Berikning

Alla vi vet att hästar är gjorda för att ströva och söka foder på stora ytor och att de i det vilda kan röra sig upp till 30 km om dagen. Inte konstigt att våra domesticerade hästar kan få problem med den fysiska och psykiska hälsan när de bor hos oss.

Men det finns saker vi kan göra: berikning!

Berikning är när vi tillför saker i hästens miljö som hjälper den att klara sin domesticering eller fångenskap på ett bättre sätt. Vi kan berika för att ge hästen flera timmar av födosök, mera rörelse, sinnestimulans och mental sysselsättning.

Berikning är något vi kan använda oss utav även i träningen! Vi kan ge vår häst berikning:
– i boxen,
– i transporten,
– när den blir lämnad ensam,
– när det är stressigt runtomkring,
– när vi behöver pausa i träningen,
– när den borstas/klipps/duschas mm..
– för att klara av dessa situationer bättre!

Födosök:
Det finns många olika varianter när det gäller denna typ av berikning  som förlänger ättiden, vilket såklart är positivt. Vi behöver dock fundera över vilken typ av lösning vi väljer så vi inte råkar skapa nya problem. Hästar som enbart äter ur hönät kan till exempel få problem med nacken. En naturlig ätställning kan vi dock få till med olika typer av hölådor eller genom att sprida högivan ute i hagen i små tussar.

Vi kan också fundera på vilka typer av växter hästen har möjlighet att äta. Kan vi berika med löv och bark från olika typer av träd? Kan vi ta med hästen på en ströva och äta- promenad där det finns andra växter än vad det finns i hagen? Fundera på vilka typer av grovfoder det finns, kanske det är lämpligt att blanda olika typer snarare än att ge en och samma.

Sedan finns det saker så som att frysa in äpple och morotsbitar i en glassburk med vatten, lekbollar där det ramlar ur pellets när hästen puttar på det, olika varianter av hönät, lägga ut hötussar i hela hagen istället för i en hög osv.

 

Rörelse:
Desto mer hästar rör sig “de andra 23 timmarna”, desto bättre. Vi kan placera foder och vatten långt ifrån varandra. Vi kan bygga hagsystem med gångar (paddock paradise) där hästen måste röra på sig mycket för att ta sig fram.

Vi kan ge hästen fler kompisar i hagen. När flocken är större så kan även hagen vara större utan att hästen får i sig för mycket gräs.

Vi kan utforma hagen på ett sådant sätt så hästen behöver ta sig i backar, över stockar, genom vatten osv för att ta sig fram. Vi kan göra underlaget utmanande genom att lägga stenar, olika typer av grus osv.

Sinnesstimulans:
Här hör olika ljud, nya objekt att upptäcka och saker att se på. Vi kan placera ett gosedjur i hagen och se hur hästen interagerar med det. Vi kan blåsa såpbubblor eller spela vacker musik.

Här är det bara fantasin som sätter stopp. Men se till att inte skrämma hästen med för mycket på en gång. Hellre ta en sak i taget där hästen är nyfiken och intresserad än att den får en stor reaktion.

Mental sysselsättning:
Lösa olika pussel så som att hitta morotsbitar under vissa koner. Putta upp en petflaska med nosen så det trillar ut godbitar. Bra saker för en häst som temporärt står på boxvila eller i en begränsad hage!

Att klickerträna är också en typ av mentalberikning och verkligen något som kan förgylla hästens vardag. Det passar därför extra bra när hästen har behov av mer sysselsättning, oavsett om den har få kompisar, är konvalescent eller understimulerad.

All träning och tid med oss kan innebära berikning. Det kan ingå någon utav ovanstående kategorier eller allihopa i samma pass. Om vi verkligen tänker att tiden och träningen med oss är som en berikning i hästens liv, skulle du då vilja göra något annorlunda än du gör idag?

 

Länkar / Fördjupning:

Paddock paradise
https://www.aanhcp.net/pages/welcome-to-paddock-paradise

Det finns många ideer att hitta när en googlar “Enrichment horse ideas” eller liknande, här är en utav dessa:
http://www.ebta.co.uk/faq-enrichment.html

 

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Innehålls förteckning

Innehållsförteckning

Du har läst

av Eboken

Åsikt, fundering eller fråga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar