đŸ„• Hur gĂ„r Relationsbaserad ridning till?

“Kan vi verkligen undvika anvĂ€ndningen utav tryck och eftergift helt och hĂ„llet i ridningen? Om man har en hĂ€st som Ă€r riden med negativ förstĂ€rkning i hela sitt liv, gĂ„r det verkligen att undkomma kĂ€nslan av att inte riktigt ha nĂ„got val frĂ„n hĂ€stens perspektiv? En hĂ€st kan generellt sĂ€tt aldrig samtycka helt och hĂ„llet till att bli riden?”

Vi fick denna underbara frÄga pÄ ett av vÄra inlÀgg dÀr vi visade en film pÄ Relationsbaserad Ridning som visade belöningar ifrÄn hÀstryggen.

Hur ser dÄ Relationsbaserad Ridning ut?
För oss Àr det en stor skillnad mellan en riktig hjÀlp och ett tryck. En hjÀlp Àr en frÄga, den kommer inte att bli starkare eller tjatigare, hÀsten kan sÀga nej till den utan negativa konsekvenser.

Tryck baseras pĂ„ att hĂ€sten ska söka eftergift – den ska vilja bli av med trycket och trycket behöver dĂ€rför fortsĂ€tta finnas eller eskaleras för att fungera. Detta gör det svĂ„rt för hĂ€sten att sĂ€ga nej.

Hur övergĂ„ngen frĂ„n tryck och eftergift till belöningsbaserad ridning ser ut beror helt pĂ„ hĂ€sten. Även om hĂ€sten Ă€r traditionellt riden Ă€r det ryttarens förhĂ„llningssĂ€tt som Ă€r avgörande för hur hĂ€sten kĂ€nner kring ridningen. Helt beroende pĂ„ hĂ€stens historik eller framförallt hĂ€stens upplevelse av sin historik gör att det kan se vĂ€ldigt olika ut. Vissa hĂ€star behöver börja om frĂ„n början, för att de har sĂ„ starka negativa kĂ€nslor kring de gamla “hjĂ€lperna”. Vissa hĂ€star Ă€r helt ok med hjĂ€lperna nĂ€r vi lĂ€gger till godis och tar bort eskaleringen av trycket.

Det viktigaste Ă€r först och frĂ€mst att vara lyhörd och endast anvĂ€nda en hjĂ€lp som en signal och aldrig göra den starkare med mer skĂ€nkel eller spö. Om hĂ€sten inte svarar pĂ„ en lĂ€tt hjĂ€lp – sĂ„ Ă€r det feedback.

Feedbacken kan betyda:
– att hĂ€sten inte förstĂ„r
– att hĂ€sten inte orkar eller kan fysiskt
– att hĂ€sten tycker nĂ„got i omgivningen eller hjĂ€lpen i sig Ă€r obehaglig
– att hĂ€sten inte finner glĂ€dje i att utföra det som efterfrĂ„gas

MÄnga gÄnger kan det rÀcka med att ryttaren Àndrar:
– hur hjĂ€lpen ges
– vilket kĂ€nslotillstĂ„nd hĂ€sten Ă€r i nĂ€r hjĂ€lpen ges (mindre rĂ€dd och mer avslappnad)
– ber om nĂ„got annat först, för att senare försöka igen

Slutligen kan det vara sĂ„, pĂ„ grund av hur hĂ€sten tidigare uppfattat ridning, att hjĂ€lperna behöver trĂ€nas om. HĂ€r Ă€r det viktigt att komma ihĂ„g att alla hĂ€star Ă€r unika individer. Flera hĂ€star kan ha varit med om exakt samma inridning men tycka helt olika om sina erfarenheter. Vissa tycker att det var hemskt medan vissa tycker att ridning verkar roligare Ă€n att gĂ„ i hagen.  DĂ€rför Ă€r det alltid hĂ€sten som bestĂ€mmer hur den kĂ€nner kring ridning – inte dess historia eller det vi tycker att den borde ha upplevt!

Det Ă€r vĂ€ldigt viktigt att bli mer inkĂ€nnande och hela tiden lĂ€sa av och lyssna pĂ„ hĂ€sten. Det finns mĂ€ngder av spĂ€nda hĂ€star som svarar pĂ„ lĂ€tta hjĂ€lper, men Ă€r osĂ€kra och löser alla sina problem genom att springa snabbare eller sakta ner mer och mer. Även hĂ€star som har trĂ€nats i frihet utan utrustning, men med tryck och eftergift, kan ha en del negativa kĂ€nslor kopplade till dessa hjĂ€lper. Desto mer dessa hĂ€star trĂ€nas helt belöningsbaserat, desto mer vi kommer upptĂ€cka vilka övningar hĂ€sten faktiskt tycker om  att göra och vilka saker den inte vill avstĂ„ ifrĂ„n.

Försök att ha ett öppet sinne dĂ€r hĂ€stens signaler tas in som feedback, sĂ„ vi inte hamnar i “den gör alltid sĂ„â€-fĂ€llan. DĂ€r kan vi lĂ€tt fastna och missa betydelsen av nĂ„got som hĂ€sten försöker förmedla oss.

Försök att slÀppa korrigerings-tÀnket, dÀr vi stÀndigt Àr pÄ jakt efter saker att förbÀttra och rÀtta till. IstÀllet vill vi belöna det hÀsten gÄr bra sÄ vi kan fÄ mera utav det. SÄ om hÀsten saktar ner behöver vi inte direkt driva pÄ. Om hÀsten ökar takten behöver vi inte direkt dra i tyglarna. Det Àr svÄrt att Àndra sina vanor men det Àr helt avgörande för Relationsbaserad Ridning att hÀsten kan uttrycka sig utan att bli korrigerad.

Du har lÀst

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

InnehÄlls förteckning

InnehÄllsförteckning

Du har lÀst

av Eboken

Åsikt, fundering eller frĂ„ga?

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Du har inga produkter i varukorgen.

Share This