett helt nytt sätt!
Du var väll läst våra eböcker? http://relationstraning.se/ebok1/