đŸ„• Berikning

Alla vi vet att hÀstar Àr gjorda för att ströva och söka foder pÄ stora ytor och att de i det vilda kan röra sig upp till 30 km om dagen. Inte konstigt att vÄra domesticerade hÀstar kan fÄ problem med den fysiska och psykiska hÀlsan nÀr de bor hos oss.

Men det finns saker vi kan göra: berikning!

Berikning Àr nÀr vi tillför saker i hÀstens miljö som hjÀlper den att klara sin domesticering eller fÄngenskap pÄ ett bÀttre sÀtt. Vi kan berika för att ge hÀsten flera timmar av födosök, mera rörelse, sinnestimulans och mental sysselsÀttning.

Berikning Àr nÄgot vi kan anvÀnda oss utav Àven i trÀningen! Vi kan ge vÄr hÀst berikning:
– i boxen,
– i transporten,
– nĂ€r den blir lĂ€mnad ensam,
– nĂ€r det Ă€r stressigt runtomkring,
– nĂ€r vi behöver pausa i trĂ€ningen,
– nĂ€r den borstas/klipps/duschas mm..
– för att klara av dessa situationer bĂ€ttre!

Födosök:
Det finns mÄnga olika varianter nÀr det gÀller denna typ av berikning  som förlÀnger Àttiden, vilket sÄklart Àr positivt. Vi behöver dock fundera över vilken typ av lösning vi vÀljer sÄ vi inte rÄkar skapa nya problem. HÀstar som enbart Àter ur hönÀt kan till exempel fÄ problem med nacken. En naturlig ÀtstÀllning kan vi dock fÄ till med olika typer av hölÄdor eller genom att sprida högivan ute i hagen i smÄ tussar.

Vi kan ocksÄ fundera pÄ vilka typer av vÀxter hÀsten har möjlighet att Àta. Kan vi berika med löv och bark frÄn olika typer av trÀd? Kan vi ta med hÀsten pÄ en ströva och Àta- promenad dÀr det finns andra vÀxter Àn vad det finns i hagen? Fundera pÄ vilka typer av grovfoder det finns, kanske det Àr lÀmpligt att blanda olika typer snarare Àn att ge en och samma.

Sedan finns det saker sÄ som att frysa in Àpple och morotsbitar i en glassburk med vatten, lekbollar dÀr det ramlar ur pellets nÀr hÀsten puttar pÄ det, olika varianter av hönÀt, lÀgga ut hötussar i hela hagen istÀllet för i en hög osv.

 

Rörelse:
Desto mer hĂ€star rör sig “de andra 23 timmarna”, desto bĂ€ttre. Vi kan placera foder och vatten lĂ„ngt ifrĂ„n varandra. Vi kan bygga hagsystem med gĂ„ngar (paddock paradise) dĂ€r hĂ€sten mĂ„ste röra pĂ„ sig mycket för att ta sig fram.

Vi kan ge hÀsten fler kompisar i hagen. NÀr flocken Àr större sÄ kan Àven hagen vara större utan att hÀsten fÄr i sig för mycket grÀs.

Vi kan utforma hagen pÄ ett sÄdant sÀtt sÄ hÀsten behöver ta sig i backar, över stockar, genom vatten osv för att ta sig fram. Vi kan göra underlaget utmanande genom att lÀgga stenar, olika typer av grus osv.

Sinnesstimulans:
HÀr hör olika ljud, nya objekt att upptÀcka och saker att se pÄ. Vi kan placera ett gosedjur i hagen och se hur hÀsten interagerar med det. Vi kan blÄsa sÄpbubblor eller spela vacker musik.

HÀr Àr det bara fantasin som sÀtter stopp. Men se till att inte skrÀmma hÀsten med för mycket pÄ en gÄng. Hellre ta en sak i taget dÀr hÀsten Àr nyfiken och intresserad Àn att den fÄr en stor reaktion.

Mental sysselsÀttning:
Lösa olika pussel sÄ som att hitta morotsbitar under vissa koner. Putta upp en petflaska med nosen sÄ det trillar ut godbitar. Bra saker för en hÀst som temporÀrt stÄr pÄ boxvila eller i en begrÀnsad hage!

Att klickertrÀna Àr ocksÄ en typ av mentalberikning och verkligen nÄgot som kan förgylla hÀstens vardag. Det passar dÀrför extra bra nÀr hÀsten har behov av mer sysselsÀttning, oavsett om den har fÄ kompisar, Àr konvalescent eller understimulerad.

All trÀning och tid med oss kan innebÀra berikning. Det kan ingÄ nÄgon utav ovanstÄende kategorier eller allihopa i samma pass. Om vi verkligen tÀnker att tiden och trÀningen med oss Àr som en berikning i hÀstens liv, skulle du dÄ vilja göra nÄgot annorlunda Àn du gör idag?

 

LÀnkar / Fördjupning:

Paddock paradise
https://www.aanhcp.net/pages/welcome-to-paddock-paradise

Det finns mĂ„nga ideer att hitta nĂ€r en googlar “Enrichment horse ideas” eller liknande, hĂ€r Ă€r en utav dessa:
http://www.ebta.co.uk/faq-enrichment.html

 

Du har lÀst

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

InnehÄlls förteckning

InnehÄllsförteckning

Du har lÀst

av Eboken

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This